Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin en gözde Anadolu liseleri bir gecede niteliksiz okul yapılmıştı. TEOG Sınavı'nın yerine uygulanan sistem yüzünden kentimizin en gözde eğitim kurumları Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki, 19 Mayıs ve Orhan Oğuz Anadolu Liseleri niteliksiz okul olmuştu.

1470 ÖĞRENCİ ALDI
Öğrencilerin yüzde 90'ının niteliksiz okula gideceği açıklanmıştı. İlimizde ve Türkiye'de tam anlamıyla 'Yüzde 10 kaosu' yaşanmıştı. Eskişehir'de nitelikli okullara yerleşecek 'öğrenci sayısı oranı yüzde 14' olmuştu. Eskişehir'de Milli Eğitim Bakanlığı daha önce niteliksiz ilan ettiği liselere 'çember sistemi ve beş zorunlu tercih' ile yerleştirme yapılacağını duyurmuştu. Bakanlık bu sistem daha yürürlüğe girmeden değişiklik yaptı. Çember sistemi gitti, kayıt alanı geldi. İlimizde '15 eğitim kurumu nitelikli ilan' edildi. Bu '15 okul merkezi yerleştirme sınavı ile toplam 1470 öğrenci' aldı. Niteliksiz okul ilan edilen 30 Anadolu Lisesinde bu yerleştirme için '4236 kontenjan' ayrıldı. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine 4404, İmam-Hatip Liselerine 1940 kontenjan verildi. İmam-Hatip ve Meslek Liselerinde kontenjan konusunda sıkıntı yaşanmadı. Hatta İmam-Hatiplerin büyük çoğunluğu tercih edilmedikleri için boş kaldı. Ancak Anadolu Liselerinde büyük sıkıntı yaşandı. Yerel yerleştirmede şu kıstaslar dikkate alındı; 'Öğrencilerin tercih edecekleri okulların kayıt alanında oturmaları, kayıt alanındaki ortaokullarda bulunduğu süre, tercih öncelikleri, okul başarı puanları, devam-devamsız durumları ve yaş.' Okul Başarı puanlarında 80-100 arası puan alanların tam sayılması 'büyük haksızlıklara' neden oldu.

16'YA ÇIKTI
Tercihlerde 'Başarı puanı 100 olan öğrenci ile 80 olan öğrenci aynı' sayıldı. Devamsızlığı '0-5 günü geçmeyenler tam' sayılacağı açıklandı. Milli Eğitim Bakanı bu sistemi kucağında buldu. Bakanlıkta birileri bu 'sistemi sabote' etti. 'Yaş ve puan kıstasları' uygulanmayarak, Eskişehir'in en gözde Anadolu Liselerine meslek lisesi ayarındaki öğrenciler yerleştirildi. Çok sayıda öğrenci açıkta kaldı. Bakanlık bunun üzerine Anadolu Liselerinin kontenjanlarını arttırarak sorunu çözmek zorunda kaldı. Gözde okulların olduğu semtlerde oturmayan ekonomik durumu iyi öğrenciler özel okullara gitmeyi tercih etti. Geçtiğimiz yıl bu konuda bir kaos yaşanmıştı. 2019 Ortaöğretime Geçiş Yönergesi ile Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayınlandı. Bu kılavuzdaki bilgilere göre Eskişehir'de Merkezî Sınavla Öğrenci Alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları ve Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumları güncellendi. İlimizdeki nitelikli lise sayısı 15'ten 16'ya çıktı. Listeye Eskişehir'in 'en köklü eğitim kurumu olan Atatürk Lisesi (Anadolu)' eklendi.

1590 OLDU
Sınavla 'alınacak öğrenci sayısı 1470'den 1590'a'çıktı. 16 nitelikli okul ve alacakları öğrenci sayıları şöyle oldu; 'Fatih Fen Lisesi (120), Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi (120), Eskişehir Anadolu Lisesi (150), Eskişehir Atatürk Anadolu Lisesi (120), ETİ Sosyal Bilimler Lisesi (120), Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler Lisesi (120), Beylikova Fen Lisesi (90), Sivrihisar Fahri Keskin Fen Lisesi (90), Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (120), Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (90), Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Tek. Anadolu Lisesi (30), Türk Telekom Mesleki ve Tek. Anadolu Lisesi (60), Ş. Murat Tuzsuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (60), Cevat Ülger Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi (90), Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi (90)' Peki bu yıl öğrenciler hangi kıstaslara göre alınacak. Öğrencinin istediği okula 'adresinin tutması' gerekiyor. Okul başarı puanına göre öğrenci alınacak. Puanlar eşit olursa, 7'nci sınıf puanına bakılacak. Burada da eşitlik olursa 6'ncı sınıf puanına bakılacak. O da eşitsi devamsızlık durumuna bakılacak. Onda da eşitlik olursa, yaşı küçük olan öne geçecek. Bu sene 'geçen yıl yaşanan kaosun olmaması' bekleniliyor.

-----------------------------------------
YAZAR VE ŞAİR

Seyitgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Avcı ile Mihalıççık İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret Çelik ile dün karşılaştım. Her iki başarılı müdürle ayak üstü sohbet ettikten sonra, onların fotoğraflarını çektim. Nazmi Avcı üç kitabı olan bir yazar. Fikret Çelik yazdığı şiir paylaşımlarıyla dikkat çekiyor. Çelik, yakında 'yazdığı şiirlerden oluşan kitabını yayınlayacağını' söyledi. Seyitgazi Milli Eğitim Müdürü Nazmi Avcı Bakanlıktan bir, Kaymakamlıktan iki 'Üstün Başarı Belgesi' almış bir eğitim yöneticisi Avcı 1 Maaş Ödülü, 2 Takdir Belgesi, 8 Teşekkür Belgesi, 6 Başarı Belgesi ve Valilik Makamı tarafından verilen Ödül Belgesi de aldı. 'Eğitim Programları ve Öğretimi' alanında Yüksek Lisansı bulunan Avcı, sporcu kimliği de bulunuyor. Voleybol Antrenörlük 1. Kodu Kursu'nu tamamlayan Avcı'nın Okul Müdürlüğü döneminde Mihalgazi Laçin Şehit Ali Uysal İlkokulu Eskişehir şampiyonluklarını devamlı domine ediyordu. Türkiye dördüncüsü de olmuştu. Avcı'nın İlçe Milli Eğitim Müdürü olmasıyla birlikte Seyitgazi'deki okulların sınav başarısı arttı. Merkez dışındaki ilçeler arasında önemli bir konuma geldi. Entellektüel bir kimliği de olan Avcı ard arda üç kitap yazdı. 2016 yılının Şubat ayında 'Eğitimde Mutlak Başarının Yolları', 2016 yılının Mayıs ayında Mehmet Akif Ersoy ile ilgili 'Akif´in Işığında Asım Olmak', 2016 yılının Aralık ayında 'Yedi Güzel Adam' adlı yazdığı üç kitap yayınlandı. Aslen Erzurumlu olan Fikret Çelik beş yılı aşkın süredir Mihalıççık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yapıyor. Onunda Avcı kadar olmasa da çok sayıda ödülü bulunuyor. Her iki yönetici de ilçelerinde seviliyor...
-------------------------------------
CUMARTESİ HİKAYESİ
AMA BEN ONUN KİM
OLDUĞUNU BİLİYORUM

Yaşlı bir adama sokakta yürürken araba çarpmış ve yaşlı amca hafif yaralanmış. Etraftakiler hastaneye götürmüşler. Hemşireler, röntgen çekerek her hangi bir kırık veya çatlak olup olmadığını inceleyeceklerini söylemişler. Yaşlı adam huzursuzlanmış; acelesi olduğunu, röntgen istemediğini söylemiş. Hemşireler merakla acelesinin nedenini sormuşlar. 'Eşim huzur evinde kalıyor. Her sabah birlikte kahvaltı etmeye giderim, gecikmek istemiyorum' demiş.
Hemşire 'Eşinize haber iletir gecikeceğinizi söyleriz' deyince;
Yaşlı adam üzgün bir ifade ile: 'Ne yazık ki karım Alzheimer hastası hiçbir şey anlamıyor, hatta benim kim olduğumu dahi bilmiyor' demiş. Hemşireler hayretle: 'Madem sizin kim olduğunuzu bilmiyor neden her gün onunla kahvaltı yapmak için koşuşturuyorsunuz?' diye sormuşlar. Adam cevaplamış: 'Ama ben onun kim olduğunu biliyorum..'
-----------------------------------------------
FOTO ŞAKA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu
: Binali Bey, size İstanbul hatırası olarak bu güzel vazoyu hediye ederek, uğurluyorum. İzmir olmadı, İstanbul olmadı. Bir dahaki dönem Konya'dan aday olun, kesin kazanırsınız.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım: Ekrem Bey, oylar tekrar tekrar sayılmadan, mazbata almadan ben başkanım diyemezsin.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzacebi: Daha sonuçlar açıklanmadan 'seçimi ben kazandım' diyen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa mıydı?
-----------------------------------------------
FIKRA
SORMA!

Yahudinin biri arkadaşını oturmuş ağlarken görmüş. 'Hayırdır Salamon neden ağlıyorsun?' diye sormuş. Arkadaşı cevaplamış, -Sorma! çocuğum olmayacağını öğrendim onun için ağlıyorum. -E bundan iyi haber mi olur ne güzel bir sürü masraftan kurtulmuşsun -Yok, Ben ona değil bugüne kadar verdiğim prezervatif paralarına ağlıyorum....