Hükümetin birçok konuda tüm kesimleri mağdur ettiğini belirten Saadet Partisi (SP) İl Başkanı Fesih Bingöl, geride kalan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü başta olmak üzere uygulanan tarım politikaları ile yaşanan deprem felaketlerin de Eskişehir’in durumu konularında görüşlerini açıkladı.
ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINA SAPLANDI
Hükümetin yıllarca uyguladığı tarım politikaları yüzünden zarar eden çitçinin tarlasını boş bırakma noktasına geldiğini belirten Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl “Bu iktidar, 2006 yılında bir Tarım Kanunu çıkardı. O kanunda, tarımsal destek ödemelerinin gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde biri oranında yapılacağı belirtilmişti. Bu, sevindirici bir gelişmeydi. Ancak ne yazık ki, iktidar kendi çıkardığı bu kanuna hiçbir zaman uymadı.2025 bütçesinde çiftçiye ayrılan destek sadece 135 milyar TL. Eğer 2006’da çıkarılan yasa uygulanmış olsaydı, çiftçiye 615 milyar TL ödeme yapılması gerekiyordu. Aradaki fark 480 milyar TL. Şimdi soruyoruz: Nerede bu 480 milyar TL? Nerede bu çiftçinin hakkı? Zirai don oldu, hükümet sesini çıkarmadı. Çiftçi sokağa döküldü, yine olmadı. Kapılarınızı aşındırdılar, yetmedi. Seslerini duyurmak için Hatay’da soğan, Niğde’de patates üreticileri eylem yaptı. Siz ne yaptınız? Sıfır gümrükle bir milyon ton mısır ithalatının önünü açtınız. Çay üreticisini nefes alamaz hale getirdiniz. Fiyatlar arttı. Gübreye yapılan zam yüzde 60’tan fazla. Mazota yapılan zam yüzde 80’i aştı. Dolayısıyla işçilik, nakliye ve genel üretim maliyetleri katlandı. Üretici zor ve perişan durumdadır. Bu 480 milyar TL, iktidarın çiftçiye borcudur. Derhal ödenmesi gerekir.”dedi.
HAYVAN ÜRETCİSİDE AYNI DURUMDA
Tarım ile uğraşan çiftçinin yanı sıra hayvan üreticisinin de sıkıntı içerisinde olduğuna işaret eden Bingöl “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları ortada. Ancak burada başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Hükümet, bazı bölgelerde büyükbaş hayvan üretimine kısıtlama getirdi. Gerekçe olarak su sorununu gösterdiler. Evet, bu hükümet su yönetiminde de sınıfta kaldı. Su politikası yok. Ben bir su mühendisiyim. Su çok kıymetli bir nimettir. Ancak bu suyun doğru kullanılabilmesi için bir planlama gerekir. Bu hükümetin su planlaması yok. Sonuç olarak bazı yerlerde su israf ediliyor. Büyükbaş hayvan üretimine getirilen kısıtlama da aslında iklim yasalarıyla bağlantılı bir durumdur. Ayrıca, daha önce de ifade etmiştim: Üç milyon hektardan fazla tarım arazisi betona ve inşaata kurban edildi” diyerek Eskişehir’in depreme hazır olmadığını ayrıca yaptıkları deprem konusundaki çağrılarında dikkate alınmadığını söyledi.