Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, Ramazan menülerinde geçen yıla oranla yüzde 100’lük bir artış yaşanacağını söyledi.
2024 yılı zamlarla devam ediyor. Kırmızı etin fiyatı son 40 günde 60 lira artarken kuzu karkas etin kilosu 410 liraya, dana karkas etin kilosu ise 310 liraya yükseldi. Öte yandan toptancılarda bakliyat ve kahvaltılık ürünlerine gelen yüzde 15’lik zam, market raflarında vatandaşa yüzde 25 olarak yansıdı. 12 Mart’ta ilk iftarını açacak olan vatandaş şimdiden kara kara düşünmeye başladı. 

FİYAT ARTIŞLARI KAÇINILMAZ

Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, gıda enflasyonu ve enerji fiyatlarındaki artışla birlikte restoranlarda da fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Geçen seneki Ramazan menüsü fiyatlarımız yaklaşık 250 TL ile 1000 TL bandındaydı. Bu sene yüzde 100 artış beklenmekte. 500 TL ile 2 bin 500 TL aralığında olacak. Bu da tabii ki işletmenin verdiği hizmete ve etkinliklerine göre değişecektir. Son zamanlarda lokantalardaki fiyat artışı ile ilgili şikayetler geliyor. Gelen zamları biz de fiyat tariflerine yansıtmakta zorlanıyoruz. Yetiştiremiyoruz günlük değişkenliklerden dolayı. Gelen serzenişlere göre, Ramazan’da insanlar daha çok evinde iftarlarını açacak gibi görünüyor” dedi.

BU GİDİŞLE ET BULAMAYACAĞIZ

Et fiyatlarına son 1 yılda yüzde 100’ün üzerinde zam geldiğinin altını çizen Bilen, “Bunun önüne de geçilemiyor.  ‘Anayı kesersen danayı bulamazsın’ diyorlar. Son zamanlarda süt ineklerini kesmeye başladık. Dolayısıyla et yetişmiyor, üretim de yok. Artan yem fiyatları ve enerji maliyetleri karşısında üretici giderini karşılayamaz duruma geldi. Böyle giderse bu seneden sonra et de bulamayacağız. O noktaya gelecek. İthal etmek de çözüm olmayacak. Devlet burada tedbir almalı, üretimi teşvik etmeli, destek vermeli. Sadece hayvan besicileri değil tarıma da destek vermeli. Kendimiz üretmeliyiz. Destek verilirse 1 buçuk, 2 sene içinde toparlar” şeklinde konuştu. 

Eskişehirli servisçilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı Eskişehirli servisçilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı

ESNAF AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR

Pandemiden bu yana lokantacı esnafının zor durumda olduğunu belirten Bilen, “Ciddi maliyet hesapları yaparak önlemler almaktayız. Ürün çeşidini düşürdük. Artık parmak hesapları ile maliyetleri hesaplayarak kontrollü ve ölçülü bir şekilde gitmeye çalışıyoruz. Ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Enerji maliyetlerine yetişemiyoruz, kira artışlarına yetişemiyoruz. Çünkü çok ciddi maliyetler getirdi. Sigortalar, vergiler, işçi maliyetleri de arttık. Para kazanabileceğimiz ucuz maliyetli yemeklerle ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Böyle devam etmeyeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili tedbirler alınacaktır” ifadelrini kullandı.

Muhabir: M. ANIL AKSOY