1 Kasım 2012'de sezaryen doğumla dünyaya gelen ve doğduktan birkaç saat sonra vücudundaki bazı bölgelerde yaralar çıkan küçük Mert'e, hastane tarafından Epidermolysis Bullosa (EB) hastalığı teşhisi koyuldu. Vücudunda sürekli yaralar çıkan küçük Mert'in hastalığı sonrası zor günler yaşayan ailesinin maddi durumu, gereken tıbbi malzemeleri temin etmede yetersiz kaldı.

İki çocuk annesi Havva Akbaba (33), genetik olan bu cilt hastalığı için devletten gerekli yardımı görmediklerini savundu. Küçük Mert'in hastalığı ve yaşadıkları zor durumu anlatan Akbaba, ''Oğlumu sağlıklı bir bebek olarak dünyaya getirdim. Yani hastalığın hiçbir etkisini taşımıyordu ama birkaç saat sonra doktorların temas ettiği bölgeler su toplamaya başladı. Doktorlar bu durumdan şüphelendiler. Eskişehir Devlet Hastanesi çocuk yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Orada iki gün kaldı ve hastalığının teşhisi koyuldu. Oradan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi yeni doğan yoğum bakım bölümüne kaldırıldı. 20 gün yoğun bakımda kaldı. Doktorlar ve hemşireler bu hastalık konusunda bilgi sahibi değillerdi. Çok bilinen ve görülen bir hastalık olmadığı için ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Maalesef çok yetersizdi ve onların da yapacakları bir şey yoktu. Hastalık bilinmiyor, tedavisi yok, genetik, çaresiz, zor ve ağır bir hastalık. Hastaneden çıkınca kendi hayat mücadelemize başladık. Psikolojik olarak, maddi ve manevi çok kötü günler geçirdik ve halen de geçiriyoruz. Her tarafı yara, sağlam deri yok. Ben çocuğumu hastaneden getirdiğimde sadece iki çift göz vardı. Onun dışında hiçbir yerinde sağlam deri yoktu'' ifadelerini kullandı.

Anne Akbaba, küçük Mert için pansuman malzemeleri, elastik sargı bezleri, özel yapım kremler ve yaraya yapışmayan yara örtüleri gerektiğini ifade etti. Yetkililere seslenen Akbaba, ''Devletten bir düzenleme, iyileştirme istiyoruz. Bu malzemelere 15 günde bir 600 lira verecek durumumuz yok. Benim hiçbir şeyim olmasın, ben dışarıda yatayım, sokakta yatayım hiçbir önemi yok ama yeter ki benim çocuğum iyi olsun, sağlıklı olsun ve acı çekmesin. Ben bunu devlet büyüklerimden önemle rica ediyorum. Sesimi duyurana kadar da devam edeceğim'' şeklinde konuştu.(İHA)

Editör: TE Bilisim