Geçen gün Odunpazarı'nda gezerken bazı mekanlarda çiğbörek yazısını gördüm ve merak ettim acaba çibörek yazanlar mı yanlış biliyor diye. Tabi ki nasıl yapıldığı önemli, ismine bence Zaten ilk adından sonra epey değiştiği için şu anki isimleri çok önemli değil ki sahiplenmek anlamında tescili ne durumda aslında bilemiyorum. Odunpazarı'nda bunu gördüğüm kadarıyla birçok yer devam ettirmeye çalışıyor. Odunpazarı ve turizm konusunda yazacağım yazıda bunu detaylı yazacağım.
Çibörek Eskişehir'in sembolü olan bir yemek ve şehir içinde de önemli mekanlar bunu yüksek seviyede sunuyor ancak Odunpazarı'nda bunun iyi mekanlar tarafından gerçek tarifiyle yapılması Eskişehir için de çok önemli bir duruş ve temsildir. Çibörek Odunpazarı'nda belki de en önemli turizm maddelerindendir ve öyle de olmalı.
Eskişehir'e göç eden Kırım Tatarlarına özgü bir yemek olan şırbörek zaman içinde ülkemizde çibörek olarak adlandırılmış, çok sevilen ve Eskişehir mutfağının en tanınan yemeklerinden birisi olmuştur. Tatar böreği de denilen bu börek iyi yapılırsa hamurunun özelliği dolayısıyla fazla yağ çekmeyen, çıtır çıtır incecik hamur ile kıymalı harcın oluşturduğu muhteşem bir lezzettir. Çibörek hamurunun kabarması ve yumuşak olması gerekir. Çiböreğin özelliği çiğ olarak konulan kıymalı harcın kızgın yağda hamurun içinde pişmesidir… diye devam eden tariflerde çibörek anlatılır ve yapılır.
Odunpazarı ise ayrıca anlatılması gereken bir turizm bölgesi aslında.
Osmanlı sivil mimarisi yapılarının en güzel örneklerini görebileceğiniz Odunpazarı Evleri ilk kez görenleri çok etkileyen bir bölge. Yapılan restorasyon çalışmalarının ardından günümüzdeki görünümüne kavuşan evler Eskişehir'e gelenlerin ilk görmeleri gereken yerlerden. Bölgenin topografik yapısına uygun olarak konumlandırılmış evler geleneksel Osmanlı dokusunu yansıtır. Dar sokaklar boyunca uzanan 2-3 katlı yapılar günümüzde halen konaklama için kullanılmasının yanında birçok turistik yapıya da ev sahipliği yapıyor. Yenilenen evler bugün birçok kafe, restoran, butik otel, müze ve ufak dükkanlar olarak turistlerin hizmetinde. Yılmaz Büyükerşen hemen her yer gibi bu bölgeyi de restorasyonlar ve yeni oluşumlarla ülke ve dünya çapında bir noktaya getirdi ve belediyecilik ve halk dayanışmasıyla bu devamlılık gösteren bir seviye yükselişi haline gelmeli ve gelecektir de. Odunpazarı'nda atılacak adımları gerek belediyecilik gerek girişimcilik anlamında dikkatle takip ediyoruz ve sorunsuz bir yükseliş olması için yapıcı eleştirileri iletmeyi de görev biliyoruz.
Çibörek ve Odunpazarı ikilisinden bahsederken detaylarıyla yazacağım yazıda yazmadan önce buradan da bahsetmek istediğim bir konu var. Oduncular Konağı olarak bilinen yerdeki çibörek evi yıllar öncesinden bu bölgeye renk veren bu şehri temsil eden bir mekan ve hemen herkes bu şekilde biliyormuş. Üç beş sene önce bomboş olan o yerlerde hareketliliğe katkısından dolayı tebrik edilen mekan sanırım bir şekilde yerinden ayrılma durumunda bırakılıyormuş. Eminim ki donanımlı, halkçı ve geleceği gören başkan Kazım Kurt bu ve benzer turizmi ve gidişatı etkileyen olayları en mantıklı ve vicdanlı şekilde düzenleyecektir. Tebrik ettiğimiz her şey gibi bu eleştirileri de umarım samimiyetle ve ciddiyetle kabul eder herkes. Her şey daha güzel bir Odunpazarı için.