'Geçtiğimiz yılda 9 liraydı'
5 bin metre kare alanda muz yetiştiriciliği yaptığını belirten üretici İrfan Özçalışkan, 'Geçtiğimiz yılda fiyat bu aylarda aynı 8,5, 9 liraydı. Fakat geçmiş aylarda 7,8 lira iken bu sene 4, 4.5 liradan gitti. Muz kesim ağırlığı olan günlerinde 4,5 liradan gitti' dedi.
İthal muzu yemenin yanlış olduğuna değinen Özçalışkan, 'Çünkü 2 ayda bir geminin geldiğini hesap edersek, ilaçla dayanarak geliyor. Bir muzun sararma ömrü 3 gün, 4 gün. Fakat bu ilaçla gemide 3 ay 4 ay bekleyerek geliyor' diye konuştu.
'Yıllık geçen sene daha yüksekti'
4 yıldır 12 bin metrekare alanda muz yetiştiriciliği yapan ziraat teknikeri Yaren Demirtaş, 'Geçen sene yıllık olarak baktığımızda fiyatlar bu yıla göre daha yüksekti. Ama ay olarak yani bu ay için geçen yıla göre aynı. Ama girdi maliyetimiz çok fazla oldu. Şimdi bizim Akdeniz bölgesinde bir fiyat belirliyorlar hale gidiyorlar, halde ne kadar muz var ona göre belirliyorlar. Diğer sebzelerin yükselip muzun aynı kalmasını inanın biz de neye göre belirlediklerini bilmiyoruz' ifadelerini kullandı.
'İthal yerine yerli muz yiyin'
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Demirtaş, 'Bir markete gittiklerinde hem yerli hem ithal muz varsa yerli muzu alsınlar. Çünkü biz birinci kalite muzu 9 lira, ikinci kalite muzu 4.5 liradan yani yarı fiyatından veriyoruz. Ama markete giden ya da pazara giden satış ikisi de aynı oluyor. Yani vatandaş neden gidip 25 lira olan ithal muzu alsın. Yani şöyle söyleyeyim bir ülkede çiftçi kalkınmazsa devlet de kalkınmaz. Ricam ithal muz yerine yerli muzu tercih etmeleri' şeklinde konuştu.
Muhabir: TE Bilisim