Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı Başkan Yılmaz Büyükerşen'in mazeretli olması sebebiyle Hasan Ünal başkanlığında toplandı.

ÖZÜR DİLENMELİ

Gündem dışı söz alan ve bir önceki meclis oturumunda yapılan tartışmayı hatırlatan AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, 'Hepimiz buraya halkın oylarıyla geldik. Geçen mecliste hiç tasvip etmediğimiz bir üslupla karşılaştık. Herkesi siyasi üslup ve nezaket konusunda ilkeli davranmaya davet ediyorum. Bu üslupla birkaç defa karşılaştık ama bir daha karşılaşmak istemiyoruz. Kazım Bey'i de Mustafa Bey'den özür dilemeye davet ediyorum. Nezaket bekleyen birine sen nezaketi hak etmiyorsun denmemeli. Bundan sonra bu mecliste nezaketin var olmasını temenni ediyorum' diye konuştu.

SÖZ KESİLMEMELİ

AK Partili Özcan'a yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Elbette meclisin belli bir disiplin içinde yönetilmesi lazım. Bu yönetime de bütün meclis üyelerinin aynı çizgide yardımcı olması lazım. Olaylar bellidir. Eskişehir halkı değerlendirmesini yapar. Bütün arkadaşlarımız sakin sakin ve yönetmelik çerçevesinde devam etmeli. Söz kesmek, hakaret etmek doğru değildir. Meclis başkanının buna yönelik müdahale etme, ceza verme yetkisi vardır. Biz birlikte çözüm bulalım mantığıyla hareket ediyoruz. Bize hakatet edilirse biz de yanıt veririz insanız sonuçta. Hepimizin dikkatli olması lazım. Ben Hoca'nın ve benim söylediklerimde bir hata görmüyorum. Kimse iyi niyetimizden şüphe etmesin. Konuşurken söz kesilmemeli' şekilde konuştu.

ELEŞTİRİYE TAHAMMÜL EDİLMELİ

'Eleştiriye tahammül edilmesi lazım' diyen AK Partili Mustafa Birsen, 'Daha fazla eleştirilmeli ki daha güzel hizmetler yapılsın. Bu konularda daha dikkatli olunması gerekiyor. Tepebaşı Belediyesi'nin 2021 yılı bütçesi ve hizmetiyle ilgili eleştirilerimi muhafaza ediyorum' ifadelerini kullandı.

BÜTÇE SON DERECE YETERSİZ

İlçe belediyelerinin bütçelerinin kendi belediye meclis toplantılarında konuşulması gerektiğini söyleyen CHP'li Meclis Üyesi İbrahim Arslan, 'Bu işi siyasallaştırmaktan vazgeçin. Bütçe konusu ilçe belediyesi meclisinde konuşulur. Büyükşehir'de herhangi bir ilçe belediyemizin adını kullanarak burda söylemem. Tek tek 14 ilçeyi konuşalım o zaman. Sağlıksız bir yaklaşım. İlçe belediyelerinin bütçeleri kendi meclislerinde görüşülür yönetmelik böyledir. AK Parti, DSP, MHP, CHP fark etmez Eskişehir adına bir şeyi dillendirmeliyiz. 14 ilçemiz ve büyükşehir 2 milyar 385 milyon lira bütçeye sahip. 300 milyon lira da çevre ilçeler. Son derece yetersiz. Siyasi partiye bakmadan yol yürümeye çalışıyoruz. Bunları tartışalım. Kaynak yetmezliğini, neden 12 ilçeden şehir merkezine göç var bunu tartışalım. Burada söz isteyen her arkadaşımıza söz hakkı veriliyor' dedi.

'KOKUŞMUŞ SİYASETÇİ' DENDİ

Geçen meclis oturumunda AK Partili Birsen'in Başkan Yılmaz Büyükerşen'e 'kokuşmuş siyasetçi' dediğini hatırlatan CHP'li Meclis Üyesi Aydın Ünlüce, 'Sayın Murat Özcan'ı ben yanlış mı anladım bilmiyorum hayretle de dinledim. Geçen oturumda sarf edilen sözler nedeniyle CHP grubunu, Kazım Kurt'u özür dilemeye davet etti. Yalnız geçen oturumda değerli arkadaşım şunu da gözden kaçırmamak lazım. Beş dönemdir bu kentin belediye başkanlığını yapan, partili, partisiz toplumun pek çok kesiminin takdirini kazanmış büyüğümüz Sayın Yılmaz Büyükerşen Hocamıza bu mecliste kokuşmuş denildi. Yani siz bu meclise hakim olamıyorsunuz, göremiyorsunuz, duyamıyorsunuz denildi. O ışıklar altında ben de arkadaşlarımı davet ediyorum, gerçekten görmek çok zor. Bu konuyla ilgili kendisine bir eleştiri yapıp, kanunun bir maddesini kendince yanlış yorumlayıp, üzerine bir de kokuşmuşsun denildikten sonra kim kimden özür dileyecek bilmiyorum. Ben özür dilemeye filan davet ediyor değilim. Ayrıca belediye meclislerinin iradesi, sükûneti, huzur ve düzenini sağlamak meclis yönetmeliklerine göre meclisi idare eden meclis başkanına verilmiş bir görev. Burada ikaz eder, uyarır, iş çığırından çıkıyorsa meclis üyelerini dışarıya da davet edebilir diyor' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından 19 gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim