Çakırözer, belediyelerin kur farkı nedeniyle ortaya çıkan kaybının Hazine'den karşılanması için Meclis'te kanun teklifi verdi.
AKP VE MHP REDDETTİ
'11 büyükşehir belediyesinin kur farkı nedeniyle 2022 yılı bütçelerine binen ek maliyeti 30 milyar lira!' diyen Çakırözer, 'Evet yanlış duymadınız 30 milyar! Sadece dış borç da değil, enerji maliyetleri de katlandı. 2019 Haziran'dan 2022 Haziran'ına kadar elektrik yüzde 295, motorin yüzde 356 artmış. Başka hangi ülkede böyle yüksek kur, böyle yüksek enflasyon var? Bunun sorumlusu kim? Elbette belediye başkanlarımız değil, ülkeyi beceriksiz, liyakatsiz ellerde krizden krize sürükleyen saray iktidarıdır! Belediyelerin döviz kurundaki artış nedeniyle ortaya çıkan kur farkı zararı Hazine'den karşılanmalıdır, belediyelerin bütçeleri arttırılmalıdır' dedi. Çakırözer'in teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Çakırözer, TBMM'de teklif üzerine yaptığı konuşmada İstanbul, Ankara ve Eskişehir'in de aralarında bulunduğu CHP'li 11 büyükşehir belediyesinin döviz kurundaki artış nedeniyle katlanan dış borç ve enerji giderlerine ilişkin şu örnekleri verdi:
BORÇLAR AZALACAĞINA ARTIYOR
'Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin bir yıl önceki 487 milyon liralık dış borcu arada 187 milyon ödenmesine rağmen, 583 milyon liraya çıktı. Eskişehir'de yirmi üç yıldır hemşehrilerimize daha nitelikli, daha ucuz hizmet için her bir kuruşun hesabını yapan Yılmaz Büyükerşen Hocamız kaygılanmasın da ne yapsın? Geçen yılın ilk beş ayına göre, doğal gaz giderlerimiz yüzde 333, akaryakıt giderlerimiz yüzde 283 artmış, tramvayların elektrik gideri geçen yıla göre yüzde 351 artmış, su ve kanalizasyon idaremizin bütçesinde elektrik faturaları dörtte bir bütçeyi alıyor.
ÖDENEK 14 MİLYON
Eskişehir'de, metropol ilçe Tepebaşı Belediyemizde emlak vergisi ödeyenlerin oranı yüzde 60'lara kadar geriledi. İller Bankası'ndan, Tepebaşı'na bu ay gelen ödenek 14 milyon lira ama sadece personel maaş ödemesi 15 milyon lira. Belediyelerin borçlanma hakları ve limitleri var ama İller Bankası da kamu bankaları da borç vermiyor. Saray iktidarı ise kendi belediyelerine sağladığı gelir olanaklarını, yardımları, hibeleri Millet İttifakı'nın belediyelerine tanımamakta.
ELEKTRİK BORCU YÜZDE 296 ARTTI
Eskişehir'de, Odunpazarı Belediyemiz Yenikent Mahallemize kültür merkezi ve kapalı pazar yapacak. Hesap yapıldı, 50 milyon lira bütçe ayrıldı ama bu bütçe bugün itibarıyla 150 milyon liraya çıkmış durumda. Belediyenin elektrik borcu on bir ayda yüzde 296 artmış, büyükşehirlerde ise dert aynı, rakamlar çok daha büyük.


Editör: TE Bilisim