Eskişehir Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Çelik, ES TV Genel Yayın Yönetmeni Soner Yüksel'in yapılandırma ile ilgili sorularını yanıtladı. ES TV mikrofonlarına konuşan Çelik, 'Yapılandırma süreci iyi geçiyor. Mükelleflerin teveccühü tahmin ettiğimizden daha iyi. Bugün en son aldığımız rakamlara göre 30 bin civarında dilekçe aldık. En sevindirici tarafı bunun 25 bini internet üzerinden yapılış olması. Bu da vatandaşımızın kovid sürecine olabildiğince duyarlı davrandığını gösteriyor. Tabi esnek çalışma uyguluyoruz. Mesai saatinde de kısıtlama var. Saat 10.00 ile 16.00 arası. Bit rakım zorluklar getiriyor ama arkadaşlarımız özveriyle taksitlendirme işlemlerini yapıyor. Hizmette aksama olmayacak' dedi.

GECİKME ZAMLARI SİLİNİYOR

31 Aralık'a kadar devam edecek olan yapılandırma sürecinin kolaylaştırıcı olduğunu ifade eden Çelik, 'Zaten bir taksitlendirme olanağı getiriliyor. Gecikme zamlar siliniyor. Onun yerine yurt içi fiyatları endeksi değişim oranlarına göre hesaplanan bir tutar tahsil ediliyor. İki ayda bir ödeme koşuluyla 6, 9, 15 ve 18 ayda eşit taksitte ödeme olanağı getiriyor. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız borçlarını tek seferde ödediklerinde çok daha avantajlı bir indirimle karşılaşıyorlar. O zaman hesaplanan yurt içi üretim endeksi değişim oranlarına göre hesaplanan tutarın da yüzde 90'nından vazgeçiliyor. İlk iki taksit sürecinde ödediği takdirde de yine bahsettiğimiz o yurt içi üretim endeksi değişim oranlarından yüzde 50'sinden vazgeçiliyor' diye konuştu.

DAHA KAPSAYICI

Çıkan yasayla yapılandırmanın kesinleşmiş kamu alacaklarını kapsadığını kaydeden Çelik, 'Kamu borçlusuyla kamu idaresi arasında dava olmaması gerekiyor. Varsa da yasanın yayımlandığı tarihten yani 17 Kasımdan önce davadan feragat edilmesi gerekiyor. Fakat alanı geniş. Kalkınma ajanslarından tutun da SGK'ya kadar belediyeler yani birçok kamu kurumunun alacağını kapsıyor. Alacak türü itibariyle daha geniş' ifadelerini kullandı.

GECİKME ZAMMI KALDIRILDI

Bu yasanın bir af olmadığını vurgulayan Çelik, 'Bu bir af değil. Af boyutu sadece şöyle vergi aslı 100 liranın atında olanlar kanunla otomatik olarak silindi. Onun dışındakiler için af söz konusu değil. Fakat ferdi alacaklar kaldırıldı. Gecikme zammı kaldırıldı, sadece enflasyon oranına göre güncellenme yapıldı. Zaten peşin ödendiğinde yüzde 90 oranında indirim yapılıyor' dedi.

İKİDEN FAZLA TAKSİT ÖDENMEZSE YAPILANDIRMA BOZULUR

Çelik, 'Mükelleflerimizi uyaralım. İlk iki taksitin yani Ocak ve Mart'ta ödeyecekleri taksitlerin mutlak ödenmesi gerekiyor. İlk iki taksitte aksaklık olduğunda yapılandırma bozulur. İlk iki taksit ödendikten sonra bir takvim yılı içerisinde kanun mükellefe iki taksit ödememe noktasında tolerans tanıyor. Yapılandırma bozulmaz. O ödeyemediği taksitleri bütün taksitlendirme içerisinde 18'inci taksite kadar 18'inci taksitten sonra 1 ay daha süre tanıyor. O süreye kadar o taksitleri ödemesi şartıyla yapılandırma bozulmamış olacak. Ama vatandaşımız ilk iki taksiti ödemezse ya da yıl içerisinde 2'den fazla taksitini aksatırsa yapılandırması bozulmuş olur' diye konuştu.

KREDİ KARTI KOLAYLIĞI

Kredi kartıyla ödeme avantajının da olduğuna değinen Çelik, 'Gelir Dairesi Başkanlığı internet sitesinde anlaşmalı olduğu bankalar var. Hemen hemen önemli bankaların tümünün kredi kartı geçerli. Gelir dairesinin sitesinden kredi kartıyla ödemelerini yapabilirler. PTT aracılığıyla ve banka havalesi ile de yapabilirler' dedi.

KOVİD CEZALARI KAPSAM DIŞI

Kapsam içinde olmayan cezaların da olduğunu belirten Çelik, 'Kapsam dışı olan 4 tür alacaklarımız var. Kanunun ön gördüğü. Bir tanesi kovid cezaları. Onla ilgili takip işlemleri devam ediyor. Onlar için yasa söz konusu ve kolaylık söz konusu değil. Adli para cezaları, üst kurul para cezaları ve tütün yasasına muhalefetten kesilen cezalar bu kapsamda değil' diye konuştu.

31 ARALIK SON GÜN

Mükelleflere seslenen Çelik, 'Vergi dairelerine gelmeleri halinde dilekçelerimiz var onları doldurabilirler. İnteraktif üzerinden müracaatlarını yapabilirler. Yönlendirmesi çok kolay. 31 Aralık'a kadar müracaat etmeleri gerekiyor. Farklı vergi dairelerine borçları varsa onu da kaçırmasınlar. İlgili vergi dairelerine müracaatlarını yapmalılar. Ocak ayında ilk ödemeler başlıyor' ifadelerini kullandı. ESRA ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim