Odunpazarı Belediye Meclisi toplantısında belediyenin 2016 yılı bütçesi görüşüldü.

2016 yılı mali bütçesi 190 milyon TL beklenti ile gerçekleşecek.Tahmini gider 190 milyon TL + 9 milyon yedek,tahmini gelir 177 milyon TL + 13 milyon borçlanma olarak meclise sunuldu. Bütçeye göre en çok gider beklenen kalem yaklaşık 30 milyon TL ile personel giderleri bölümünde kaydedildi. En çok gelir beklenen kalem ise yaklaşık 60 milyon TL ile vergi gelirleri oldu.

Bütçe ile ilgili AKP grubu adına söz alan Ahmet Yapıcı, bazı maddelere verdikleri ret kararını açıklayarak 'Bütçenin sadece 55 milyonu yatırımlara ayrılmış. Bütçeye oranlarsak yüzde 28,9. Bu oran Türkiye ortalamasının altında. Geçen yıl düşük diye eleştirdiğimiz yatırım bütçesi bu yıl daha da azaltılmış. Temizlik işleri için 27 milyon lira ödenek ayrılmış, geçen bütçeye göre oldukça fazla. Bu farkı nasıl izah edeceksiniz. Odunpazarı'ndaki hemşerilerimizin sorunlarını çözmeye yönelik bir bütçe olmadığını düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise şeffaf bir belediye oluşturmak istediklerini söyleyerek '103 milyon olarak gerçekleşmesi beklenen gelir kalemleri 125 milyon olarak tahsil edildi. Bunlar tahmini bütçelerdir. O yüzden gerçekleşme oranına bakmak lazım. Bu yıl bence gelir kaleminde 140 milyon lirayı bulacağız. 2016 yılında ise bütçenin gerçekleşme oranının %80'in üstünde olacağını tahmin ediyorum. Gider bütçelerinde dikkatliyiz, çok fazla savurganlık içerisinde değiliz. Çok özel, çok spesifik masraflarımız yok. Reklama, popülizm içine girmiyoruz. Eleştirilere rağmen frenleyerek ilerliyoruz. Politikacı başkanın yapmayacağı şeyler yapıyoruz. Tabi ki eleştirilerden memnun kalıyoruz. Biz eleştirilmek için bunları kamuoyu ile paylaşıyoruz. Temel hedefimiz şeffaf ve denetlenebilir bir belediye olmak. Bizi kim istiyorsa gelsin denetlesin. Sadece 38 belediye meclis üyesi değil, tüm Odunpazarı denetleyebilir. Keşke böyle bir mekanizma yaratsak' dedi.

Kurt, ayrıca kağıt evraktan elektronik ortama geçiş ile ilgili de bilgi vererek 'Belediyede elektronik belge yönetimine geçiyoruz. Artık Odunpazarı'ndakağıt evrak olmayacak. Başladık, 15 Kasım'a kadar dememe süremiz var. Yılbaşından sonra tamamen bu sisteme geçeceğiz. Türkiye genelİnde uygulayan belediye sayısı 10'u bulmaz. Artık eski evrak getirmek veya başka şeyler yapmak mümkün olmayacak.

Bütçe görüşmeleri sırasında AKP'li Ahmet Yapıcı ve CHP'li İbrahim Arslan arasında zaman zaman tartışmalar da yaşandı.Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. AKP grubu, tahmini gelir, gider ve bütçe kararnamesi ile ilgili maddeleri reddetti. 2016 yılı bütçesinin ilk 3 maddesi oy çokluğu ile geri kalan maddeler oy birliği ile 190 milyon TL tahmini gider ve 177 milyon TL tahmini gelir olmak üzere kabul edildi. (HM)

Editör: TE Bilisim