Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a cevaplaması için soru yönelten ve konuyu TBMM gündemine taşıyan Arslan Kabukçuoğlu, 'AK Parti iktidarında Eğitim Sistemi 16 kez değiştirildi. Milli Eğitim Bakanlığının koltuğu 7 ayrı bakan gördü. İstikrar yok. Çocuklarımızın ve velilerimizin içselleştiremediği, hep bir sil baştan zihniyetiyle idare edilen milli eğitim Sistemimizde çocuklarımızın başarılı olmasını beklemek gerçek dışı olur. Bakınız 2012-2013 yılında 4+4+4 sistem getirildi. O yıl İlkokul çağı okullaşma oranı yüzde 98.86 idi. 2018-2019'a bakıyoruz yüzde 91.92'ye gerilemiş. Eskişehir'imiz de ise yüzde 97.94'den yüzde 90.99'a bir gerileme yaşanmıştır. Bu çocuklarımız eğitim sisteminin içerisinde değilse, şuanda nerede? Geçim sıkıntısı yaşayan ailelerinin, günlük yaşamını sürdürebilmesi için çalışıyor' dedi.
HİJYEN SORUNU VAR
Okulların hijyen sorunu olduğuna dikkat çeken Kabukçuoğlu, 'Okullarımızda temizlik işleriyle görevli tutulan personel sayısı yetersiz. Okulların 31 Ağustos 2020 de açılacağı planlanıyor. Bu süre bu eksiklikleri gidermek için yeterli midir? Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen sınavlarda virüsün yayılmasına davetiye çıkaracak görüntülere hep birlikte şahit olduk. Velilerimizin endişelerini giderecek, çocuklarımızın sağlığını koruyacak önlemleri almak çok önemli. Sosyal mesafenin nasıl sağlanacağı ise şüphelidir. Sadece Eskişehir'de ikili eğitime devam eden 28 okulumuz var' diye konuştu. HM
Kabukçuoğlu'nun Bakan Selçuk'a yönettiği sorular:
1.Ülkemizdeki ilkokul çağı okullaşma oranlarında yaşanan düşüşün sebepleri nelerdir?
2.2012-2013 yılında ilkokul çağı okullaşma oranımız %98.86 iken, getirilen 4+4+4 kademeli Eğitim Sistemi bu oranı neden koruyamamış, geriletmiştir?
3.Ortaokul şubelerinin 4'te 1'i, İlkokul şubelerinin ise 5'te 1'inin mevcudu 30'un üzerindeyken rehberde belirtilen kurallara uygun sosyal mesafeye uygun eğitim ve öğretim verilmesi için sınıf planlanması nasıl yapılacaktır? Halihazırda ikili eğitime devam eden kurumlarda salgın riskinin artmaması adına ne tür tedbirler alınacaktır? Bakanlığınız, bu dönemde sosyal mesafe kurallarına uygun eğitim ve öğretim yapılmasının çözümünü için ikili veya üçlü eğitim sistemini mi hayata geçirmeyi mi düşünmektedir?
4.Normal şartlarda bakanlığın belirlediği temizlik ve hijyen kriterlerini sağlayamayan 29.000 okulumuz var iken, pandemi döneminde bu okulların hijyen ve temizliğini sağlamak için ekstra olarak ne gibi önlemler alınmıştır? Örneğin 29.000 okulun bakanlığın belirlediği hijyen koşullarına uygun kriterleri sağlayıp sağlamadığı hususunda bir denetim gerçekleşmiş midir? Bakanlığınız bu hijyen koşullarının sağlanması için okullara ekstradan kaynak aktarımı veya temizlik malzemesi yardımı yapacak mıdır?
5.Ülkemizdeki 55.000 okulda halihazırda kaç temizlik personeli görev almaktadır? 1 temizlik personeline kaç öğrenci düşmektedir?
6.52.000 okulumuzda revir birimi bulunmadığı ve 55.000 okulumuzda sadece545 salık görevlisinin olduğu düşünüldüğünde, bu durum Pandemi döneminde öğrencilerimiz için bir risk oluşturduğunu düşünüyor musunuz?
7.İstenilen taahhütnamenin yasal dayanağı nedir?
8.İstenilen taahhütname ile öğrencilerde görülebilecek olası Covid-19 vakaları neticesinde idare aleyhine açılabilecek davalara savunma zemini mi amaçlamaktadır?
Muhabir: TE Bilisim