AK Parti tarafından Meclis'e sunulan 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında' kanun teklifiyle 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri çalışanlara ilişkin yeni düzenlemeler yapılması hedefleniyor. İktidarın teklifinde yer alan maddeye göre 25 yaşını doldurmamış veya 50 ve üzeri kişiler için yürürlükte olan koşullar aranmadan belirli süreli iş sözleşmeleri yapılabilecek.
KOMİSYONDAN GEÇTİ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, kanun teklifinin 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı hakkını elinden alacağını ifade etti. Ayaz, 'Bu kanun değişiklik teklifi şu an işçilere, emekçilere Covid-19 döneminde yaşanan ekonomik sıkıntılar, geçim sıkıntılarının üstüne aynı zamanda işçilerin, emekçilerin haklarının gasp edilmesine dönük bir yasa olarak ortaya çıktı. Yasa Meclis'te muhalefet partilerinin karşı çıkmasına rağmen komisyondan geçti. İşçiler, işçi sendikaları dikkate alınmadı ve yasada işverenlere olağanüstü bir şekilde öncelik verilirken işçilerin en temel haklara yönelik ciddi bir saldırı olduğunu görüyoruz. Yani belirsiz süreli çalışan işçiler açısından 25 yaşına kadar ve 50 yaşından sonra bu yasada kıdem tazminatları haklarını, en temel hakları ihbar tazminatları haklarını yok edecek bir yasa düzenlemesi var. Yani işçi iş yerine girdiğinde çalıştığında belirli sürekli sözleşme yapma hakkı tanıyor işverene ve on aylık, altı aylık, sekiz aylık sözleşmelerle işçiler, genç işçiler 25 yaşına kadar çalışan işçiler ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatları, ihbar tazminatları yok edilmiş oluyor. Bu işçilerin sendikalaşması da engellenecek. Yani böyle bir ayrımcılık olamaz. Bu kadar emek düşmanı politika yürütülemez' diye konuştu.
MÜCADELE EDECEĞİZ
Söz konusu yasanın işçi ve emekçileri mağdur edeceğini belirten Ayaz, 'Covid-19 döneminde işsizlik, geçim sıkıntısı artmış, işçi ve emekçiler evlerine bir parça ekmek götürme derdindeyken emekçileri daha zor koşullarda çalıştırmak için yeni yasa hazırlığı içindeler. İşçiler emekçiler belirsiz süreli çalışmayı uzun yıllar verilen bir mücadele sonunda kazanmışlardı. Eskiden işveren işten çıkarsa bile kıdem tazminatlarını, ihbar tazminatlarını alabiliyorlardı. Ama şimdi kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmanın alt yapısı hazırlanıyor. Biz DİSK olarak bu yasaya karşı çıkıyoruz. Bununla ilgili gerekli mücadeleyi yapacağız' şeklinde konuştu.
EMEKLİLİKLERİNE EKLENMEYECEK
Ayaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: '25 yaş altı olan gençlerin çalıştıkları dönem içinde on günlük sigorta primlerini emeklilik yaşından saymayacaklar. 10 gün çalışıyorsa bir işçi onun on günlük sigortası emekliliğe yansımayacak. Bu ülkede insanlar on altı yaşında iş başı yapıyorlar. Yedi sekiz yıl boyunca çalıştıkları dönem içindeki primleri emekliliklerine eklenmeyecek. Böyle bir sistem olamaz. Bu yasa teklifi tamamen işverenleri destekleyen bir yasa. 2017-2020 yılları arasında 43 milyar lira destek teşvik pirimi verilmiş işverenler. Toplamda da bütün desteklere baktığımızda 134 milyar liralık bir kaynak aktarılmış üç yılda işverenlere.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim