Eskişehir siyasetini değerlendiren CHP Odunpazarı İlçe Kadın Kolları Başkanı Sibel Yeşildal, 'Eskişehir'de ılımlı ve anlayışlı bir siyaset yapılıyor. Partilerin birbirlerine saygısının fazla olduğunu söyleyebilirim. Ancak bir çağrı yapmak gerekirse, kentimiz il müdürlüklerindeki bürokratların iktidar partisi temsilcisi gibi davranmasın' dedi.
Sibel Yeşildal kimdir?
16 Nisan 1980 Eskişehir doğumluyum. Evli ve bir çocuk annesiyim. Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü mezunuyum. Yüksek Lisans eğitimimi de Osmangazi Üniversitesi'nde tamamladım. Eğitim hayatımı tamamladıktan sonra 3 yıl ücretli öğretmenlik yaptım. 4 yıl da özel sektörde çalıştım.
Ne zamandır CHP ailesinin içerisindesiniz?
CHP kökenli bir aileden geliyorum. Fakat eğitim hayatım, ardından KPSS'ye hazırlık derken aktif siyasete geç başladım.
Size göre siyaset nedir?
Siyasetin tanımı herkese göre farklılık taşıyabilir. Ancak yerel, ulusal ve uluslararası anlamda dünya halklarının karşısında olanlara direnebilme sanatıdır. Siyaset büyük oranda bir mücadeledir. En azından benim için böyle.
Eskişehir siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eskişehir diğer kentlerden çok farklı. Bu siyaset biçimine de yansıyor haliyle. Eskişehir'de ılımlı ve anlayışlı bir siyaset yapılıyor. Partilerin birbirlerine saygısının fazla olduğunu söyleyebilirim. Sadece şunun ricasında bulunabilirim. İktidar milletvekilleri ve yöneticileri kentimize yapılacak yatırımlar konusunda yardımlarını ihmal etmemeli. Hatta destek vermeli. İnanın bu şekilde kentimiz kazanacak. Bir de çağrı yapmak gerekirse, kentimiz il müdürlüklerindeki bürokratların iktidar partisi temsilcisi gibi davranmamalarını söyleyebilirim. Onlar, devletin bürokratları çünkü.
Hem CHP hem AKP Eskişehir Milletvekillerinin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
CHP Eskişehir'de belediye başkanları ve milletvekilleriyle oldukça başarılı bir kent. Köy köy, mahalle mahalle geziyor, vatandaşlarımızla bir araya geliyorlar. Dert dinleme bir yana, sorunlar çözülüyor, istekler yerine getiriliyor. Vekillerimiz Ankara'da da kendilerini gösterdi. Eskişehir'i en iyi şekilde temsil ettiklerine inanıyorum. İktidar vekillerine gelirsek, destek vermiyorlar. Bunu kamuoyu zaten biliyor. Engellemeye çalışmaktan bari vazgeçsinler. Bıraksınlar bu kent kazansın.
Siyasette kadının yerini nasıl buluyorsunuz? Yeterli mi?
Kadınların siyasetteki sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Örneğin 1935'te kadın Milletvekili sayısı 18 iken, 2015 seçim yılında bu sayı 81'e yükselmiştir. Bu sayı yeterli mi diye soracaksanız, tabi ki değildir. Ama şu da bir gerçektir ki, demokratikleşme başladıktan sonra her seçimde kadınlar daha iyi bir duruma gelmiştir.
Türk kadını Atatürk'ün kendilerine verilen hakların değerini biliyor mu?
Bu üzerinde çokça durduğumuz bir konudur. Kadınlarımızın çoğu bu farkındalığın içindedir. Genel anlamda da Atatürk'ün kadınlarımıza verdiği hakların değerini bildiklerini düşünüyorum. Türk kadını Atatürk sayesinde o yıllarda Avrupa devletlerinin çoğundaki kadınlardan daha ileri haklar elde etti. Bütün insanlık tarihi boyunca, tarihin hiç bir döneminde, hiç bir lider kadın hakları konusunda Atatürk kadar duyarlı olmamış, onun kadar uğraş ve savaş vermemiştir. Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına, ne mutlu O'na sahip olan Türk Milletine...
Olası referandumda Eskişehir ve Türkiye'de nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?
Ülkemizde terör, ekonomik istikrarsızlık, işsizlik gibi birçok sorun varken, AKP'nin yeni Anayasa ve Başkanlık sistemini zorlamaları son derece sorumsuz bir siyasettir. Tüm engellemelere rağmen Anayasa değişikliği TBMM Meclis Komisyonunda görüşülmeye devam ediyor. Eskişehir'de referandumda 'Hayır' oylarının daha fazla çıkacağına eminim. Türkiye geneline baktığımız zaman vatandaş demokrasiye inandığı için referandumda kesinlikle 'Hayır' diyecektir.


Editör: TE Bilisim