Günyüzülüler Derneği ne zaman, hangi amaçlarla kuruldu?
25 Aralık 2012 tarihinde kuruldu. Kurucu Başkanlığını ben üstlendim. Yönetim kurulu on asil, on yedek üyeden oluşuyor. Farklı komisyonlarla birlikte 55 kadar aktif çalışanımız, gönüllümüz var. Amacımız ilçemizin sosyal, kültürel yaşamına katkıda bulunmak ve bu kültürün gelişimine katkı sağlamak, kültürel ve dayanışma, birliktelik doğrultusunda etkinlikler düzenlemek. Eskişehir'deki Günyüzülüleri yanyana getirmeyi amaçladık. Hemşerilerimiz arasında birlik ve dayanışma kültürünü yaymayı hedefledik. Bunda da mesafe aldık.

Peki, bu doğrultuda neler yaptınız, nasıl bir çaba gösterdiniz?
Temel olarak eğitime odaklandık. İhtiyaç sahibi Günyüzülü öğrencilerin eğitim alanındaki tüm ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yola koyulduk. Amaçlarımız doğrultusunda bin 700 kayıtlı SMS ağı oluşturduk. 9 bin 800 üyeli internet sitemiz var. Bu iletişim ağı ile hemşerilerimiz arasında anlık ve sürekli haberleşme sağlıyoruz. Gençlik, kadın, hukuk gibi konularda çalışma komisyonları oluşturduk. Görev yapmış beş eski belediye başkanımızın katkısı ile danışma kurulu oluşturduk. Günyüzülüler Derneği Kültürevi'ni hizmete açtık. Öncelikle ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım ediyoruz. Merkezi sınav sistemi oluşturarak şehir merkezinde tüm öğrencilerin girdiği sınavı ilçemizde uyguladık. Başarılı öğrencilere, on iki öğrencimize, karşılıksız özel okul bursu sağladık. Tüm Günyüzülü öğrencilere yönelik geziler düzenledik. Çanakkale, Bursa, Konya gibi illere geziler gerçekleştirdik. Günyüzülü öğrencilere yardımcı kitap ve döküman katkısı da veriyoruz. Ayrıca ilçemizde okul öncesi eğitimdeki çocukların da ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Günyüzü'ne de gezi düzenliyoruz. Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığı bazı yerleri, tarihi mekanları gezdiriyoruz. Her yıl geleneksel iftar porgramları ve Arabaşı yemeği etkinliği de gerçekleştiriyoruz. 'Değerleri ile Günyüzü' konulu resim ve kitap sergileri ve panel de düzenledik. Günyüzülü altı ressam dostumuz var, onların resim sergilerini de gerçekeştirdik. Bazı branşlarda milil olan sporcularımız var, onlara da destek veriyoruz.

Dilerseniz, Günyüzü'nden söz edelim. Bu konuda, ilk aklınıza gelenler..
İlçemizde Roma ve Selçuklu Devleti döneminden kalma tarihi eserler var. Göcek Camii ve şadırvan Selçuklular'dan kalma. Kurtuluş Savaşı'nın en sıcak çatışmalarından bazıları da Günyüzü'nde gerçekleşmiş... Günyüzü halkı geçimini ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık ile sağlıyor. Kavun, karaüzüm ve ceviz üretimi ön planda. Bu yüzden Eski adı Kozağacı. Günyüzü eskiden Sivrihisar'a bağlıydı. 1982'de ilçe oldu. DSİ tarafından yaptırılmış iki gölet var Günyüzü'nde. Şimdi Büyükşehir belediyesi'ne bağlı. Tarihi Gümüşkonak hamamı var. Çukurçeşme de Selçuklular'dan kalma.

Günyüzü'nün ekonomik ve kültürel gelişimi için sizce başka neler yapılmalı?
İlçemizde işsizlik sorunu var. Gözlemlediğim kadarıyla birçok ilçede temel sorun işsizlik. İstihdam arttırıcı bir şeylerin yapılması, fabrika kurulması gerekiyor. Merkeze uzak kaldığı için Günyüzü biraz ihmal edilmiş. Tarım ve hayvancılığı geliştirme doğrultusunda projeler sunulması gerekli. Proje sunulunca kimi zaman gereken destek alınabiliyor. Sivrihisar gelişmeye başladı. Tüm ilçelerin turizm potansiyeli var, tabii ki Günyüzü'nün de.. İlçemizin turizm konusunda tanıtımının da gerçekleştirilmesi gerekli. Bu konuda proje hazıryayıp yetkililere sunmak gerekiyor.

Önümüzdeki dönemde dernek olarak yapmayı planladığınız etkinlik ve çalışmalar neler?
Öğrencilerimize yönelik burs, kitap, eğitim desteğini sürdüreceğiz. Kültürel ve sanatsal etkinliklerimiz de sürecek. 'Değerlerimizle Günyüzü' adı altında başlattığımız etkinliği birfestivale dönüştürmeyi amaçlıyoruz.. İlçemizin tarımsal ürünlerinin tanımına da katkı asğlamak bir diğer amacımız.
Söyleşi için teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.

Editör: TE Bilisim