Büyükdere Mahallesi'nde kurulan semt pazarında vatandaşlar fiyatlara, pazarcı esnafı da artan maliyetlere ve satışların düşüklüğüne sitem etti. İşlerin eskiye oranla çok düştüğünü anlatan esnaf, maliyetlerin artmasından kaynaklı fiyatların yükseldiğini, bunun da vatandaşın alım gücünü etkilediğini belirtti. Eskiden daha bol bir şekilde alışveriş yaptıklarını ifade eden vatandaşlar ise, artık dönüşümlü alışveriş yaptıklarını ve her hafta bir meyve aldıklarını söyledi.

VATANDAŞ İNCİRİ TANEYLE ALIYOR

Esnaf olarak işin içinden çıkamadıklarını vurgulayan pazarcı Emre Terzioğlu, 'Vatandaşın durumu çok kötü. 20 liradan aşağı meyve yok. Asgari ücretle geçinen bir kişi çocuğuna 1 kilo çilek, 1 kilo üzüm, 1 kilo incir, 1 kilo şeftali alayım dese sadece 100 lirayı muhakkak geçiyor. Hiç kimse memnun değil. Çok kötü bir gidişat var. Mazot çok yükseldi. Biz pazarcıların maliyeti arttı. Şu poşet 6 liraya alıyorduk. Şu anda 50 lira oldu kilosu poşetin. Giderlerimiz arttı. Giderler artınca bu çileği 15 liraya satamıyoruz. Daha fazlaya satmamız gerekiyor. Çok kötü bir gidişat var. Alamıyor insanlar. Geçen
sene kazandığımız paranın yarısını kazanamıyoruz. Vatandaş her şeyden yarım kilo alıyor. İnciri sayıyla alıyor. Evde 5 kişi yaşıyorsa 5 tane alıyor. 30 lira kilosu incirin. Bu tezgahta 3 kişi çalışıyoruz. Tezgahın günlük 750 lira masrafı var. Biz çıkamıyoruz işin içinden' dedi.

GİDEN BİZDEN GİDİYOR

'Giden bizden gidiyor' diyen pazarcı İlelebet Anasız, 'Eskisi gibi değil. Maliyetler arttı. Fiyatlar yüksek biraz duruma göre. Vatandaş azar azar alıyor. Geçen seneye göre 3'e katladı fiyatı. Eski talep yok. Eskiden kiloyla alınırdı ama eskiden ekonomi iyiydi. Artık kötü ekonomi maalesef. Bamya geçen sene 20 liraydı, bu sene 40 lira. Biz para kazanmıyoruz aslında. Çark dönsün. Karlılık oranı düştü. Maliyetler arttı. Akaryakıt, poşet fiyatı arttı. Giden bizden gidiyor' diye konuştu.

PAZARIN TADI YOK

Pazarın eskisi gibi tadı olmadığını söyleyen pazarcı Nizamettin Kılıç, 'İşler biraz durgun. Kendi yetiştirdiğimiz şeyi değerlendiremiyoruz. Masraflar ağır, gider fazla. Pazarın tadı yok. Bu sene sattığımız mal kendimizi kurtaracak durumda değil. Üretimi de azalttık bu yüzden. Bu yıl fiyatlar ikiye katlandı. İşçi masrafları, gübresi, ilacı derken masraf çok. Zararına devamlı cepten yiyoruz. Sermayeyi tüketiyoruz' şeklinde konuştu.

AKŞAM UCUZLAMASINI BEKLİYORUZ

Alışveriş yapmak için akşam saatlerini beklediğini anlatan Hasan Uyar, 'Fiyatlar çok pahalı bizlere göre. Bu fiyatların düşmesi lazım. Fiyatlara bakıyorum. Uygunsa alıyorum, uygun değilse almıyorum. Öyle bitçe ayıramıyorum. 4 bin lira maaşla nasıl ayıracağım? Kiraya mı, ilaçlara mı vereceğiz? Alım gücü çok düştü. Akşamları buralarda insanlar ezikleri, bozukları topluyor. Akşamı bekliyorum ben de fiyatlar biraz düşer diye' diye konuştu.

FİYATLAR ÇOK YÜKSEK

Vatandaş için fiyatların çok ağır olduğunu belirten Metin Sarı, 'Ortam bozuk. Yalnızca domates alıp giden insan çok. Herkes evinin ihtiyacı olan şeyi kısıtlıyor. Benim durumum görece iyi ama ben bile kısıtlıyorum alışverişi. Bir araba bagajını doldururdum artık yarısından azını doldurabiliyorum' dedi.

PAZAR ARABASI DOLMUYOR

Eskiden pazar arabasını doldurduğunu ama artık bunun mümkün olmadığını söyleyen Şirin Kansız, 'Fiyatlar yüksek. Her şeyi alamıyoruz. Pazar arabası dolmuyor. Eskiden dolardı. 150-200 lira ayırıyoruz ama o da yetmiyor. 1 kilo biber 20 lira olursa nasıl yetecek? Eskiden bu aylar ucuz olurdu. Pazar arabasını doldurur bir de etrafına asardım eskiden. Şimdi dolduramıyoruz' şeklinde konuştu.

DÖNÜŞÜMLÜ ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ

'Bu hafta karpuzu alıyorsam, kavun alamıyorum' diyen Mehmet Sabri Gözmen ise, 'Eskisi gibi alışveriş yapamıyoruz. Yapınca da bütçeyi zorluyor. Haftalık 125 lira ayırıyorum pazara. Eskiden haftalık 40-50 ayırırdım. Ben kısıtlamak zorunda kalıyorum. Örneğin bu hafta karpuzu alıyorsam, kavun alamıyorum. Şeftali alıyorsam, armut almıyorum. Dönüşümlü alışveriş yapıyoruz. Eskiden böyle değildi' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
  • TEZGAHLARDAKİ BAZI ÜRÜNLERİN KİLOGRAM FİYATI:
  • Şeftali: 10 lira
  • Üzüm: 20 lira
  • Çilek: 20 lira
  • İncir: 30 lira
  • Bamya: 40 lira
  • Kıl biber: 20 lira
  • Fasulye: 12 lira
Editör: TE Bilisim