'Eskişehir'i 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti ilan ediyoruz' Bu sözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait. Erdoğan, 12 Haziran 2018'de partisinin Eskişehir'de yaptığı mitingde bizlere bu müjdeyi vermişti. 2019'un dördüncü ayına girmemize rağmen bugüne kadar 2019 Türk Dünyası 'Eğitim Başkentliğiyle ilgili hiçbir çalışma' yapılmadı. Erdoğan'ın 11 gün önce ilimizde yaptığı mitingde başkentlik konusuyla ilgili 'tek bir söz söylememesi' kafalarda soru işareti bıraktı. Cumhurbaşkanının 10 ay önce Eskişehirlilere müjde olarak verdiği 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkentliği yoksa rafa mı kaldırıldı? Bu konudaki belirsizlik hala sürüyor. AK Parti yöneticilerine soruyorum; 'Eskişehir'in 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkentliği ne oldu?'

//////

BABALAR OĞULLAR KIZLAR VE TORUNLAR

Bugün Eskişehir'de aynı aileden milletvekilliği yapmış babalar, kardeşler oğullar, kızlar ve torunları kaleme aldım.
30 YIL VEKİLLİK YAPTI
Eskişehir'de en uzun milletvekilliğini merhum Emin Sazak yaptı. 1920-1950'ye kadar 30 yıl Eskişehir Milletvekilliği yaptı. 1920-1946 yılları arasında CHP'den, 1946-1950 yılları arasında Demokrat Parti'den milletvekili seçildi. 1999-2002 yılları arasında MHP Eskişehir Milletvekilliği yapan Süleyman Servet Sazak, Emin Sazak'ın torunudur. 24 Haziran 2018 seçimlerinde Sazak ailasinden üçüncü bir isim daha milletvekili oldu. Eski Gümrük ve Tekel Bakanı merhum Gün Sazak'ın yeğeni Metin Nurullah Sazak milletvekili seçildi. 1957-1960 yılları arasında Demokrat Parti'den Eskişehir Milletvekilliği yapan merhum Hamit Dedelek'in oğlu İbrahim Yaşar Dedelek'de 1991-2002 yılları arasında Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Dedelek 1991 ve 1995 seçimlerinde DYP'den, 1999'da Anavatan'dan Milletvekili seçildi.
ÖZKAN'IN KIZI GÜNAY
1946-1959 yılları arasında milletvekilliği yapan merhum Kemal Zeytinoğlu ile 1961-1969 yılları arasında Eskişehir milletvekilliği yapan Aziz Zeytinoğlu kardeştir. 17 Şubat 1959'da Başbakan Adnan Menderes'in içerisinde bulunduğu uçak Londra'da düştü. Menderes kazada sağ kurtulurken, Kemal Zeytinoğlu yaşamını yitirdi. Aynı aileden Erol Zeytinoğlu'da 1991-1995 yılları arasında Anavatan Partisi'nden Eskişehir Milletvekili oldu. 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti'den milletvekili seçilen Emine Nur Günay'ın babası Yusuf Cemal Özkan 1977-1980 arasında Adalet Partisi (AP) Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Zeytinoğlu ve Sazak ailesinden üç, Dedelek ve Özkan ailelerinden ikişer kişi Eskişehir milletvekilliği yaptı

/////////

ORTAK SINAV HAMLESİ
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tüm liselerin 9 ve 10'uncu sınıf öğrencilerine 'ortak sınav' yaptı. Eskişehirli öğretmenlerden oluşturulan komisyon tarafından sorular hazırlandı. Meslek Liselerine, Anadolu Liselerine ve Fen Liselerine ayrı yarı soru kitapçıkları hazırlandı. Böylece öğrenciler eşit koşullarda sınava tabi tutuldu. Bu sınavdan alınacak puanlar birinci dönem notu olacak. İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt'ın bu konudaki uygulamasını 'eğitim açısından olumlu' buluyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren tüm sınavlar böyle yapılmalıdır. Çünkü öğrencilere bazı okullarda kolay, bazılarında da zor soru soruluyordu. Bazı özel eğitim kurumları kendilerini başarılı göstermek için notları şişirdikleri iddiaları da yaşanıyordu. Bu yapılan sınav hangi okulların başarılı olduğunu, hangi eğitimcilerin işlerini daha iyi yaptığını ortaya koyacak. Öğrenci notlarında standart getirecek...

////////

SİYASİ ANILAR

CHP ÜYESİ BLOFÜ BİZE SEÇİM KAZANDIRDI

Görünüm'de bugün 1991-1995 yılları arasında DYP Eskişehir Milletvekilliği yapan Eskişehir siyasetinin duayen ismi Fevzi Yalçın'ın siyasi anısına yer verdim.
İSMET ANGI'YI
ADAY YAPTIK
Yalçın'ın anlatımıyla eski Adalet Partisi Milletvekili Mehmet İsmet Angı'nın nasıl bir oy farkla İl Başkanı olduğunu siz okurlarımla paylaşıyorum. Fevzi Yalçın; '1990 yılında Merkez İlçe Kongresi'ni kaybettikten sonra pes etmedim. Ayhan Sayarer, Osman Hatay ile görüştüm. Adalet Partisi'nin dört dönem milletvekilliğini yapmış, herkesin saygı duyduğu bir isim olan 'merhum İsmet Angı'yı İl Başkan adayı yapalım' dedim. Onlar kabul ettikten sonra Angı'nın yanına gittim. Kendisine İl Başkan adayı olmasını teklif ettim. Sonra onu, karşı ekibin listesinden seçilen bazı isimlere götürdüm. Angı'yı önce ilçeleri gezdirdim. İlçelerde bizim ekibin çok önde olduğunu gördü. Daha sonra kendisini merkezde, karşı ekibin listesinden seçilen bazı delegelere götürdüm. 'Ben aday olursam, oy verir misiniz' dedi. Angı sevilen bir isim olduğu için 'siz aday olursanız tabi ki veririz' yanıtını verdiler. Böylece İsmet Angı 1990 yılında bizim İl Başkan adayımız oldu' dedi.
'OY KULLANMADAN
SALONDAN AYRILIN'
Fevzi Yalçın ekibinde Osman Hatay, Ayhan Sayarer, Ayhan Boyer, Erdin Düzarat ve İbrahim Karadayı'nın olduğunu belirterek; 'Karşı ekibin adayı merhum Erol Çelen idi. Çelen'i merhum Aydın Arat, merhum Behçet Aktaş, merhum Muhittin Şenyiğit, merhum İsmail Sürücü merhum Abdullah Üsküdar, merhum Turgut Keskiner, merhum Yüksel Atışkan destekliyordu. Kongre yapıldı. Çok iyi bir siyasetçi olan İsmet Angı'nın konuşması kongrenin kaderini değiştirdi. Angı, delege listesinde 15 kişinin CHP üyesi olduğunu tespit ettiğini belirterek, onların hiç oy kullanmadan salondan ayrılmaları gerektiğini söyledi. Aslında öyle bir tespit falan yoktu. Angı blöf yapmıştı. Bundan dolayı DYP üyesi olmadığı halde delege yazılanlar 'Başımızı bir iş gelir' diye oy kullanmadan salonu terk etti. Sandıkların kapanmasına beş dakika kala iki delegeyi getirip oy kullandırdık. O sırada karşı ekipten bana 'Seçimi kim kazanır?' diye sordular. Ben dilimi tuttum. Sandıklar kapandıktan sonra '1 oyla seçimi biz aldık' dedim. İlk ilçe oyları sayıldı. Biz ilçelerde 42 oy fark attık. Merkez deki oylar sayılmaya başlandı. Bu ara kapanmaya başlandı. Biz alacağımız azami oyu aldık. 241 oyla seçimi kazandık. Erol Çelen'in listesi 240 oyda kaldı. İlçelerdeki üstünlüğümüz ve İsmet Angı'nın CHP Üyesi blöfü bir oy farkla seçimi kazanmamızı sağladı. Daha önce Merkez ilçe Kongresi'ni kazandıkları için seçimim favorisi olan ekip Genel Kurul'da mağlup oldu' dedi. 1965, 1969, 1973, 1977'de olmak üzere dört dönem Eskişehir milletvekilliği yapan Mehmet İsmet Angı 13 Temmuz 1992'de vefat etti. Eskişehir'e büyük hizmetleri olan İsmet Angı ve o gün bu kongreye şahitlik edip aramızdan ayrılan Erol Çelen, Aydın Arat, Behçet Aktaş, Muhittin Şenyiğit, İsmail Sürücü, Abdullah Üsküdar, Turgut Keskiner, Yüksel Atışkan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları Cennet olsun…

//////

NOSTALJİ
SHP'DEN SÜCAADİN ÇIKARMASI
Yıl 1986. 33 yıl önce. Yer: Seyitgazi Arslanbeyli (Sücaaddin) Köyü. Burada Seyyid Sultan Sücaaddin Veli Anma Etkinlikleri yapılıyor. Bu etkinliğe SHP Eskişehir yöneticileri de katılıyor. SHP Merkez İlçe Başkanı Zeki Ünal, Merkez İlçe Saymanı Erdal Çakıcıer, Merkez İlçe Yöneticileri Turhan Duru, merhum Savaş Kayalar, İlyas Bahçe, CHP Seyitgazi İlçe Başkanı Abdullah Gürcan, Doğançayır Belde Başkanı merhum Lütfi Ünal, O yıllarda partinin önemli isimleri Rasim Duru, Av. Mustafa Eryılmaz, Mustafa Koçak, Himmet Çelik, Fevzi Karausta ve Rasim Duru'nun o tarihte 8 yaşında olan oğlu Bülent Duru fotoğrafta yer alıyorlar. O gün yer sofrasında partilileriyle birlikte yemek yiyen Zeki Ünal bir yıl sonra SHP'den Eskişehir milletvekili seçildi. Erdal Çakıcıer'de bir yıl sonra SHP Merkez İlçe Başkanı oldu.

////
FIKRA
MAZOTUM BİTTİ
Kamyon sürücüsü 'dikkat, alçak köprü' ikaz levhasını fark ettiğinde iş işten çoktan geçmişti. Olanca hızıyla üst köprüye bindirdi ve orada sıkıştı kaldı. Arkasında kilometrelerce araç kuyruğu oluştuktan sonra trafik/kurtarma ekibi nihayet geldi. Kurtarıcı işine başlarken polis de gözleri sıkışmış kamyonda, sürücüye yaklaşarak söze girmiş olmak için sordu:
— Köprüye sıkıştınız, he?
Sürücü canı burnunda homurdandı:
— Yoo !!! Köprü taşıyordum, mazotum bitti.