Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 'Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız işlerden biri tramvay. Bütün engellemelerine rağmen 16 kilometrelik tramvay hattını 40 kilo metreye çıkardık. Emek mahallesi, Çankaya Mahallesi, Çamlıca Mahallesi ve o mahalleler arasında kalan mahallelere tramvaylarımız yakında sizleri taşımaya başlayacak' dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da, 'Eskişehir'de 3-0 ve ilçelerin büyük bir çoğunluğuna CHP'nin damgasını vuracağız. Gelecek 5 yılda daha yapacak çok şeyimiz var. Bize ne yapacaksınız diye şimdi sormayın. Söylediğimiz zaman hemen kopyalıyorlar, çalıyorlar. Onun için mart ayı içinde açıklayacağız. Bakın karşımıza adam bulamıyorlar' diye konuştu.

Odunpazarı Belediye Başkan adayı Kazım Kurt ise, 'Dünyada örneği gösterilen belediyecilik uygulamalarının yaşandığı bir şehir. Şehir Eskişehir diyoruz. Ve
şehir Eskişehir'i tamamlayamayan bir parçası Odunpazarı. Türkiye'nin en aydınlık şehrinin yarım kalan bölümünü tamamlamak üzere ben görevlendirildim. Ben kendimi sizlere emanet ediyorum' dedi.

Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği açılışta konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Türkiye'de çok büyük bir kargaşa var. Cadı kazanı gibi cadı avı var. Bunların hepsi şimdi Türkiye'de kol geziyor. Ama güzel Eskişehir'imiz o kadar sakin, o kadar barış içinde ki, niye biliyor musunuz? Burada CHP'nin iktidarı var. İnşallah gelecekte de ülkede CHP'nin iktidarı olacak. Eskişehir'i zaten alacağız ama esas hedefimiz Türkiye olmalı. Türkiye alınmadıktan sonra Eskişehir'deki zafer öksüz kalır. Bugün ülke uçurumun kenarında bir darbeyle aşağıya düşebilir, elinden tutarsak onu sağlam ellerde geleceğe doğru yürütürüz. Bu sizlerle beraber olacak, Türkiye'deki insanlarla beraber olacak. Yoksa ülke daha karabulutlar içine girecek daha kötü günler olacak. Dileğimiz olmasın' dedi.

'Türkiye Eskişehir olsun'

Türkiye'deki pis kokuların kendilerine rant ve avantaj sağlayacağını ancak böyle bir isteklerinin olmadığını ifade eden Ataç, 'Çünkü bu pis kokular Avrupa'da da Amerika'da da Türkiye'nin boynunu bükük yapıyor. Onun için bu pis kokulardan süratle kurtarmamız lazım. Bunda herkesin gayreti lazım. Bugün bakıyorsunuz savcı da suçlu, poliste suçlu, hakimde suçlu, HSYK'da suçlu, herkes suçlu. Dün bunlarla dosttu, şimdi niye düşman oldu. Başbakan yardımcısı çıkıyor 'Bakanın bile haberi olmadı operasyondan' diyor. O Bakanın nasıl haberi olur. O bakanın oğlu yolsuzluk yapmış. Babaları üstte kabineyi kurmuş, oğulları aşağıda kabineyi kurmuş, kayınpederler, enişteler, bacanaklar hepsi . Kime bakarsan bak İzmir'de İstanbul'da Ankara'da her yerden yolsuzluk var. Ama Eskişehir tertemiz, dürüst, namuslu alnı açık. Bu kentte çünkü CHP'nin iktidarı var. 30 Martta inşallah çok başarılı bir seçim geçireceğiz. Eskişehir'i 3-0 ve ilçelerin büyük bir çoğunluğu CHP'nin damgasını vuracağız. Çünkü gelecek 5 yılda daha yapacak çok şeyimiz var. Bize ne yapacaksınız diye şimdi sormayın. Söylediğimiz zaman hemen kopyalıyorlar, çalıyorlar. Onun için mart ayı içindeki son noktalarda bu darbeleri vuracağız. Bakın karşımıza adam bulamıyorlar. Zorluktan da birilerini aday yapıyorlar. Çünkü Eskişehir'de AKP teslim olmuş şekilde. Ama 30 Martta kırılma noktası olacak, inşallah bir daha esemeyecek. Ama dileğimiz Türkiye'de olması. Buradan Türkiye ye sesleniyoruz, Türkiye Eskişehir olsun' şeklinde ülkeye seslendi.

'Söylediklerinin hepsi yanlış, hepsi iftira'

Ataç'tan sonra konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile yaptıkları hizmetlerin ortada olduğunu belirterek ' Sizler bu şehirle guru duyar hale geldiniz, benim en büyük yatırımlarım bunlar. Bu mahalleler Cüneyt Arkın'ı yetiştiren, Hasan Polatkan'ı yetiştiren mahalledir. Bu topraklar bereketli topraklardır. Bu topraklar dürüst insanların, göçmenlerin, yiğit insanların toprağıdır. Yaptığımız hizmetlerle sizin yüzünüzü yere eğdirmedik, sizin yüzünüzü kızartmadık. Görev aldığımız sürelerde sizlere layık olmaya çalıştık. Yaptıklarımıza karşılık yapmadığımızı söyleyenler var. Söylediklerinin hepsi yanlış, hepsi iftira. Yapılan hizmetler bitti mi bitmedi. Sizler için hizmetlerimize devam ediyoruz. Sizlerin çocukları, torunları için hizmetler yeni projeler yolda' diye konuştu.

Başkan Büyükerşen Eskişehirlilere de bir müjde verdi. Büyükerşen, ' Bu ayın içerisinde Avrupa'nın her şehrinde değil ancak çok büyük şehirlerinde olan bir su altı dünyasını sizlerin hizmetine sokacağız. Havalar ısındığı zaman da Türkiye'de örneği olmayan bir hayvanat bahçesini de yine sizlerin hizmetine sunuyoruz' dedi.

'Allah'a şükür başardık'

Yılmaz Büyükerşen Opera binasını neden Mamure Mahallesine yaptığını şöyle açıkladı: 'Opera sizin bölgenizde. Neden sizin bölgenizde, neden operayı, büyük sahne tiyatrosunu, burada açtık? Rahmetli Hasan Polatkan benim akademide öğrenci olduğum yıllarda Eskişehir'e bir opera binası yaptırıyordu. Çoğunuz bilmiyorsunuzdur. Şimdiki Süleyman Çakır Kız Lisesinin olduğu yerde büyük bir opera inşaatı başlatmıştı. Sene 1958. Daha o tarihlerde bunu Eskişehir için memleketi için düşünmüştü. Bugün orduevi olarak kullanılan Türkiye'nin İstanbul'dan sonra Hilton tipi ikinci büyük turistik otelini yapmıştı ve o opera binası nerde? O opera binası bozuk çimento iddiası ile yıkıldı. Aklıma koymuştum. Mutlaka rahmetlinin yetiştiği mahallelerde onun başlayıp da bitiremediği opera binasını Avrupa insanlarından hiçbir farkı olmayan kökenlerinin çoğu Kırım'dan, bir kısmı Romanya'dan bir kısmı Bulgaristan'dan bir kısmı Kafkaslardan olan ve oralardan buralara göç eden hemşerilerimizin nedenli kültürü sanatı seven şehirliler olduğunu göstermek istiyordum Allah'a şükür başardık.'

'16 kilometrelik tramvay hattını 40 kilo metreye çıkardık'

Büyükerşen, ' Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız işlerden bir tanesi tramvay. Keza bu mahalleye öncelikli olarak getirilmiştir. Allah kısmet ederse bundan sonra Kuyubaşı, Fevziçakmak, Gündoğdu, Esentepe, Şirintepe bölgelerine de tramvayı uzatacağız. Bütün engellemelerine rağmen 16 kilometrelik tramvayı 40 kilo metreye çıkardık. Emek mahallesi, Çankaya Mahallesi, Çamlıca Mahallesi ve o mahalleler arasında kalan mahallelere tramvaylarımız yakında sizleri taşımaya başlayacak' dedi.

'Genel seçimlerde derslerini onlara vermelisiniz'

Başkan Yılmaz Büyükerşen Türkiye'nin iç ve dış politikalarını eleştirdi. Başkan Büyükerşen şöyle devam etti: ' Dış politikada yalnız iki ülke ile sorunumuz vardı. Bunlardan biri Yunanistan diğeri Ermenistan'dı. Sadece iki ülke dışında civar ülkelerle hepimiz dosttuk. Ama şimdi bakın Türkiye'nin dış politikasına tüm komşularımız olan akrabalarımız bulunan Suriye'yi silah yardımı yaparak birbirlerine kırdırıyoruz. Müslümanları Müslümanlara kırdırıyoruz. Irakla, Arap ülkeleriyle düşmanız, İran'la düşmanız. Mısır eski vilayetimiz onlarla da düşmanız. Cezayir ile Fas'la Tunus'la Libya'yla onlarla da düşmanız. Romanya, Bulgaristan'la aramız şeker, Rusya ile şeker renk, Çin'le dost olduğumuzu söylemek çok zor. Dış politika böyle. İç politikayı da zaten görüyorsunuz. Kundura kutularından banka kasalarına para sayma makinalarına kadar rüşvet, yaptıkları yolsuzluklar hırsızlıklar kirli çamaşırlar olarak ortalığa döküldü. Ekonomiye bakınız. Ekonomide emekli şikayetçi, yaşama sıkıntısı çekiyor. Memur işçi öyle. İşçilerden sendikalı olanlar iyi gözüküyor olsalar bile giderek etkileri azaltılmış vaziyette. Sendikalaşmanın önüne geçtiler. Odalarını böldüler. Kendilerine ait meslek odaları kurmaya başladılar. Sivil Toplum Örgütlerini böldüler. Ben köylüyü geziyorum son zamanlarda. Köylü perişan çiftçi ölmüş, hayvancılık, tarım ölmüş. Kırmızı mercimeği Çin'den marul gibi yeşillikleri Akdeniz ülkelerinden ithal eder hale gelmişiz. Kendi mallarımız, kendi yetiştirdiğimiz ürünler sokaklarda, tarlalarda, yollarda çürüyor. Hakikatten köylü perişan vaziyette. Bu Türkiye ki hepiniz okullarda okudunuz. Türkiye öyle verimli bir ülke ki yalnız kendi yurttaşlarını doyurmak değil, Avrupa ülkelerini doyuracak ülke idi. Ama şimdi her şeyi ithal eder duruma geldik. Borç alabildiğine yükselmiş vaziyette. Osmanlının borcunu ödedik diye gurur duyuyorlar. Osmanlının borcunu, dünyada kendinden evvelki soydaşlarının borcunu ödeyen tek ülkedir Türkiye. 1923ten beri ödeye ödeye gelmiş ve son küçücük dilim son yıllarda bunlara kalmıştır onunla övünüyor. Merkez bankasının durumu iyi değil. Türkiye de kara paralar dolaşıyor. Eğitim bitti. Ordunun durumunu hepiniz biliyorsunuz. Hak hukuk adaletten eser kalmadı Türkiye'de. Seçimlerde onlara ilk uyarıyı vermeniz gerekir. Daha sonra da iktidar yarışı olan genel seçimlerde derslerini onlara vermelisiniz.'

'Eskişehir Avrupa'nın 12'inci şehri seçildi'

Büyükerşen, ' Eskişehir daha şimdiden Türkiye'nin ikinci yaşandığı şehri, Avrupa'nın da 12'inci şehri seçildi. Sizlerle yapacağımız çok iş var. Projeleri açıklamıyorum. Çünkü bunları hayal edecek, Eskişehir'e ilimle, bilimle, bilinçle proje yaratabilecek kabiliyetleri yok. Eğer söylersek hepsini çalıyorlar. Çalmayı adet haline getirdiler' şeklinde konuştu.

'Odunpazarı da şehir olacak'

Yılmaz Büyükerşen'den sonra konuşma yapan Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt, Eskişehir'in son zamanlarda Türkiye'nin en aydınlık, en modern bir şehri olduğunu belirterek 'Dünyada örneği gösterilen belediyecilik uygulamalarının yaşandığı bir şehir. Şehir Eskişehir diyoruz. Türkiye de böyle diyor. Ve maalesef şehir Eskişehir'i tamamlayamayan bir parçası Odunpazarı. Odunpazarı bundan sonra şehir olacak. Yani şunu diyeceğiz. Odunpazarı da şehir olacak. Biz inşallah 30 Marttan sonra vereceğiniz desteklerle Odunpazarını da Tepebaşı yapmaya, Odunpazarını da Köprübaşı yapmaya adayım. Bu bölgedeki arkadaşlarımızın yarısı Odunpazarında. Onların desteklerini ve bizimle birlikte yürütmesini istiyoruz. Türkiye'nin en aydınlık şehrinin yarım kalan bölümünü tamamlamak üzere ben görevlendirildim. Ben kendimi sizlere emanet ediyorum' dedi.

Konuşmalardan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkan Adayı ve CHP Milletvekili Kazım Kurt, ' Türkiye özgürlük ülkesi' diyerek güvercin uçurdular. Seçim İletişim Merkezi dualar okunarak açıldı. Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Ataç, Kazım Kurt, Nihat Çuhadar ve Jale Nur Süllü İletişim Merkezinin kurdelesini birlikte keserek vatandaş ile Seçim İletişim Merkezini inceledi. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim