DİSK'e bağlı sendikalar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen ve işçilerin kıdem tazminatı hakkını gasp edecek esnek çalışma modelini içeren torba yasaya yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi. İstasyon Meydanı'nda toplanan işçiler, sık sık 'Kıdem hakkımız engellenemez', 'İşçiyiz haklıyız kazanacağız' sloganları attı.
VİCDANSIZLIKTIR
'Dokunma çocuklarımın hakkına' diyerek torna yasanın geri çekilmesini isteyen Günay Ayaz, 'Bu yasa ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkını bir torbaya atıp çalmaya kalkıyorlar. Yasa teklifine göre 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek. Bize 'istihdam artacak' diye masallar anlatmaya kalkıyorlar, oysa tüm işçiler şunu bilir: Belirli süreli sözleşme demek geçici işçilik demektir. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi olmaz, kıdem tazminatı olmaz, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zorlaşır. Genç işçilere ve ileri yaştaki işçilere yapılan bu ayrımcılık Anayasa'ya aykırıdır; haksızlıktır, hukuksuzluktur, vicdansızlıktır' diye konuştu.
ÇOCUKLARIMIZIN EMANETİ
Ayaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'İşçileri bölerek, yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik primi bile yatırılmayacak. Yani bu çalışma süresi emekliliklerine sayılmayacak. Üç ayrı işverende, üç ayrı sözleşme ile ayda 30 gün çalışan bir gencin emeklilik hakkı da gasp edilmiş olacak. Bu torba yasa ile işverenlere vergi ve pirim teşvikleri artmakta, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler dahi ödüllendirilmekte, işçilerin kıdem tazminatları ve emeklilik hakları parça parça ortadan kaldırılmaktadır.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim