Bakkal ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, sigara ve alkol zamlarını değerlendirdi. Her gelen zammın esnafı etkilediğini söyleyen Ördek, 'İnsanların alım gücü azalıyor. Bir biranın 28 lira olduğu bir ülkede yaşıyoruz. İnsanlar kimyager oldu. Her evin bodrum katında bir bira kiti veya ağır alkol kiti kurulmaya başladı. Dolayısıyla bu da hem insan sağlığıyla oynanmaya başlandı hem de vergisel anlamda ciddi bir kaçak olmaya başladı. Öteki tarafta sigaraya gelen zamlar ciddi anlamda insanların belini bükmeye başladı. Sadece sigara olarak görmeyin bu işi. Bizim dükkanlarda özellikle tekel bayilerde ana
maddemiz sigara. Sigara almaya gelen insan diğer yiyeceği içeceği süt, yoğurt, peynir, ekmek bunları da alıyor. Şimdi sigara içen bir vatandaş tütüne döndüğü anda ister istemez dükkandan ayağı kesiliyor. Ayağa kesilince de bizim ciro kaybımıza neden oluyor' dedi.
HAKSIZ REKABET VAR
Tekel bayilerin ana sıkıntısının haksız rekabet olduğunu ifade eden Ördek, 'Barlar Sokağı'nda gece
2'ye kadar satılan alkol, neden 22.00'den sonra bizim tekel bayilerimizde yasaklanıyor? Bugün Üniversite Caddesi'nde otel ruhsatlı bir mekan sabaha kadar alkol satarken, neden bizim tekel bayimizde 22.00'den sonra satıldığı zaman 1 bira satsa dahi 76 bin, 80 bin, 320 bin liraya kadar cezalar kesiliyor. Biz de bu şehrin insanlarıyız' şeklinde konuştu.
ESNAFA KATKI SAĞLAR
Hükümetten talepte bulunan Ördek, 'Anayasa'nın 173'üncü maddesinde der ki; devlet küçük esnaf ve sanatkarı korur ve koruyucu önlemler alır der. Biz sadece bu maddenin uygulanmasını istiyoruz. Bu da neyle olur? Bir perakende kanunu çıkacak. Bir buçuk yıldan beri biz bunun mücadelesini veriyoruz.
Bu da nedir? Büyük zincir marketlerde bizim talebimiz; ekmek satılmasın, sigara alkol satılmasın ve temizlik maddesi satılmasın. Bununla alakalı hala bir geri dönüş alamadık. Bu ciddi anlamda bizim küçük esnafımıza katkı sağlayacak bir olay' ifadelerini kullandı.
KAÇAK ALINIYOR
Son dönemde tütüncülerin arttığını belirten Ördek, 'Devreden var. İşi bırakan var. Şu an devirlerimiz çok fazla. Şu an tütüncüler çok fazla dükkan açmaya başladı son gelen zamlardan dolayı' dedi. Zamların kullanımı azaltmadığının altını çizen Ördek, 'Biz yasak dendi mi inadına onun üstüne gidiyoruz. Sigaraya alkole zam geliyor, bizim kendi satışlarımız düşüyor ama tüketim asla düşmüyor. Sigara içen tütüne yöneliyor. Alkol içen kendisi yapmaya başlıyor bu sefer kaçak alıyor. Böyle sıkıntılarımız var' şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim