Eskişehir'in içinde bulunduğu 31 ilde 48 saat süreyle sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Halk TV'de yayınlanan Haberaktif Kriz Masası programına telefonla bağlanarak bazı açıklamalarda bulundu.

DUYRABİLİRDİK
Sokağa çıkma yasağı hakkında konuşan Büyükerşen, 'Bunlar tabi bir kararla bir gecede aniden uygulanamaz. Aslında bir gün önceden verilseydi bizim bütün reklam araçlarımızda billboardlarda ve diğer duyuru sistemlerimizde de bu karar onu duyurabilirdik, daha çok kitleye yayılırdık. Şimdi bu birden bire olunca tabi vatandaşlar sokaklara çıkmaya başladılar ve bütün marketlerde, gıda maddesi satan yerlerde o mesafeyi falan da takip etmeksizin, daha doğrusu o kurallara da uymaksızın büyük bir kalabalık oluşturdular' dedi.

İŞ BİRLİĞİ İSTEMİYOR
Hükümetin belediyelerle iş birliği yapmak istemediğini belirten Büyükerşen, 'Hangi teşkilatlarla bu organizasyonları kuracaklar? İhtiyaçları karşılayacak örgüte sahip kaç tane şehir var? Daha doğrusu hükümete bağlı kaç tane teşkilat var ve sayıları ve imkanları nedir? Oysa belediyelerin servis arabaları var, çeşitli şekilde ekipleri var, çok geniş ekiplerimiz var' diye konuştu. Sokağa çıkma yasağının 'Yumurta kapıya gelince' haber verildiğini ifade eden Büyükerşen, 'Bize karşı uygulanan işlemler de hükümet talimatı olarak Eskişehir Valiliği vasıtasıyla Hıfzısıhha Kurulu kararlarıyla aynen yazılıyor, akşam geç vakit de olsa bize hemen iletiliyor. Ama bizim onu duyurabilmemiz için zamana ihtiyacımız var. Kararın uygulanabilmesi için belli bir süre boşluk bırakmak lazım' ifadelerini kullandı. Sokağa çıkma yasağının etkili olacağını düşünmediğini vurgulayan Büyükerşen, 'Sokağa çıkma yasağından sağlanan faydaları sağlayacağımızı televizyon ekranlarında gösterdiğiniz görüntüler de zaten söylüyor. Ne mesafe var, ne maske var, bakın çoğunda maske yok' dedi.

YAZILAR GELİYOR
Her şeye rağmen hizmetlerin süreceğini söyleyen Büyükerşen, 'Mesela bizde bu Aşevi'nin Ziraat Bankası'nda bağış sahiplerinin para yatıracakları ve karşılığında makbuz alacakları bir hesap numarası vardı, bir sistem işliyordu 21 yıldan beri. Şimdi tuttu bizim Büyükşehir ve Odunpazarı belediyelerinin, bir de Antalya'da Muratpaşa Belediyesi'nin banka hesabına önce bloke koydular. Hatta öyle tavsiyelerde bulunmuşlar ki, bu bankalara diyorlar ki 'Hesap da getiren olursa sakın bunları kaydetmeyin'. Arkasından bize yazı yazıyorlar bu sefer, diyorlar ki 'Eğer böyle bağışlar topladıysanız bu bağışları kimlerden aldıysanız iade edin.' Böyle yazılar geliyor bize. Eğer iade etmezseniz Hazineye gelir kaydedilecektir deniliyor' ifadelerini kullandı. NESLİ ÖZKAY
Editör: TE Bilisim