Akçasoy, 'Parti dışından bir aday kabul görür mü? Görebilir. Bu bana çok sıcak gelmese de o günlerin getirdiği vizyona sahip bir kişi, ben bunun çok başka olduğuna inanıyorum. İşi, işi bilene bırakmak lazım. Tecrübesiz olmaz bence. Yerel yönetim çok hassas bir konu' dedi.
Uzun zamandır belediye meclis üyeliği yapıyorsunuz. Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar belediye hizmetlerini, projelerini nasıl etkiliyor? Çalışmalarınızı mevcut ekonomik durum nasıl etkiliyor?
Şunu görüyoruz tabi hem ilçe belediyelerimizde hem de Büyükşehir'de bu ekonomik krizin yarattığı bütün sıkıntıları doğal olarak kurumlar da çekiyor. O kurumların başında da tabi hizmet verecek olan yerel yönetimler geliyor. Yerel yönetimler bir pandemi atlattı. Bütün şartlarını değiştirerek, günün koşullarında yapacakları hizmetleri bir kenara bırakarak pandemiye yoğunlaştı. Çünkü hizmet sektörü dahil bütün sektörler zora girdiler. Bu esnada kendi içerisinde de bir sürü personelini korumak durumunda kaldı. Hastalananlar oldu. Hastalıkları olanlar izne ayrıldı. Personelde de sıkıntılar yaşadı. Kendimizi bir anda hem yoksul insanlarımızı hem de covidli insanlarımızı hem de iş yerleri kapalı olan insanlarımızı korumak yükümlülüğün içinde bulduk.

MÜTEAHHİTLER İHALELERE GİRMİYOR
Arkasından da bir ekonomik kriz, özellikle yılbaşından bu yana çok ağır şatlarda ekonomik kriz yaşıyoruz. Geçmişte de krizler oldu ama hiçbir kriz bu kadar uzun sürmedi hem de bu kadar ağır yaşanmadı. Kurumlara baktığınız zaman da belediyelerimizin var olan bütçelerini bizim döndürme imkanımız olmadığını zaten yatırım programlarında görüyoruz. Müteahhitlerimiz ihalelerimize girmiyor. Çünkü müteahhit önünü göremiyor. Geçmişte yaptığımız ihaleleri bile müteahhitler fes ediyor şu anda. Çünkü o günün koşullarında, o günün fiyatlarına göre anlaşmalar yapılmıştı. Bugün baktığınızda hiçbir şey eskisi gibi değil. O nedenle altından kalkılamıyor.

BÜTÇE KADÜK KALDI
Gelirlerimize baktığımızda pandemiden bu yana belediyelerin gelirleri azaldı. Sizin ülkenizde böyle bir pandemi koşulunda kendini kapatmış bir ülkede hiç kimse bir yerden bir yere hareket etmedi. Şehrimizin tek çıkar yolu ne? Gelen yerli turistler bizim şehrimize para bırakıyor. Belediyeler de esnaf da taksiciler de buradan gelir elde ediyor. Bunları da yaşayamadık. Belediyelerimiz gelirlerinden maalesef yoksun kaldılar. Bütün bunlara baktığımızda devletten aldığımız paylarda ciddi sıkıntılarımız var. Bizim hem büyükşehir belediye başkanımız söylüyor hem de alt belediye başkanlarımız söylüyor. Yapılan elektrik zamları müthiş etkiledi. Bu farkı kapatma imkanımız yok. Niçin zam yapıyoruz? Zam yapmak zorunda kalıyoruz. Hiçbir belediye zam yapmak istemez. Elektrik, doğal gaz ve mazotta çok ciddi zamlar oldu. Belediyelerin dolar, euro üzerinden olan borçlarının sabitlenmesi lazım. Belediyelerin işlerini kolaylaştıracak, belediyelerin zararlarını kompanse edecek bir yaklaşım yok. Benim korkum belediyeler yapacakları yatırımlardan vazgeçecekler zaman içerisinde. Çünkü ancak kendilerinin verdiği hizmetleri döndürmeye çalışacaklar. Bizim geçirdiğimiz bütçe 1 Ocak 2022 itibariyle kadük oldu. Çünkü o kadar inanılmaz bir zam, o kadar inanılmaz bir enflasyon yaşıyoruz ki o bütçe yok. Biz devamlı olarak bütçe revizyonları yapıyoruz. Var olan bir paramız olsa yapalım ama biz hayali üzerinden bütçeleri tekrar yenilemeye çalışıyoruz. O yüzden belediyelerin, kurumların işleri çok zor.
CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı dönem dönem toplanıp, basın açıklaması yapıyor. Bunun karşılığı olarak bu belediyelerin AK Partili meclis üyelerinin grup başkan vekilleri de toplanmaya başladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yerel yönetimlerin sorunlarını çözecek bir oluşum mu?
Bir cevap verecek mekanizma kendilerine yaratmaya çalışmışlar AK Partili meclis üyeleri. Söylenen rakamlar bizim 11 büyükşehir belediye başkanımızın verdiği ve deklarasyona koyduğu rakamlar değil. Oradaki hesap başka bir hesap. Ben Murat Bey'in yazısını da okudum. Ben karşıda birileri olsun, bu deklarasyona cevap versin diye hazırlanılmış bir yapı gördüm. Halbuki burada doğru olan bir araya gelerek bunları tartışabilmek. Burada yerel yönetim mekanizması sorunu var. Bunları bir araya toplayacak olan bu işleyişin başındaki ya Sayın Cumhurbaşkanı ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. 'Gelin belediyeler, sorunlarımız ne?' sorusunu soracak. Onların kurduğu şey cevap verecek mekanizma değil. Bunun kimseye faydası olmayan bir şey. Bence doğru olan yerel yönetimlerle ilgili hükümetin bir araya getireceği bir mekanizmayla sorunları nasıl çözebilirizi tartışmak lazım.

BU ÇOK KISIR BİR SİYASET
Eskişehir'de önemli siyasi figürlerden birisisiniz. Eskişehir'deki siyasi ortamı, atmosferi nasıl görüyorsunuz şu an?
AK Partinin il ve ilçe başkanları vatandaşa gidip de ne anlatıyor diye çok merak ediyorum. Siz gidiyorsunuz anlatıyorsunuz, vatandaş bir krizden bahsediyor. Herkesin yaşadığı ekonomik buhran var. Ama siz gidip bu vatandaşlara ne diyorsunuz. 2023'te her şey düzelecek diyorsunuz. Böyle bir sihirli değnek olma ihtimali var mı? Olsaydı seçimden bu yana bir şeylerin iyi yönde değişiyor olması lazım. Bence bu çok kısır bir siyaset. Ama şunu da görüyorum, diğer siyasi partiler kendilerini bir aktör olarak şehirde ortaya koymaya çalışıyorlar. Eskişehir'in yalnızlığı ile ilgili beyanat veriyorlar. Eskişehir'de bir sürü olaylar yaşadık şu son 1 yılda. Bize şehir olarak verilen sözlerin ne kadarının yapıldığının aslında bir çizelgesini çıkarsak, önce onların hesabını sormamız lazım. Çevre yolları, Seyitgazi yolu, Gündoğdu çözülmesi gereken problemler bu şehrin önünde. Havaalanı bile 3-4 ay konuşuldu. Biz bunlar için çırpındık. Siyaset kısır döngüsünde şu anda dönüyor. Çünkü bir seçim ihtiyacı var. Seçimi görmeden, seçim tarihini görmeden bu siyaset kısır döngüsünde döner durur. Ama bir seçim tarihi belirlenmeli ki şu anda vatandaşın da istediği bu. Vatandaşın sabrı kalmadı. Seçim istiyor. O seçimde her şey ortaya çıkacak. Vatandaşın tepkisi de.
2023 seçimlerini nasıl görüyorsunuz? Her ne kadar Millet İttifakı olsa da CHP'nin Eskişehir'de 2023 seçimlerine yönelik hedefi ne olmalı sizce?
Ben şu an CHP'nin gidişatına baktığım zaman bir kamuoyu oluşturma, söylem geliştirme ve söylemin gündem yaratması konusunda çok başarılı buluyorum. Sayın Genel Başkan'ın performansını inanılmaz başarılı buluyorum. Her şeyi bırakmış ülkesi için, vatanı için, bu bayrak için elinden geleni yapmak üzere yola çıktım, ne olursa olsun en iyisine layık olan bu vatandaşlarımıza bir çözüm getirmemiz lazım diyor.
Peki CHP'nin bu performansı Eskişehir'e nasıl yansır?
Bir ittifak oluştuğu zaman işler biraz daha farklı işleyecek. 7 milletvekilimiz varken 6'ye düştü. Bu sayılar açısından Millet İttifakı'nın oluşturduğu diğer partiler açısından bir liste oluşturmada bütün Türkiye'ye bakacaklarını düşünüyorum. Eskişehir de çok önemli illerden biri. Belki ittifaklar üzerinden oluşacak isimler de çıkabilir. Bugün için söylemek erken.

YILMAZ HOCA'NIN VİZYONU DEVAM ETTİRİLMELİ
Adaylar, isimler üzerinden tartışmalar oluyor dönem dönem ama önümüzdeki genel ve yerel seçimlerde CHP'nin aday profili nasıl olmalı sizce?
Bunu öngörmeniz biraz zor. Yerel seçim için isim çok önemli. İsimler üzerinden vatandaşın oy verdiğini biliyorum çünkü. O ismin gerçekten bu belediye başkanlığını yapabilecek, o güce sahip, o isteğe sahip, o bilgi ve donanıma sahip insanlar olması gerektiği kesin. Yerel yönetimin başında olacak kişinin vizyonu, şehre bakışı ve o bilgi birikimi çok önemli. Bilgi birikimi olan insan ancak o şehre bir zarar vermeden, zaten Yılmaz Hoca'nın bir vizyonu var. O vizyonla buraya kadar geldi Eskişehir. Burada bambaşka şeyler yaratıldı. Çünkü bu şehrin buna ihtiyacı vardı. Bu şehrin dağı, denizi yok. Nasıl bir çıkış yolu bulacak derken, Yılmaz Hoca'nın vizyonu bu şehri, turizm şehri haline getirdi. Böyle bir şehri koruyacak, bu vizyonu devam ettirecek, bu şehrin esnafına para da kazandıracak o vizyonla şehre bakacak biri lazım bize. Şehirlerimizi kaybetme lüksümüz yok. Biz hem Anadolu'da hem de Marmara'da çok şehri kaybettik.

BANA ÇOK SICAK GELMİYOR
'Yerel yönetimlerde Yılmaz Büyükerşen vizyonunu devam ettirecek isimler çok önemli' dediniz. Bu vizyona sahip olan kişi CHP dışından olsa hem sizler parti üyesi ve meclis üyesi olarak ya da diğer partililer bunu kabul görür mü? Yoksa CHP, bu vizyonu parti içinden isimlerde mi aramalı?Parti dışından bir aday kabul görür mü? Görebilir. Bu bana çok sıcak gelmese de o günlerin getirdiği vizyona sahip bir kişi, yerel yönetim dediğiniz zaman, ben bunun çok başka olduğuna inanıyorum. İşi, işi bilene bırakmak lazım. Yoksa bir yönetici her yerde bir yönetici olabilir. O yönetici işi öğrenir ve zamanla çok başarılı olabilir. Ama yerel yönetim kendi içinde çok şey barındıran bir mekanizma. 24 saat çalışıyor. Her şeyden siz sorumlusunuz. Burası kaynayan bir mekanizma. Yol, su, hizmet her şey size bakıyor. Burada vatandaşın konforunu sağlama yolunda, vatandaşın isteklerini sağlama yolunda yapamadıklarınızı neden yapamadığınızı da söyleme yolunda bir tecrübe ihtiyacı var bence. Tecrübesiz olmaz bence. Yerel yönetim çok hassas bir konu.

İHTİYAÇ VAR İSE BURADAYIZ
Daha önce milletvekili adayı olmuştunuz. 2023 seçimlerinde Nuray Akçasoy nasıl bir misyon yüklenecek? Sizi 2023 seçimlerinde nasıl, nerede göreceğiz? Seçimlere nasıl bir katkı sunacak Nuray Akçasoy? Milletvekili adayı olmak ister misiniz?

Evet bir siyasi figür olarak belki de vatandaş bizi bir yere koymuştur. Siyasi figür olmak kolay bir şey değil. Bu zaman diliminde geçmişe baktığımız zaman çok uzun bir zaman olmuş gerçekten. Edindiğimiz tecrübeler var. Siyasi figürler açısından birçok kıymetli arkadaşım var. Hepsi hem yerel yönetimler açısından hem de genel seçim açısından bir yerlerde mutlaka olacaklardır. Bunların içerisinde belki ben de bir isim olarak geçme imkanı bulurum. Şunu söylemek çok erken olur: Bugün için evet bu böyle diyemiyoruz, dememek de lazım. Çünkü günün koşulları, o gün geldiğinde artık ne olacaksa o günden sonra siyasi partilerin genelinde durum da böyle. O nedenle biz o günleri bir görelim. O günler geldiğinde bizlere ihtiyaç varsa biz de bu işin içinde olmak gayreti içinde oluruz. İhtiyaç var ise buradayız.
ORC Araştırma Şirketi Eskişehir'de siyasi eğilimler anketi yaptı. CHP Eskişehir'de 1. parti çıktı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
2018'de yaşadığımız seçimde çok ittifaklardan oluşan, ittifak artık oylarından oluşan ne yazık ki 3. çıkaramama durumu yaşadık. Ben şunu çok gözlemledim bu zaman diliminde. İnsanlar çok üzgündü bundan dolayı. Yani 3 vekilin getireceği güçle, 2 vekilde kalmanın getireceği gücün ne yazık ki acısını çektik. Çünkü diğer siyasi partilere dağıldı oylar. Sürpriz beklenmeyen bir seçim sonucu oldu bizim için. Günün koşulları da bunda çok etken. Ekonomik kriz var. Bir an önce seçime gitme isteği var vatandaşın. Bu da mutlaka bu anketlere yansıyor. İnsanlar bunu çok rahat söylüyorlar. Söylemeyenler var bir de hatta, söyleyemeyenler var. Bence bu oran daha da yüksek. CHP açısından çok kıymetli bir sonuç. Bunu iyi değerlendirmek lazım. Neden daha çok milletvekili çıkarılmasın. Çalışmaya devam.
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı kim olmalı sizce? Sizin çizdiğiniz cumhurbaşkanı adayı profili nasıl?
Gözlemliyoruz biz de. Bu aşağı yukarı 2 gecede bir Türkiye'nin gündemine gelen, kim olacak cumhurbaşkanı diye söylenen bir konu. Aslında olabilecek adaylar var. Bu ülkede çok kıymetli, kendini yetiştirmiş ve devlet adamı olabilecek, bu devlet adamlığı var olan ve bunu da sürdürebilecek, bu cumhurbaşkanlığını da bu ülkenin geçiş döneminde üstlenecek çok kıymetli insanlar var. Bu insanlardan faydalanılabilir. Benim son zamanlarda gördüğüm evet Sayın Genel Başkan, böyle bir ittifaktan da doğan bir şey midir bilemiyorum, bunlar kapalı kapılar arkasında konuşuluyor. Verdikleri çeşitli kararlar var. Belki bunları uyguluyorlar. Ya da her siyasi parti kendi adayı üzerinden yola çıkacak. Belki o sebeple bizim genel başkanımız bu yolda gidiyor gibi gözüküyor. Benim gördüğüm budur. Genel başkanımızı en son Bursa'da gördüm balkan mübadilleri toplantısında. Sayın Genel Başkan'ın konuşmaları, performansı, iddiaları hatta kendi partimiz için de çalışacaksınız, hepiniz çalışacaksınız diyerek bu mesajları vermesi, toplumu ayrıştırmadan birleştirme yolunda hareket ediyor ve gördüğüm de Türkiye'nin her yerine gitmeye çalışıyor. Bu söylemlerini yaymaya çalışıyor. Sayın Genel Başkanımız aday olursa, tabi ki bütün CHP'liler ve ben biliyorum ki başka siyasi partilerden olan insanlardan hiçbir art niyet gözetmeksizin Sayın Genel Başkan'a teveccüh göstereceklerdir.

GENEL BAŞKANIMIZ TOPLUMU BİRLEŞTİRİR
Kemal Kılıçdaroğlu'nun özellikle kimliğinden kaynaklı seçilemeyeceğine yönelik tartışmalara nasıl bakıyorsunuz?

Çok yanlış buluyorum. Bunun özellikle de kaşındığını düşünüyorum. Çünkü sosyal medyada da bunu çok görüyoruz. Ben bu ülkede artık birçok şeyin böyle çeşitli şeyleri öne getirerek… Siz dediniz ya nasıl biri olmalı? Sıralarsak dürüstlük, çalışkanlık, devlet adamlığı, yani vatanına, toprağına, bayrağına saygılı ve ondan asla vazgeçmeyecek ve bilgili insanların bu görevde olması gerekliliğini biliyoruz. Bu görevin şartları bu. Bu şartları sağlayacak kişinin nereli olduğunu bir önemi yok. Olmamalı da zaten. İyi insansanız, bu özellikleri taşıyorsanız siz zaten gönüllerin adayı olursunuz. Size kimse nereli olduğunuzu sormamalı. Bu doğru bir yaklaşım da değil. Bu ayrışmayı getirir. Bizim bu ülkede birleşmeye ihtiyacımız var. Bütün farklılıklarımızla bir arada durmaya ihtiyacımız var. Ben Sayın Genel Başkan'ın bunu sağlayabilecek insan olduğunu düşünüyorum.
MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim