AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu, ES TV ekranlarında canlı yayınlanan Açıkça programının konuğu oldu. Çizmelioğlu, gazeteciler Ali Baş ve Meltem Karakaş Kaya'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kongre sürecini anlatan Çizmelioğlu, 'Kongrelerimiz siyasetin bir düğünüdür. Pazar günü de vatandaşlarımızın teveccühüyle yaklaşık 400 delegemizin 355 delegemiz delege kartlarını almış. Bu çok güzel bir sayı. Filyasyon ekibi sayesinde karantinaya girenler olmuş, COVİD-19 olanlar da vardı. Buna rağmen 400 delegeden 355 tanesinin gelmesi çok mutlu etti. Protokol nezdinde de katılım güzel oldu. Harun Başkan sağ olsun bizleri' diye konuştu.
İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAYIZ
Çizmelioğlu, 'Kongredeki konuşmanızda 'Tepebaşı'nda yok sayılan mahallelerin sesi olduk' dediniz. Hangi mahallelerin yok sayıldığını düşünüyorsunuz?' sorusunu şöyle yanıtladı: 'Unutulan mahalleler dediniz ama hatırlanan mahalle olsa unutulanlara geçeceğiz. Şimdi Fevzi Çakmak'taki durum içler acısı durumda. Şarhöyük içler acısı durumda. Şimdi hangisinden başlayayım. İmar sorunundan mı başlayayım, çöp sorunlarından mı başlayayım, yol sorunlarından mı başlayayım, gider kanalizasyon sistemlerinden mi başlayayım. Şimdi bunlara başladığımız zaman bu işin içinden çıkamayız. Bakın ben size çok acı bir şey söyleyeyim. Bu 2021 yılının bütçesinden bahsedeceğim. 2021 yılında ayrılan bütçe 61 milyon 999 bin lira. Ve bu da 2021 yılı fen işlerine ayrılan para. Bu nedir biliyor musunuz? Türkiye ortalamasının ilçeler nezdinde ayrılan rakamın yüzde 17'sine tekabül ediyor. Yani Tepebaşı Belediyesi fen işlerine gelen paranın yüzde 17'sini fen işlerine ayırıyorum diyor. Peki Türkiye'deki oran kaç? Yüzde 32. Yani Tepebaşı Belediyesi Türkiye ortalamasının çok çok altında. Bu da aşağı yukarı 7 puan yapıyor. Bu da içler acısı. Bu Tepebaşı Belediyesinin bütçe görüşmelerinde tahmini bütçeyi söylüyorum. 2021 yılında 62 milyon lira ola bütçenin ne kadarını fen işlerinde kullanacaklar yüzde 17'sini kullanacaklar mı? Ben ondan bile şüpheliyim. Çünkü her sene bu şekilde planlanıyor ve fen işlerinden kültür işlerine para aktarılıyor.'
GEZİYE KARŞI DEĞİLİZ
Vatandaşın Çanakkale gibi kültür gezilerinden memnun olduğunu yönündeki söylemleri hatırlatılan Çizmelioğlu, 'Bundan 4-5 ay önce yine aynı konuyu konuşmuştuk ve ben size şu soruyu sormuştum: Bir insan Çanakkale'yi gezmesi mi evladır yoksa Bağlar'da ara sokaklarda motosikleti çukurlara düştüğü için şu an omurilik felci geçirdiği için evde yatması mı evladır? Bunun eğer cevabını birbirimize verebiliyorsak o zaman Çanakkale'yi de gezsin. Biz gezi belediyeciliğine karşı olan bir iktidar değiliz. Bizim kendi iktidarımızın belediyeleri de bunu yapıyor. Sivrihisar, Beylikova, İnönü Belediyesi gezdiriyor. Ama fen işlerinden aldığı parayı kültür işlerine aktarmadı. Veya Türkiye ortalamasının altında kalmadı. Biraz realist düşünmemiz lazım. Evet, Çanakkale'ye de gidelim İzmir'e de gidelim, hatta onların mantığında Ankara'yı gezdirip bir anda bir baktığında CHP Genel Merkezini de de görsünler. Beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren hizmetin yapılıp yapılmaması. Pandemideyiz. Virüs mikrop, şu an 21'inci yüzyılda Tepebaşı'nda bir tane çöp konteyneri yok. Yani fena mı olur, çöp konteynerinin yeraltına alınması, zor mudur? Eski sistemle çöplerimizi poşetlerle askıya takar gibi insanlar köşe başlarına koyuyor. İç Anadolu Belediyeler Birliğine Tepebaşı Belediyesi tam 4 milyon lira para yatırdı. Bu 4 milyon lira ile bir sürü işler yapılır. Bir yerden başlarsın en azından. İç Anadolu Belediyeler Birliği bu zamana kadar ne verdi, Tepebaşı'na ne kazandırdı. Bunların cevabını Tepebaşı belediye başkanı versin. Desin ki ben bunun karşılığında şunları aldım desin' diye konuştu.
SAHİP ÇIKSINLAR
CHP'ye oy vermeyen mahallelere hizmet gitmediğini ileri süren Çizmelioğlu, 'Herkesin gönlünde yatan bir siyasi parti vardır. Ben düşüncelerimi özgürce ifade edebilirim. Çünkü ben bir siyasi partinin temsilcisiyim. Ama ben yarın belediye başkanı olduğumda AK Parti'nin rozetini çıkartırım, o bölgeye kaç vatandaş varsa hepsinin belediye başkanı olurum, reisi olurum. Yani AK Parti rozetini bırakırsın belediye başkanlığı rozetini takarsın. Ama bizim mevcut belediye başkanı bunu yapmıyor. Bakın muhtarlar bize dert yanıyor. Batıkent'e nasıl bakıyorsak Çamlıca'ya, Fatih'e, Fevzi Çakmak'a öyle bakmalıyız. Ama nasıl bakılıyor? Mahalle muhtarları geldiği zaman dur bir açalım bakalım sizin oradan kaç oy almışız. Bakıyor ya senin orada AK Parti öne geçmiş hadi başka kapıya diyor. Bürokratlarına sahip çıksınlar' dedi.
GELECEĞİ İPOTEKLENDİ
'Tepebaşı'nda Ahmet Ataç uzun zamandır belediye seçimlerini kazanıyor. AK Parti, Tepebaşı'nı kazanmak için bundan sonra özel bir siyaset izleyecek mi?' sorusunu yanıtlayan Çizmelioğlu şöyle konuştu: 'Bizler; ilçe başkaları ve önceki ilçe başkanları gayet ellerinden geldiğince çalıştılar, belediye başka adaylarımız ellerinden geldiğince çalıştılar. 2001-2021 yılında sadece faiz harcamalarına ayrılan ödenek 11 milyon 348 milyar lira. 2024 yılına kadar bizim Tepebaşında geleceğimiz ipoteklendi. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Şu an çok ciddi manada Tepebaşı Belediyesi tıkanmış durumda. Uluönder ile alakalı bir şey söylemek istiyorum. Orası 2019 yılında Tepebaşı Belediyesi mevcut belediye başkanı orası kültür merkezi ticarethaneler, havuzlar yapacağım diye dergisine bastırdı. Şu an Tepebaşı Belediyesi buranın 4 dönümünü çevirip petrol ofisine vermeyi planlıyor. Ama biz karşı çıktık. Burası Uluönderli vatandaşlarımızındır, burası Tepebaşılılarındır. Lütfen kusura bakmayın. Biz burası için dava açtık. İnşallah da burası yine vatandaşlarımızın olacaktır. Orada benzin istasyonunun ne işi var. Karşısında 3 tane benzin istasyonu var. Sen orayı hani kültür merkezi, sosyal donatı alanı yapacaktın. Şimdi neden satıyorsun? Ama para yok. Böyle olunca da tıkanıyor.'
YAPICI MUHALEFETLİK
'Yeni dönemde nasıl bir siyaset izleyeceksiniz?' sorusuna yanıt veren Çizmelioğlu, 'Biz yaklaşık 30 kişilik yönetimiz. Dün neysek bugün farklı olacağız diye bir şey yok. Ben hep yapıcı muhalefet olarak çalıştık. Bunları önerdik, söyledik. Bir programda kurban bayramına 1 ay kala şunu söyledim. Belediye başkanımıza buradan sesleniyorum. Lütfen kapalı pazaryerlerinde, fen işlerini ocak yerlerinde hayvan kesim yerleri yapmayın, sağlığımızla oynamayın dedim. Vatandaşlarımızın kesebileceği bir yer yapın, hayvanların yenmeyen, atık ola yerlerin yerlerde gezinmesi çok tehlikeli lütfen önlem alın dedim. Bu söylediğim olay daha kurban bayramına 1 buçuk ay vardı. Ben şöyle de yapardım. Alırım elime fotoğrafları Tepebaşı Belediyesi sınıfta kalmıştır. Bunu yapmadık. Biz yapıcıyız, biz vatandaşların sıkıntılarını dile getirmek için söylüyoruz' ifadelerini kullandı.
YARIM BIRAKMADIK
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın Sazova'daki kültür merkezi için vatandaşlardan destek istemesini eleştiren Çizmelioğlu, 'Şimdi hakikatten gülsem mi ağlasam mı? Ne kadar trajikomik bir noktadayız. Yıllardır ben kendimi bildim bileli bir kültür merkezi bitmedi. AK Parti iktidarında bir kazmayı vurduğunda bir yılda bir buçuk yılda biten bir noktada bir kültür merkezinin bitirilmediği yerde ben üzülüyorum. Bakın bu şehirde ve bu bölgede… Biz AK Parti hükümeti olarak hiçbir şey yarım bırakmadık. Her şeyi bitirdik. Kimseden de cami çıkışında para toplamadık' diye konuştu.
BEKLEMEYİ BİLMEK LAZIM
'Yerel seçimlerde belediye başkanı olmayı düşünür müsünüz?' sorusunu yanıtlayan Çizmelioğlu, 'Hiçbir görevi ben bunu istiyorum diye girmedim. Bize derler ki seni şurada görmek isteriz. Başım gözüm üstüne der çıkarız. Bize derler ki Hakan teşekkür ederiz, senin çalışman buraya kadardı. Biraz dinlenmen gerekiyor biz yine başımız gözümüz üzerine deriz. Biz Gençlik Kolları Başkanlığını bıraktık 4 sene dinlendik. Dinlendik diye farklı bir görüş, farklı bir bakış açısına girmedik. AK parti siyaseti sabrın siyasetidir. Beklemeyi bilmek lazım' ifadelerini kullandı.
MÜJDE GELEBİLİR
Esnafı sürekli ziyaret ettiğini belirten Çizmelioğlu, 'Ben aynı zamanda o bölgenin esnafıyım. Bu durumda biz de çok üzülüyoruz. YÖK yönetim kurulundaki büyüklerimizi defalarca görüştük. Bu kararın tekrar görüşülmesi gerektiğini söyledik. Maalesef ama maalesef bazen canımız yansa da, üzülsek de bazı konularda radikal kararlar almak zorunda kalıyoruz. Kapatanlar oldu. İçimiz acıyor, canımız yanıyor. Ama Türkiye genelinde böyle bir karar alındı. Pandeminin ciddi manada yayılmaması için bu yapıldı. Ama ben inanıyorum ki 1-2 aya kadar müjde gelebilir diye düşünüyorum. Kademeli olarak bir şeyler olacak' dedi.
EKONOMİK DARLIK ÇEKİYORUZ
Ekonomik olarak buhran yaşandığını belirten Çizmelioğlu, 'Ama şunu söylemek istiyorum. Bu sadece Türkiye'ye özgü bir şey olsaydı o zaman AK Parti hükümetinin yapmış olduğu hatalar var derdik. Ben ekonomist değilim ama şunu biliyorum. Türkiye'de dolar bu duruma geldiyse dünyanın her yerinde bu oranda yükseldi. Türkiye'de ciddi manada işsizlik oranları yükseldiyse insanlar eleman çıkartma noktasına geldiyse dünyanın 4 bir yanında şu an belki de en aza indirgediğimiz ülkelerden bir tanesiyiz. Bizim hükümetimizin gerçekten gönlü açık. Ama devlet de hükümet de bir yere kadar. Artık vatandaşların el atması gerekiyordu. Maske takmamakta direnen insanlar var. Bu bizim her şeyimizi etkiliyor. Lütfen maske mesafe hijyen kurallarına uyalım' dedi. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim