Yapılanma ile sokak toplayıcılarının, Sınırlı Sorumlu Tepebaşı Geri Dönüştürülebilir Atık Toplayıcıları Sosyal İşletme Kooperatifi (GESİKOOP) çatısı altında bir araya gelmesi hedefleniyor. Yoğunlukla engelliler, uzun süreli işsizler, eski hükümlüler gibi dezavantajlı kişilerden oluşan sokak toplayıcıları, yeni oluşum sayesinde sosyal işletme kooperatifi kapsamına alınarak daha iyi şartlarda, üstelik kayıt altında çalışmış olacak. Model, Türkiye'de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Ayrıca herhangi bir statüsü olmayan, disiplin ve kayıt altına alınamamış sokak toplayıcıları, kooperatifleşerek başta ambalaj atık toplama sistemi olmak üzere belediyelerin sıfır atık yönetim sistemine de entegre edilmiş olacak. Toplanan atıklar ise kayıt dışı olmaktan çıkarak, veri olarak sisteme dahil edilecek.
STATÜ İSTİYORLAR
Geçimini sokaklarda atık toplayarak sağlayan kişiler de herhangi bir statüleri olmamasından, toplum tarafından dışlanmaktan ve ağır çalışma şartlarından dert yanıyor. Sokak toplayıcıları kooperatifleşme ile birçok yarar sağlayacaklarını belirtirken, 'Kimse bize derdimizi sormuyor, bizi umursamıyor. Mecburuz ve çalışıyoruz. Çalmıyoruz, çırpmıyoruz. Atık toplayıcıları, yaptıkları işin düşük geliri, sağlıksız ve sosyal güvenceden yoksun koşulları, çöple uğraşmanın toplumsal olarak pislikle ilişkilendirilmesi gibi nedenlerle toplumsal dışlanmışlığı en fazla yaşayan iş kollarından biri. Sosyal güvencesizlik, toplumsal dışlanma, eğitim, sağlık ve benzeri temel haklara ulaşamama, temsil edilmeme ya da yanlış temsil edilme gibi sorunlar var. Öncelikle statü kazanmak, en büyük beklentimiz' sözlerini kullanıyor.
İLKLERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise konu hakkındaki değerlendirmesinde, Tepebaşı Belediyesi olarak ilkleri hayata geçirmeye ve öncülük etmeye devam ettiklerini belirtti. Başkan Ataç, 'Tepebaşı olarak ilkleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu kez de bir ilke öncülük ediyoruz. Bu model ile dezavantajlı gruplar için önemli ve farkındalık yaratabilecek bir işe imza atılmasını sağlamış olacağız. Böylelikle ekmeğini sokaklardan çıkaran, alın terini dökerek para kazanan, ağır şartlarda çalışan toplayıcılar, statü kazanmış olacaklar. Bu çalışma ile tüm ülkeye örnek niteliğinde ve kayıt dışı geri dönüşümü ortadan kaldıracak bir sistem hayata geçirilecek' sözlerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim