Covid-19 salgını sebebiyle seyreltilmiş yüz yüze ve uzaktan eğitim devam ediyor. Birçok ailenin evinde bilgisayar ve internet olmadığı için çocuklar eğitim öğretim hakkından mahrum kalıyor. Eskişehir'in Tepebaşı ilçesine bağlı Yeşiltepe Mahallesi'nde yaşayan dört çocuk annesi Müjde Özmen, iki çocuğunun okula gittiğini fakat maddi yetersizlikler nedeniyle internet paketi ve bilgisayar alamadıkları için canlı dersleri takip edemediklerini anlattı.

EĞİTİMDEN GERİ KALIYORLAR

Uzaktan eğitimle birlikte canlı dersleri takip etmek isteyen birçok çocuk, ailelerinin maddi olanakları yetersiz kaldığı ve bilgisayar, internet gibi teknik eksiklikleri karşılayamadıkları için eğitimden geri kalıyor. Yeşiltepe'de yaşayan Müjde Özmen, yetkililere seslenerek, çocuklarının okumasını istediğini, bilgisayar konusunda destek beklediklerini anlattı.

WİFİ OLAN YERLERE GİDİYORUZ

Evde internet olmadığı için farklı bir mahalle olan Sütlüce'deki tanıdıklarına gittiklerini ve onların internetine bağlandıklarını söyleyen anne Özmen, 'Dört çocuğum var. İki çocuğum dört yaşında, bir çocuğum 8, biri de 7 yaşında. İkizlerim evde okula gitmiyor ama diğer iki kızım okula gidiyor. Evde internetimiz yok, bilgisayarımız yok. Bu yüzden mağduruz. Dokuz ay önce internet için başvuru yaptık ama hala gelip bağlamadılar. Ben kızlarımın okumasını istiyorum. Buradan Esentepe'ye tanıdıklara götürüyorum wifi'ya bağlansın da ödevlerini yapsın, canlı derslerini dinlesin diye. Bazen gece yarısına kadar Esentepe'de kalıyoruz. Alt yapı olmadığı için internet bağlanmıyor diyorlar. Biz bu binada yedi haneyiz. Beş haneye bağladılar, iki haneye bağlamıyorlar. Yapacak bir şey yok diyorlar' diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLE YETİREMİYORUZ

Eşinin asgari ücretle çalıştığını ve evlerinin kira olduğunu anlatan anne Özmen, 'Doğalgaz, elektrik, su, dört çocuğun masrafı derken bilgisayar alamıyoruz. Eşim çalışıyor ama asgari ücretle yetiremiyoruz. Milli Eğitim'e varasıya kadar gittim. Bilgisayar alamam. Eşim kaza geçirdi pandemi yüzünden iki ay çalışamadı. Kıt kanaat geçiniyoruz. Kızım birinci sınıfa başladı öğretmen bir sürü şey istedi hala alamadım. Ben okuyamadım, eşim ilkokul mezunu. Çocuklarım bizim gibi olmasın diye okumalarını istiyorum' şeklinde konuştu.

İNTERNET PAKETİ ÇOK PAHALI

İnternet paketi almaya çalıştıklarını fakat onu da sürekli alamadıklarını ifade eden Özmen, 'Hiç canlı derslere giremedik. Okul müdürünün, öğretmenlerin de haberi var. Telefon var ama ona da sürekli internet paketi almanız lazım. O da çok pahalı. İki çocuğumun dersleri için o paketler yetmiyor, çok pahalı oluyor. Alamıyoruz. Bu ay sadece 100 lira internet paketi yapmışız. Sürekli alamıyoruz. Zaten derslerin hepsini takip edemiyor paketle. Ben çocuklarımın okumasını istiyorum. Çocuklarıma yardımcı olsunlar. İnternet ve bilgisayar konusunda yardımcı olsunlar' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim