Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu'nda akademisyenlerin özlük hakları, disiplin maddeleri, vakıf üniversitelerinin ekonomik durumlarına ilişkin tedbirler ile Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişiklikle yaz döneminde telafi eğitimi yapılmasının önünü açan kanun teklifi TBMM'de kabul edildi.
DAMGA VURDU
Genel Kurul görüşmelerine ise akademisyenleri görüşleri nedeniyle kamu görevinden çıkaracak disiplin maddesi ile ekonomik gerekçelerle vakıf üniversitelerine el konulmasının önünü açan maddeler damgasını vurdu. Kanundaki 'kamu görevinden çıkarma' cezası kapsamına 'terör propagandası' adı altında eklenmek istenen ve iktidar bloğu arasında da tartışmaya neden olan maddeye muhalefet büyük tepki gösterdi. Muhalefet ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, akademisyenlerin düşünceleri nedeniyle üniversiteden atılmasına yol açılabilecek maddeden geri adım atıldı.
DÖNÜŞ YOLU AÇIN
Çakırözer 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attıkları için KHK ile ihraç edilen, cübbeleri yerlerde sürüklenen, pasaportlarına el konulan akademisyenlerin üniversitelere dönüşünün sağlanmasını istedi. Anayasa Mahkemesi kararına karşın binlerce akademisyenin mağdur edildiğini belirten Çakırözer, 'Bir bildiriye imza attılar diye üniversitelerden yüzlerce hocamız ihraç edildi. Haksız hukuksuz yargılandılar. Hatta tutuklananlar oldu. Anayasa Mahkemesi tüm bunların hukuksuz olduğunu tespit etti. Şimdi yapılması gereken bu akademisyenlerin üniversitelerine dönüş yolunun açılmasıdır. Ayrıca, yine OHAL KHK'leri ile ihraç edilen ama mahkemelerin suçsuz bulduğu akademisyenlerimiz var. Onlara da bir mağduriyet daha yaşatılarak kendi üniversitelerine değil uzak üniversitelerde görevlendirilmeleri uygulamasından derhal vazgeçilmelidir' diye konuştu. HM
Editör: TE Bilisim