Türkiye Diri Fay Haritası da MTA yer bilimcilerinin uzun yıllar boyunca büyük bir özveriyle Anadolu'nun dört bir yanını karış karış incelemesi, arazide yürüttükleri jeolojik araştırma faaliyetleriyle diri fayları değerlendirmesi ve elde ettikleri bilgileri bir araya getirmesi sonucu ortaya çıktı.

Türkiye Diri fay Haritası, 2004 ile 2011 yılları arasında yeni araştırma teknik ve yaklaşımlarını kullanarak güncellendi. Bunun sonucu olarak üretilen Türkiye Diri Fay Veri Tabanı da "1/25 bin", "1/250 bin" ve 1/1,250 bin " olmak üzere üç farklı ölçek kademesinde haritalar içeriyor. "1/25 bin" ölçekli haritada 1 santimetrelik uzunluk gerçek sahada 250 metrelik bir mesafeyi temsil ediyor.

ESKİŞEHİR’DE FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Türkiye Diri fay Haritası üzerinde gösterilen toplam diri fayların sayısı 485'e ulaşıyor. Bunlardan 326'sı tekçe fay, fay zonu veya sistemi olarak yer alırken 183'ü ise bu ana yapılar altında fay segmenti olarak haritalandırılıyor.

Türkiye Diri Fay Haritası’nda gösterilen diri fayların her birinin 5,5 ve daha büyük depremler üretebilecek kaynak zonlar olduğu belirtiliyor. 

Eskişehirlilerin de merakla beklediği diri fay hattı açıklandı.

Eskişehir’in de İnönü ilçesinden kent merkezine kadar uzanan bir diri fay hattı bulunuyor.

At üzerinde cirit atarak spor bayramı kutladılar At üzerinde cirit atarak spor bayramı kutladılar

İnönü’den ilçesinin tam içerisinden geçen diri fay hattı, haritada kırmızı şekilde belirtildiği üzere Oklubalı, Turgutlar, Yusuflar mahallerinden geçerek, stadyumun hemen kenarından Büyükdere Mahallesi’ne kadar ulaşıyor.

Ayrıca İnönü ilçesinden kent merkezine kadar gelen diri fayın yanı sıra mor çizgiyle belirtilen kuvaterner fayı Orhangazi Mahallesi’ni de kadar uzandığı görülüyor.

Kuvaterner fayı nedir?

 Kuvaterner fayı sınıfında haritalanmış diri faylar, Holosen'de yüzey yırtılmasıyla sonuçlanan deprem üretip üretmedikleri hakkında yeterli jeolojik ve jeomorfolojik veri toplanamayan faylardır.

ŞEHİR MERKEZİNDEKİ FAY HATTI…

Ayrıca güncellenen yeni haritada kent merkezinden geçen fay hattı da net bir şekilde görülüyor.

Kent merkezinde yer alan fay hattı Atatürk Bulvarı başta olmak üzere, Göztepe, Şarkiye, Yenidoğan Emek ve 71 Evler mahallelerini kapsıyor.

,

 Haritalarda belirtilen siyah çizgiler fay hatlarını ifade ediyor.

Kırmızı çizgiler ise şehir merkezindeki diri fayı belirtiyor.

Mor çizgiler ise kuvaterner fayları gösteriyor.

Editör: Kaan Özcan