Uzmanlar uyarıyor: 2050'de yıllık 10milyon can kaybı bekleniyor
Uzmanlar uyarıyor: 2050'de yıllık 10milyon can kaybı bekleniyor
İçeriği Görüntüle

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Sağdıç, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle gıda zehirlenmelerinde belirgin artış yaşandığını belirterek, özellikle soğuk zincir gerektiren et ve süt ürünlerinin ortam sıcaklığında bekletilmesinin en büyük hata olduğunu söyledi. Çiğ veya az pişmiş etler, süt ürünleri, balık, salatalar ve şarküteri ürünlerinin risk grubunda olduğuna dikkat çekti.

SOKAK LEZZETLERİNDE KRİTİK TEHLİKE

Sağdıç, özellikle sokak lezzetlerinde yağın defalarca kullanılması, etin kaynağının belirsizliği, çiğ sebzelerin iyi yıkanmaması ve açıkta satılan sütlü ürünlerin uygunsuz koşullarda hazırlanmasının ciddi zehirlenmelere yol açtığını söyledi. Tüketicilere “Bilmediğiniz satıcıdan almayın” uyarısı yaptı.

BOZULMUŞ GIDA NASIL ANLAŞILIR?

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinden Doç. Dr. Ertan Ermiş ise bozulmuş gıdanın en belirgin işaretlerinin kötü koku, renk değişimi ve dokudaki bozulma olduğunu belirtti. Zehirlenme belirtileri başladığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. “Kendinizi kusmaya zorlamayın, daha çok zarar verebilir” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ