25 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atamasıyla göreve gelen AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ES TV'de yayınlanan Ekstra Gündem adlı prgoramda Ali Baş ve Arif Anbar'ın konuğu oldu.
Yönetim Kurulu Üyelerini seçmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Çalışkan, 'Biz yönetim kuruluna ilişkin özellikle eski il başkanlarımızdan kadın kolları başkanlarımıza, ilçe başkanlarımızdan başlamak üzere daha önce görev yapmış tüm AK Partili yönetici arkadaşlarımızı arayarak bu listelere katkı sağlamalarını, arkadaşlarımızı bize önermelerini istedik. Keza mevcut teşkilatlarımıza da duyurduk. 1 - 2 gün içerisinde listemiz hazır olur' dedi. İl başkanıyken belediye başkan adaylığının söz konusu olmayacağını belirten Çalışkan, 'Tarafımıza tevdi edilen görevi yapma gayreti içerisinde olacağız. Bugün bu görevi layıkıyla yapmamız lazım. AK Parti il başkanı olarak Allah nasip ederse yerel seçimlere gireceğiz' dedi.
3 VEKİLDEN DESTEK
Göreve seçilirken AK Partili üç vekilin de desteklediğini ifade eden Çalışkan, 'Bunun arkasında her hangi bir şey yok. Her üç vekilimizin de AK Partinin başarısı için AK Partinin özellikle yaklaşmakta olan yerel idare seçimlerindeki başarısı için çaba sarf ettiğini biliyorum. Genel başkan yardımcımızın, bakanımızın ve sayın hocamızın bize olan güveni, desteği tam. Bu bir söylenti olarak yansıyor ama tabii AK Parti çok güçlü bir teşkilat. Şunu herkes çok iyi bilmeli ki, biz AK Parti'deki üç vekilimizin ortak istişaresi bilgisi ve teşkilat başkanımıza bu yönüyle ilişkin söylemleri sebebiyle seçilmiş bir il başkanıyız' diye konuştu.
15-0 MÜMKÜN
İlk hedefinin 15 ilçenin tamamını almak olduğu hatırlatılan Çalışkan, 'Öncelikle yönetimlerimizi oluşturma hayretimiz var. Kolay gözüken bir rakamsal değer değilmiş gibi görünüyor ama biz Büyükşehir dışında daha önce tüm belediyeleri aldık. 14-0 mümkün de 15-0 neden mümkün olmasın tabii ki. AK Parti belediyeciliği ve AK hizmetle tüm şehrimizi tanıştırma hedefimiz var' ifadelerini kullandı. CHP'den de kendisini il başkanlığına atandığı için tebrik edenlerin olduğunu belirten Çalışkan, 'Hatta sayın CHP İl başkanımızla bir ortamda karşılaştık. Kendisi de tebrik etti. CHP, MHP, Büyük Birlik Partisi'nden arayıp tebrik eden siyasi rakiplerimize de teşekkür ediyoruz. Bu bir siyasi nezakettir. Bizi Belediye Başkanlarımız dahil olmak üzere tüm siyasi partilerimiz aradı tebrik etti. Siyasal hırs siyasal başarı siyasal yönelim bambaşka bir şey ama belki siyasi nezaket bu şehirde bu anlamda oturmuş vaziyette' dedi.
BELEDİYELERİ TANIYORUZ
'Ben bugün Büyükşehir Belediyesi'nin 855 milyonluk bütçesini Odunpazarı'nın yaklaşık 185 milyonluk borcunu, Tepebaşı'nın 196 milyonluk borcunu bütçelerini yapılması istenen ESKİ'ye ilişkin uzun vadeli yatırımları ESKİ'nin fazla veren bütçesini hepsini biliyorum' diyen Çalışkan şu ifadeleri kullandı: 'Bundan bir ay önce katıldığımız meclis toplantılarında hepsi önümüzdeydi. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Belediyeleri tanıyoruz. Belediyelerin neler yapıp neler yapamadığını çok iyi biliyoruz. Keza bunu bilen, bunu daha iyi hedeflere yöneltecek belediye başkan adaylarımızla, herkesin sevgisini kazanmış, evet bize yakışan belediye başkanımız bu dediğinde, açıklama yapıldığında, biz kesinlikle seçimi kazanacağız diyen adaylarla seçime gireceğiz. Ben genel merkezin bu anlamda çok doğru belirlemeler yapacağına inanıyorum.'
ÇITAYI YÜKSELTTİLER
Tüm belediye başkanlarının kendisini ziyaret etmesiyle ilgili konuşan Çalışkan, 'Bizden önceki il başkanlarımızın da aynı fotoğrafı verdiğini biliyorum. Partinin çıtasını yükselterek geldiler, biz de bu çıtayı yükseltmeye devam etme çabası içerisindeyiz. Her bir ilçe belediye başkanımız kendi alanında başarılı, maharetli, yetkin, sonuna kadar çalışma azmi içerisinde olan arkadaşlarımız. Keza bugün Alpu-Beylikova sınırında bir taşkın meydana geldi. Bu taşkına ilişkin her iki belediye başkanlarımız çizmeleriyle oradan sahadan çıkıp geldiler. Bu AK Parti geleneğinde var. Bu il başkanlarımızın, özellikle cumhurbaşkanımızın gücünden kaynaklanan gücünün yansımasıdır' dedi.
AYRIŞMA YOK
AK Partili üç vekille de fotoğraf çektirebileceğini kaydeden Çalışkan, 'Biz parti geleneği olan, kökleri olan, partisine bağlı bir partiyiz. Ben üç vekilimin de bir arada olacağı fotoğrafları bundan sonraki süreçte bizim de içinde yer alacağımız fotoğrafları göreceğinize inanıyorum. Teşkilatımızda böyle bir ayrışma yok. Genel Başkanımız, Sayın Bakanımız, Sayın Hocamız hepsi birlikte aynı resmi vermeye devam ediyorlar' dedi.
BELEDİYECİLİK FİZİKİDİR
Belediyelerin sosyal belediyeciliğe ağırlık verdiğini fakat fiziki belediyeciliğin unutulmaması gerektiğini ifade eden Çalışkan, 'Belediyeciliğin özü fiziki belediyecilik değil midir? Şimdi siz dışarıya çıktığınızda eğer alt yapı, sel su taşkınlarına ilişkin kanalizasyon, kenar mahallelerdeki sorunlar, yol, kilit taşı, parke bu sorunları çözmeden… Belediyelerin her şeye ilişkin sorumlulukları var. Sosyal donatıları, parkları, oyun alanlarını, spor tesislerini yapacaksınız. Bunlara ilişkin öncelikle imar planlarını yapacaksınız. Şehrin yol haritasını belirleyeceksiniz. Şehrin önünü açacaksınız. Bu söylediklerimiz ne kadar yapılıyor? Biz bunların çok yeterli yapıldığı kanaatinde değiliz. İmar planlarında yok. Bu sorunu çözmesi gerekenler bizleriz. Bir an önce çözmeliyiz. Sosyal donatıları yeni açılan yerleşim yerlerine yakın yerlere oluşturursanız yeni oluşacak mahallelerde de kat sorunlarını da, sosyal donatı sorunlarını da çözersiniz. Bizim hemşerilerimizin hepsinin en ücra köşelerde dahi yüzme havuzları olan, spor sahaları olan, halı sahaları olan, sosyal tesisleri olan, yaşlılara ilişkin sosyal aktivitelerin olduğu sağlıklı yaşlanma merkezleri olan, gençlere ilişkin teknolojik bağımlılıktan koruyucu merkezlerin da yer aldığı projeler üretmemiz lazım. Ben yerel yönetimlerden geldiğim için bu projelerin kıymetini çok iyi biliyorum. Belediyeler artık birbirini görerek, birbiriyle yarışarak hizmet üretiyorlar. Evet kalbe girmek, gönle girmek, sosyal belediyecilik önemli ama salt sosyal belediyecilikle bu işleri çözemeyiz' ifadelerini kullandı.
KIRDIRMANIN
ANLAMI YOK
Kentteki su sorunlarıyla ilgili de konuşan Çalışkan, 'Bizim Eskişehir'e ilişkin Eskişehir Porsuk Havzası Kütahya, Eskişehir, Ankara'nın kısmen bölgelerinin olmuş olduğu gerek içme ve kullanma suyu, gerek sulama suyu anlamında keza doğal bitki örtüsü ve doğaya ilişkin canlıların da bundan faydalanması anlamında bir dengeyle görevlendirilmiş bir Porsuk Barajı'na ilişkin yönetim söz konusu. Bunlar DSİ'nin açıklamalarıyla yansıdı. Burada özellikle 13-23 Temmuz arasındaki süreçte bir fazla sulamaya ilişkin süreç anlatıldı ama DSİ'nin açıklamasından da görüleceği üzere özellikle çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi anlamında gerek şehrimizde gerekse Ankara'yla diyalog kurarak Ankara'ya ilişkin Porsuk Nehri'nin aktığı Polatlı bölgesinde çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi anlamında tahıl tarımına yönelik bu sene ekimler ve üretimler oldu. Bu şehirleri birbirine kırdırmamızın manası yok. Doğruyu hep birlikte bulacağız' dedi.
ENDİŞELENMEYİN
'Arıtma suyu zaten Belediyemizin ve ESKİ'mizin görevi' diyen Çalışkan, 'Porsuk'tan özellikle içme ve kullanma suyu olarak en çok biz faydalanıyoruz. Kütahya'ya ilişkin bugün gelinen noktada ben daha bilinçli hareket edildiği kanaatindeyim. Barajın yılbaşı itibariyle yüzde 55 doluluk oranında yıl sonu itibariyle öngörülebilir doluluk oranının yüzde 25-30'luk orana varacağını tahmin ediyoruz. Keza yine, yaklaşık 13 milyon metreküp su akışı oldu. Kullanma ve içme suyuna ilişkin hemşerilerimiz endişelenmesin böyle bir sorunumuz yok. DSİ'nin zaten bu görevi. Bu görevlerden bir tanesi zaten Büyükşehir Belediyesi'ne düşüyor. Bizim sağlıklı suyu ekonomik anlamda maliyetleri bu anlamda değerlendiriyoruz ama içme suyu anlamında da içme suyu zenginliği olan şehiriz biz. İçme suyuna ilişkin yapılan zammın çok doğru olmadığını değerlendiriyoruz. Çünkü ESKİ'nin bütçesinden Büyükşehir'in bütçesine aktarılan 40 milyon TL bir bütçe var. Girdi maliyetlerinden bahsediyoruz ama elimizde de fazla veren bir bütçemiz var. ESKİ'nin bu anlamda hem özellikle doğal dengenin bozulmasından kaynaklı sel sularına ilişkin çözümleri üretme zorunluluğu ve görevi var, kanunun yüklediği bir görev' diye konuştu.
SU SIKINTISI YOK
2019 yılında su sıkıntısının olmayacağını dile getiren Çalışkan, 'Önümüzdeki kış yağış sürecinin nasıl geçeceğine ilişkin bir değerlendirmemiz yok. Porsuk havzası bizim üç ilimizde de önümüzdeki süreçte yeterli yağış alacağına inandığımız beslenme kaynakları olan bir havzamız. Biz Porsuk Nehrindeki bu sorunsalın bugünden yarına hemen 'Aman suyumuz bitiyor' noktasında bir değerlendirme olduğunu değerlendirmiyoruz. Çünkü 43 milyon metreküp su kullanımı var, öngörülebilir nitelikte en son kalacağını değerlendirdikleri su 173-175 milyon metreküp arasında bir su. Bugün Eskişehir'in bir su sorunu yok. Gelecek yıl da Eskişehir'in su sorunu olmayacak' dedi.
DSİ'NİN GÖRÜŞÜ ALINMADI
Ilıca Barajı konusuna da değinen Çalışkan şu ifadeleri kullandı: 'Ilıca Barajı keza, benim Büyükşehir Meclisi'nde ve ESKİ'de de sorunsalını bildiğim bir konu. Ilıca Barajı'nın bilirkişi raporlarını da biliyorum. Ilıca Barajı aşağıda sel kapanı bölgesinde Yörük Kırka'ya da yakın yerde yapılması gereken, daha büyük havzası olması gereken bir bent ve barajdı. Bu anlamda daha kısıtlı daha dar bir alanda kaldı. Ilıca Barajı'nın da şehre katkı sağlaması lazım. Biz bunun yapılma aşamasında da koordineli yapılması gerektiğini ekonomik olarak daha faydalı ve ömürsel olarak daha uzun süreli, daha aşağıda yapılması gerektiği değerlendirmesini yapıyoruz ve bu anlamda ESKİ bütçesinin de doğru yönlendirilmesi, doğru yönetilmesi hakkında çaba sarf ediyoruz. Bu anlamda DSİ'nin görüşleri de alınarak yapılmalıydı.'
İSTEKLERİ İLETİRİZ
AK Parti İl Başkanı olarak direkt bürokratik kademelere müdahalede bulunmayacaklarını söyleyen Çalışkan, 'Biz sadece birlikte değerlendirme toplantıları yaparak, vatandaşların isteklerini iletmek suretiyle katkı sağlayabiliriz. Şunu biz atayacağız, bunu biz yapacağız gibi bir görevimiz yok bizim. Hepsi bulundukları konumlarda maharetli, işin ehli, liyakat sahibi müdürlerimiz. Bana tebrikler dışında il müdürlerimize ilişkin herhangi bir şikayet gelmedi' diye konuştu. AYŞEGÜL HÜMMET
Editör: TE Bilisim