ESKİ Meclisi Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Arslan başkanlığında toplandı. Gündem maddeleri görüşülmeden önce söz alan AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, Covid-19 salgını sebebiyle bazı meclis üyelerinin pozitif olduğunu hatırlatarak, meclis toplantısını mümkün oldukça kısa tutulması gerektiğine dair bir öneride bulundu.

BÜTÇE AKTARIMI YASAL

Daha sonra söz alan ESKİ Genel Müdürü Ahmet Şekerci bir önceki meclis toplantısında sunulan önergeler ile ilgili konuştu. AK Partili Meclis Üyesi Orhan Durmuş'un yazılı önergesine meclis bitiminde yazılı bir şekilde cevap vereceğini belirten Şekerci, sözlü önerge veren Murat Özcan'ın sorularına yanıt verdi. Büyükşehir Belediyesi'ne ESKİ bütçesinden para aktarıldığını ve bunun yasal bir durum olduğunu ifade eden Şekerci, '2 önerge söz konusuydu. Yazılı önergeyi toplantı sonunda kendilerine takdim edeceğiz. Onun dışında Sayın Murat Özcan'ın sözlü olarak sunduğu önergelere cevap vermek istiyorum. Büyükşehir'e verilen para ile ilgili bilgi istemişlerdi. Bu konu ESKİ Genel Müdürlüğü'nün Büyükşehir Belediyesi'ne ilettiği bir para. Bu parayı yasal olarak Büyükşehir'e ilettiğimiz için bu soruyu bu şekilde iletmek isterim. Şu anda cari borçlanmaya bağlı bir yatırımımız yoktur. Geçmişte yapılan bu çalışmaların döviz endeksli olarak yapılmış olmasına bağlı bugün o borçların ödenmesine yönelik bir takım rakamlar Büyükşehirimize iletilmektedir. Bir başka soru BAKSAN'daki kanalizasyon hattı ve şebekesiyle ilgili konudur. Bununla ilgili Tepebaşı Belediyemiz ile yaptığımız çalışmalar sonucunda projenin sonuna gelindiği ve kabul gördükten sonra hayata geçirileceği konusunda kendilerinden bilgi aldık. Bir başka konu Kızılyer ile ilgiliydi. Odunpazarı Belediyemiz burada çalışmalara başladı. Hem yol çalışmaları hem de yükseltme çalışmalarına başladı. Bu çalışmaların bitiminde biz de altyapı olarak gereken çalışmayı gerçekleştireceğiz. Çukurhisar kanalizasyonu ile ilgili olarak açtığımız ihale sonucu neticelendirilmiştir. Bununla ilgili firmayla sözleşme gerçekleştirilmiştir' dedi.

SORUNLAR GİDERİLECEK

Olağanüstü yağmurlarda Eskişehir'de karşılaşılan sorunlarla ilgili konuşan Şekerci, 'Bu sorunlarda biz 2020 yılında 9 bin 205 metre yağmur suyu hattı döşemiş durumdayız. Yine 274 adet ızgarayla bu problemi en aza indirgeme konusunda bir çalışma gerçekleşmiştir. İstenmeyen durumlar tabi ki söz konusu olabiliyor. Ancak bununla ilgili yaptığımız çalışmalarla bunu minimize ettiğimizi düşünüyorum. Ayrıca TEKSAN bölgesinde yakın zamanda muhtemelen orada çalışan sizler de görmüş olabilirsiniz. Bin 300 metrelik bir yağmur suyu hattı döşendi. Bu önemliydi. Bunun da DSİ kanalına bağlanmasıyla bu sorunun minimize olduğunu ya da bundan sonra bu tür problem yaşanmayacağını söylememiz mümkün. O bölgenin genel olarak bir başka sorunu da Sultandere tarafından gelen ani yağışlara bağlı olarak anlık yağışlar idi. Güzel bir çalışma da DSİ tarafından yapılıyor. Suyun kontrollü bir şekilde akmasını sağlayacak olan bir gölet diyebileceğimiz sel kapanı diyebileceğimiz bir imalat da gerçekleşecek. Dolayısıyla Eskişehirimiz hem ESKİ'nin hem Devlet Su İşleri'nin yaptığı çalışmalarla bu sorunu en kısa zamanda sonlandıracak olduğuna inanıyoruz' ifadelerini kullandı.

YETERSİZ ÖDENEK

ESKİ Genel Müdürlüğü'nün 2021 yılı yatırım programı ile ilgili plan bütçe raporu oy çokluğuyla kabul edilirken AK Parti adına ret gerekçelerini açıklayan Orhan Durmuş, 'ESKİ Genel Müdürlüğü'nün performans programına baktığımızda 2020 ila 2024 yılını kapsayan ve 7 başlıkta toplanan stratejik amaç belirlenen programın 2021 yılı diliminin uygulanacağını görüyoruz. Ancak belirlenen hedefler ile bunlar için yapılacak yatırımların ve bunun için ayrılan bütçe ödeneklerinin maalesef yetersiz olduğunu ve hedefler açısından da çelişkili olduğunu görüyoruz. Örneğin; stratejik amaç 3.1'de kanalizasyon ve yağmur suyu ihtiyacına ait talepleri vatandaş ihtiyaçları doğrultusunda etkin olarak projelendirmek faaliyeti dış ilçeler de dahil olmak üzere Eskişehir geneli için her yıl ancak ve sadece 60 kilometre yapılacağı ve bunun için de sadece 470 bin lira bütçe ödeneği ayrılması bize göre son derece yetersizdir. Hatta göz boyama kabilinde yapılan bir işlemdir. Eğer yeterli olsaydı her yağmurda cadde ve sokaklarımız göle dönmez, tekerlekleriyle hareket edemeyen araçlar kürek çekmek zorunda kalmazdı. Dış ilçelerimizin durumu da şehir merkezine benzer durumdadır. Geçen yıl bu rakam 85 kilometre olarak planlanmış ve maalesef ancak 20 kilometre yapılmıştır' ifadelerini kullandı.

GERÇEĞİ YANSITMIYOR

'Diğer taraftan ESKİ Genel Müdürlüğü'nün 2019 denetim raporunda Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerimizde kanalizasyonsuz yer kalmamıştır ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır' diyen Durmuş, 'Eğer bu ifade doğru ise neden hala BAKSAN Sitesi'nde 2021 yılına yaklaştığımız bu tarihlerde vidanjörlerle ve eski usül yöntemlerle kanalizasyon ve fosseptik tahliyesi yapılmak zorunda kalınmaktadır. Bir başka problem ise kayıp ve kaçak oranlarının yüksekliğidir. 10 Ağustos 2020 tarihinden bu yana yaklaşık 4 aydır devam eden Kalabak Su damacana probleminden hiç ders çıkarılmadığını Eskişehirli hemşerilerimizin benzer durumları tekrar ve tekrar yaşamak durumunda kalabileceği endişesini yaşıyoruz. Bu durumu protesto ediyoruz. ESKİ Genel Müdürlüğü'nün parası ve imkanları vardır. Öyleyse bir an önce 12 litrelik damacana üretim tesisi yapılarak bu sorun kökten çözüme kavuşturulmalıdır. Mevcut durumda Kalabak Su Üretim Tesisinin Bilgi İşlem Daire Başkanlığına bağlı olmasının doğru olmadığını ve yaşanan damacana probleminde bu durumun etkisinin olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Kalabak Su Üretim Tesisi'nin ve dağıtım organizasyonunun doğrudan bir daire başkanlığına dönüştürülerek yönetim zafiyetinin önüne geçilebileceğini bir öneri olarak ifade etmek istiyoruz' şeklinde konuştu.

YAPICI ÖNERİLER DİKKATE ALINIR

AK Partili Orhan Durmuş'a yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Yasal zorunluluk nedeniyle bir çalışma gerçekleştiriyoruz burada. Önümüzdeki yıl kurumun ön görülerini ortaya koyan ve Büyükşehir Belediyesi ile bağlantılı bir gerçekleşme ihtimali büyük oranla başarılı sayacağımız bir bütçe. Tahminlere göre iz bedelleri o yatırımın o günün koşullarına göre gerçekleştirilir. Murat Bey'in de dediği gibi kurumun büyük bir alanda görevli olmasından kaynaklı işleri zorlaştı. Yapıcı önerileri idarenin dikkate alacağına inanıyorum. 850 bin nüfuslu bir kente iyi bir alt yapı sunmak, içilebilir temiz su sunmak hepimizin, ESKİ'nin amacı. Bunu yaparken de adaletli, dengeli yapılması önemli. Biz CHP grubu olarak bunu raporlarda gördük. Bu sebeple olumlu oy veriyoruz' diye konuştu.

CANIMIZI ACITIYOR

AK Partili meclis üyelerine yanıt veren İbrahim Arslan, 'Burada 14 tane belediye başkanımız var siyasi parti ayrımsız söylüyorum. İşin acısını onlar yaşıyor. Keşke hepsi kaynaklar çok daha fazlasına el verse de ilçemde maksimum hizmetleri versem dilekleri içerisinde. Size bir rakam söylemiştim büyükşehir meclisinde. Bakın ESKİ'yi tamamladığımızda Eskişehir'deki bütün belediyelerin bütçe rakamlarını bir araya getirdiğiniz zaman 2.7 milyar liralık bir bütçeden söz ediyoruz. Son derece küçük bir rakam. Türkiye ekonomisi ile ne ilgisi var? Bu karşılaştırmayı yapmak zorundayız. 2021 yılı merkezi idare bütçesinde bütün belediyeler için ayrılan kaynak 114 milyar lira TL. Yani 81 tane ilimiz var. Ortalama il başına 1 milyar TL. Bunu niye söylüyorum? Türkiye ekonomisi polemiği siyasi bir polemik olarak söylemiyorum. Tamamen teknik bir tartışma. Bu arkadaşlarımızın canını acıtıyor siyasi olarak bunun farkındayım. Ama bu kentte, bu ülkede yaşayan insanlar olarak bizim canımızı da acıtıyor. Faizler için ayrılan kaynak 179.5 milyar lira. Bu belediye başkanları ve idare bu gerçeklikle hareket ederek yapacak, yapamayacak. Yetersizlik kavramı göreceli bir kavram. Yüzde 45 olmalıymış. Neye göre. Bütçenin yüzde 30'u yatırıma ayrılmıştır. Su zammı dile dolandı. Evet biz sosyal demokratız. Bu halkı sosyal demokrat politikalarla yönetiyoruz. Su gelirinin yüzde 46'sı dolaylı vergi ve bunun bizimle ilgisi yok. Bütçelerde gelir azaltıcı karar alamazsınız. Kanun emri. Nasıl geri çekeceksiniz? 1 metreküp suyun taban fiyatı 4.37 lira. Sadece benzin ve motorine yapılan zam 35 kuruş. Bu bizi üzüyor. Hayat pahalılığı vatandaşa yansımasın isteriz' ifadelerini kullandı.

KADİR BOZKURT TEPKİ GÖSTERDİ

İbrahim Arslan'ın konuşmasından sonra ayağa kalkarak Arslan'ın hükümete yönelik eleştirilerine tepki gösteren İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, ESKİ'nin bütçesine rağmen neden vatandaşa tarihi geçmiş damacana ile su içirdiğini sorarak, Ilıca Barajı'na harcanan para ile ilgili bilgi verilmesini istedi. ESRA ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim