Bu fotoğraf adeta CHP'nin Eskişehir'deki tarihini anlatıyor. Eski İl Başkanı İsmet Süder, yaklaşık 40 yıl Güllük Mahallesi Muhtarlığını yapan Celil Başaydın ve CHP'nin güçlü ismi Erol Sönmez CHP'nin Eskişehir'deki ulu çınarlarıdır.

'GENÇLİK KOLLARI GİBİYİM'
Celil Başaydın 89, Erol Sönmez 85, İsmet Süder 74 yaşında. Bu fotoğraf ile ilgili sohbet ettiğim İsmet Süder; 'Celil ve Erol abilerin yanında ben CHP Gençlik Kolu gibiyim' diye espri yaptı. 2007-2011 yılları arasında CHP Eskişehir Milletvekili olan Murat Sönmez'in babası olan Erol Sönmez, 40 yıl önce 1977 yılında CHP'den Eskişehir Belediye Başkan adayı oldu. Karşısında Adalet Partili Hicri Sezen vardı. Oy kullanma işlemi bitiyor, sandıklar açılıp sayılıyor. CHP'li Erol Sönmez tüm sandıklarda açık ara önde. İlk sonuçlar Sönmez'in belediye başkanı olduğu şeklinde açıklanıyor. CHP'de sandık başında görevli olanlar dahil herkes çalınan Cumhuriyet Marşları ile sokaklara dökülüyor. İddiaya göre; yeni sandıklar çıkıyor ortaya, bazı sandıklar da kayboluyor. Seçimi; Adalet Partisi adayı Hicri Sezen'in kazandığı açıklanıyor. CHP içerisinde yıllardır Erol Sönmez'in kazandığı seçimi sandıklara sahip çıkılmadığı için kaybedildiği anlatılıyor.

HEP ÖRNEK OLDU
İsmet Süder CHP'de İl Başkanlığı döneminde babacan tavrı ve otoritesiyle öne çıktı. Dürüst ve ilkeli kişiliğiyle gençlere hep örnek olan Süder, CHP'nin unutulmaz İl Başkanları arasında yer alıyor. Celil Başaydın 40 yıl Güllük Mahallesi Muhtarlığı yaparken, CHP'li kimliği ile de hep öne çıktı. Partide ve mahallesinde çok sevilen ve saygı duyulan bir isim olan Celil Başaydın, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel'in dedesidir. Celil Amca muhtarlık bayrağını oğlu Mesut Başaydın'a teslim etti. Mesut Başaydın'da bugün bu bayrağı en iyi şekilde taşıyarak, doğup büyüdüğü mahallesine hizmet ediyor. CHP'nin 'Ak Saçlıları' olan Süder, Başaydın ve Sönmez'e Allah'tan sağlık dolu nice yaşamlar diliyorum…

-*****
SALLAREL'DEN GÜZEL HAREKETLER


27 Haziran'da Görünüm'de kaleme aldığım 'Volkan Doğan'dan Örnek Ziyaret' adlı yazımda, AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan'ın CHP'nin eski İl Başkanı İsmet Süder'e bayramda ziyaret etmesiyle ilgili yorumda bulunmuştum.

ZARAFETİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ
Yazımda şu ifadelerime yer vermiştim; 'Doğan bayramda CHP'nin eski İl Başkanı İsmet Süder'i ziyaret etmiş. Genç ilçe başkanı, bu ziyaret ile ilgili çektirdiği fotoğrafı paylaşarak; 'Büyükdere'de oturan önceki dönemlerde CHP İl Başkanlığı yapmış değerli büyüğümüz İsmet Süder'i evinde ziyaret ettik, bayramını kutladık' diye yorumda bulunmuş. Doğan, Türkiye'nin birlik ve beraberliğe en ihtiyaç duyduğu bir dönemde dedesi yaşındaki Süder'i ziyaret ederek siyasette zarafetin en güzel örneğini sergiledi. 1 Temmuz 2014'den bugüne AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanlığı görevini üstlenen Doğan, yaptığı çalışmalarla zaten rüştünü çoktan ispatladı. Çalışkanlığı, mütevazi kişiliği ile Odunpazarı Bölgesinde partili partisiz çok sayıda insan tarafından takdirle karşılanan Doğan'ı bizlere siyasetteki nezaketi tekrar hatırlattığı için tebrik ediyorum. CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel göreve geldiği günden bugüne bir bayramda, İsmet Süder, Murat Kahyaoğlu, Aydın Güngör, Zeki Ünal gibi partinin önemli değerlerini hiç ziyaret edip, bayramlarını kutladı mı? Bunu gerçekten merak ediyorum.'

FİKİRLERİNİ ALDI
Akın Sallarel benim bu yazımı dikkate alarak; Eski İl Başkanları Aydın Güngör, Nihat Çuhadar ile eski Odunpazarı İlçe Başkanı Erdal Babayiğit'i ziyaret etmiş. Bu ziyaret fotoğraflarını kendi sosyal paylaşım sitesinde paylaşarak; onların fikir ve düşüncelerini aldığını belirtti. Sallarel bu ziyaretler sayesinde partinin eski tüfeklerine hem vefa gösterirken, hem de onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanmış olacak. İnanıyorum ki Sallarel bu ziyaretlerini sürdürerek, CHP'de yeni kuşak siyasetçilere örnek olacak.


***
NOSTALJİ

İLK VE TEK KADIN BAŞBAKANA PLAKET
Yıl 1993. 21 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafta Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Orhan Kesikoğlu, Eskişehir'e gelen Türkiye'nin İlk ve tek kadın Başbakanı Tansu Çiller'e Arapoğlu Tekstil Fabrikası'nda plaket veriyor.

ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Bu ziyaretten aylar sonra Çiller, ESİAD'daki başarılı çalışmaları nedeniyle Kesikoğlu'nu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapmak istiyor. Kesikoğlu adaylık başvurusunda bulunuyor. Ancak annesinin hastalığı nedeniyle aday olmak için koşturamıyor. 20 Ocak 1994'de annesi vefat eden Kesikoğlu adaylıktan çekiliyor. Daha sonra Eski Şeker Fabrikaları Genel Müdürü merhum Aydın Arat Ankara'dan gelerek, Büyükşehir Belediye Başkan adayı oluyor ve seçiliyor.

ÜÇÜ DE BAŞKAN OLDU
Kesikoğlu 22 ay ESİAD Başkanlığı yaptı. Ünlü işadamları merhum Sakıp Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Derviş Eroğlu O'nun başkanlığı döneminde ESİAD'ın konuğu olarak Eskişehir'de konferans verdiler. Kesikoğlu'nun başkan yardımcılıklarını yapan Nevzat Altıner, merhum Ali Çetinkaya ve Gürdal Abacı daha sonraki yıllarda ESİAD Başkanı olarak hizmet ettiler.

***
foto şaka

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: Cumhurbaşkanım, ben başarılıydım. Neden yeni kabinede bana yer vermedin.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Nabi Bey Eskişehir'de belediyeyi almış, referandumda 'Evet' çıkarmış gibi konuşuyorsun. Ne demişler; 'Ne kadar köfte o kadar ekmek.'