Çaykur, geçtiğimiz günlerde çaya yüzde 43,71 zam yaptığını açıkladı. Yapılan zammın ardından kahveci esnafı, kara kara düşünmeye başladı. Çayın yanı sıra şekere, limona ve elektriğe de zam geldiğini anlatan esnaf, son gelen zamlarla kahveci esnafının artık ayakta durmasının mümkün olmadığını ifade etti. Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, zamların esnafı perişan ettiğini ve esnafın günden güne eridiğini belirtti.
ZAMLAR ESNAFI PERİŞAN ETTİ
Meşrubat gibi kahveci esnafının kullandığı diğer ürünlere de gizli zamlar geldiğine dikkat çeken Çoban, 'Son gelen zamlar çaya yüzde 43.7, kahveye yüzde 21,şekere yüzde 20. Bunun yanında gizli zamlar da var. Bunlar da kullandığımız ürünler. Meşrubatlara gizli zamlar geliyor ve kar oranımız düşüyor. Doğal gaz, elektrik derken çay, şeker kahve hepsi zamlandı. Koronada 18 ay kapalı kaldık. Açıldık ama insanlarımız kahvelerden soğumuş. Zaten işlerimiz iyi değildi. Bu zamlar da kahveci esnafını perişan etti. Müşteriler zammı bizim yaptığımızı zannediyor. Maliyetler artınca işin içinden çıkamıyoruz.Biz de zam yapmakta zorlanıyoruz' diye konuştu.
YÖNETİM KURULU KARAR ALACAK
Son gelen zamlardan sonra yönetim kurulu olarak zam kararı almayı planladıklarını anlatan Çoban, 'Yönetim kurulu olarak son gelen zamlardan sonra tabiki konumuzu ele alacağız. Makul bir seviyede biz de zam yaparız diye düşünüyoruz. Ama Türkiye genelinde baktığımızda kafelerde,kahvelerde çay ocaklarında Eskişehir'de başka şehirlere göre daha ucuz hizmet ediyoruz. Kahveci esnafımız günden güne erimeye başladı. Masraflarımız arttıkça karımız da düşüyor. Kahveciler de birer birer yok olmaya yüz tutuyor. İnsanlarımız eşine dostuna çay ikram etmekte zorluk çekiyor. Biz de zam yapmak istemiyoruz. Aldığımız ürünler ucuz olsun, sürümden kazanalım. Allah kahvecilerin yardımcısı olsun. Kahvelerde çay şu an 2.50 lira. Esnafımıza da 1.50 lira. 3 ile 3.50 lira arasında olur diye tahmin ediyorum. Bu zamlar böyle devam ederse bu şekilde zam yapmayı düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

DÜKKANI HALA TOPARLAYAMADIK

Pandemiden sonra hala dükkanı toparlayamadıklarını söyleyen esnaf Osman Karpuz, 'Biz etkileneceğimiz kadar etkilendik. Hala dükkanı toparlayamadık. Böyle giderse biraz zor toparlarız. İşler kötü. Sadece biz değil herkes etkilendi. Günlük kazanç kötü. Yetmiyor. Cepten takviye yaparsak yetiyor anca. Çay 60-70 lira olur kilosu. Zaten zorla yaşıyoruz. Biraz daha zorlanıyoruz. Günlük 2 kilo çay tüketiyoruz. 3 liradan kurtarmaz artık. Biz toparlıyoruz, toparladığımız parayla aynı malı alamıyoruz. Tam işler yoluna girecekken zam geliyor, sonra ortada kalıyoruz. Bir sene dükkan kapalı kaldı. Borç harç da var' dedi.

ALTINDAN KALKACAK GİBİ DEĞİL

'Bu gidişle bu dükkanlar kapanacak gibi' diyen esnaf Bedrettin Baran, 'Biz de zam yapacağız ama vatandaş bunun üstünden nasıl gelecek? Bu gidişle bu dükkanlar kapanacak gibi. Esnaf bu zamlarla bu işi yapamaz. Müşteriler de azaldı. Gelen yok, satacak çay da yok artık. Aylık 15-20 kilo çay tüketiyoruz. Bu düşer. Biz çayı 2 liraya satıyoruz. Ama zam yapacağız. 3 lira olsa anca kurtarır. Bu zamların altından kalkacak bir durum yok. Dükkan koronada kapalı kaldı. O dönemim kira borçlarını ödüyoruz. Kolay değil. Çaya, şekere, limona, elektriğe hepsine zam geldi. Bu kadar zam yeter bu vatandaşa' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim