Çamlıca Kapalı Pazar Yeri'nde gerçekleşen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Expo Link Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, yaptığı konuşmada fuar alanı eksiliğine değinerek, 'Bizim sektörümüz açısından Eskişehir'de bir fuar alanın olmamasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Ancak Tepebaşı Belediyesi'ne ait 10 bin metrekarelik bir alanda böylesi bir etkinliği gerçekleştiriyor olmamızda bizi sevindiren taraf' dedi. Erdoğan Eskişehir'e yeni bir fuar alanın yapılmasının önemime değinerek, 'Eskişehir 5 yıllık süreçte hızlı trenle Antalya'ya bağlanacak. Konya, Bursa, Antalya kesişiminde Eskişehir fuarcılık alanında önemli bir merkez olacak' diye konuştu.

ESKİŞEHİR, TÜRKİYE'NİN YÜKSELEN DEĞERİ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, Eskişehir'in tarımsal faaliyetler kapsamında ülkede önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Söğüt tarım ve hayvancılık konusunda yükselen bir değer olduğunu belirterek, 'İlimiz, 900 bin ton hububat, 850 bin ton şeker pancarı, 50 bin ton patates ve 30 bin ton ayçiçeği üretimi yapan 26 bin çiftçimiz ile 128 bin büyükbaş ve 808 bin küçükbaş hayvan sayısıyla şehrimiz, ülkemiz hayvancılığının yükselen değeri olmuştur. 32 bin hayvancılık işletmemiz, ilimiz hayvancılığının dinamiğini oluşturmaktadır. İlimiz, 13 yıllık dönemde 562 milyon TL olan üretim değerini, 4 kat arttırarak 2 milyar liranın üstüne çıkartmış ve kendisine 1 milyar 134 milyon liralık hibe destek hakkını vermiştir' şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR TARIMDA İLKLERİ YAŞADI

Son olarak konuşan Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü Eskişehir'in çok önemli bir tarım şehri olduğunu belirterek şunları söyledi: ' Ankara ve İstanbul'da birçok fuara katıldım. Bugün karşılaştırma imkanı bulacağız. Eskişehir çok önemli bir tarım şehri. Mahmudiye'de bulunan işletme Türkiye'nin en eski, en örnek işletmelerinden biridir. Eskişehir tarım konusunda hep ilkleri yaşamıştır. Eskişehir bereketli toprakların olduğu önemli bir kenttir. Büyük tarım faaliyetleri hep bu kentte olmuştur. Tarım kültürüne her zaman şekil vermiştir. Çok çeşitli tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir.'

Konuşmaların ardından sahnede yerini alan protokol üyeleri, kurdele keserek açılış törenini gerçekleştirdi ve hep birlikte fuar alanı gezildi.

Editör: TE Bilisim