31 Mart yerel seçimleri öncesinde Belediye Başkanı ve Meclis Üyesi aday listeleri önceki gün Seçim Kurulunu verildi. Görünüm'de dün AK Parti'nin Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi listelerini değerlendirmiştim. Bugün CHP'nin listelerini irdeleyeceğim.

MECLİSİN KAMER GENÇ'İ OLUR
Odunpazarı ve Tepebaşı'nda Meclis Üyesi listeleri 33 kişi. Bunlara seçimde 'meclis üyesi listesi en fazla oy aldığı takdirde' direk meclis üyesi olacak 4 kişilik kontenjan liste eklenecek. Bu kontenjan listesinin birinci sırasındakiler hem ilçe belediyesi hem Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olacak. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un kontenjan listesinin başında 'çok güçlü bir isim' var. Partinin eski İl Başkanı Nihat Çuhadar 'kontenjan listesinin başında' yer aldı. 'Ali Haydar Çelik ikinci, Halil İbrahim Bilici üçüncü, Ömer Faruk İnan dördüncü sırada' yer aldılar. Ali Haydar Çelik çok renkli bir kişilik. Seçilmesi halinde Belediye Meclisi'nin Kamer Genç'i olur. 'Haksızlıklar ve yanlışlar karşısında' asla susmaz. Lafını sakınmaz. Seçilmesi halinde belki de 'Kazım Kurt'a AK Partili Üyelerden daha fazla muhalefet edecek isim' olur. Kontenjan 3. Sırada yer alan Halil İbrahim Bilici partide Odunpazarı İlçe Başkanlığı yaptı. Odunpazarı'nın 33 kişilik Belediye Meclis Üyesi listesinin başında Avukat Aydın Ünlüce yer alıyor. Kıdemli meclis üyelerinden İbrahim Arslan ikinci sırada kendisine yer buldu. CHP'nin eski İl Kadın Kolları Başkanı Figen Kahya üçünçü, İnşaat Mühendisi Serdar Aksoy dördüncü, Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Saffet Çelen beşinci, Partinin emektarlarından Cahide Tetik altıncı eski İl Yöneticilerinden İrfan Kılınç onuncu sırada yer aldılar. Bugün halen belediye meclis üyesi olan sekiz isim (Aydın Ünlüce, İbrahim Arslan, Cahide Tetik, Dilaver Atay, Mustafa Kosku, Yavuz Metin, Emre Genç ve Hüdai Doğu) listede yer aldılar.

ARSLAN HAK ETTİ
İki dönemdir Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği yapan İbrahim Arslan bu dönem Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de görev yapacak. Arslan belediye meclislerinde 'gösterdiği performans ve siyasi bilgi birikimiyle' bunu sonuna kadar hak etti. Efsane İl Başkanlarından merhum Kemal Metin'in oğlu Yavuz Metin de üçüncü dönemde Odunpazarı Belediye Meclisi'nde yer alacak. Metin ile Odunpazarı'ndaki 'Mihalıççık oylarının kazanılması' hedefleniyor. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Evren Olcay onikinci, Balkan Göçmenleri Derneği Yönetimi Kurulu Üyesi Kadir Kodak onbeşinci, Odunpazarı Kadın Kolları Başkanı Sibel Yeşildal onaltıncı sırada yer aldılar. Beş yıl önce ön sıralarda yazıldığı için Büyükşehir Meclisi'nde görev alan Emre Genç bu sefer kendine onüçüncü sırada yer bulabildi. 26 Aralık 2015'de yapılan CHP İl Kongresinde PM Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'e 'atama ile geldiniz' imasında bulunduğu için büyük tepki toplamıştı. Genç'in 'bu gereksiz çıkışı nedeniyle' Sinan Özkar farklı kazanacağı 'seçimi iki oyla' alabilmişti. Genç'in 'onüçüncü sıraya yazılmasında bu olayın etkisi' olabilir.

AKÇASOY LİSTE BAŞI
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın kontenjan listesinin başında Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy var. Halen belediye meclis üyesi olarak görev yapan İbrahim Kökdere, Hasan Tutucu ve Hasan Hüseyin Bolat'ta Ataç'ın kontenjan listesinde yer alıyor. 33 kişilik belediye meclis üyesi listesinin ilk sırasında Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Aydoğmuş var. Mihalgazi İlçe Başkanı Hasan Ünal'ın 'listenin ikinci sırasında yer alması' dikkat çekti. AK Parti'den CHP'ye 'transfer olan' Mustafa Önder üçüncü, Ahmet İlker dördüncü, 'Ülkücü camianın önde gelen isimlerinden' Ahmet Vural beşinci, Belediye Başkan Yardımcısı Fikriye Güven Zaptiye altıncı, eski Baro Başkanı Akın Çamoğlu yedinci, halen belediye meclis üyeliği yapan Turgut Doğandor sekizinci, Kırım Tatar camiasının önde gelen isimlerinden Metin Gündoğdu onuncu, tanınmış işadamı Mustafa Coşu onikinci, TED Eskişehir Koleji Kurucu Temsilcisi Fatma Banu Kurt onüçüncü, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan'ın eşi Zehra Zeydan onaltıncı, İYİ Parti kontenjanından Şenel Altun onyedinci, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Seyfettin Çalışkan ondokuzuncu, Öğretmenevi eski Müdürü Hakkı Er yirmibirinci sırada yer aldılar.

BARIŞ CAN YÖRÜK GERİLİMİ
İki dönemdir Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği yapan merkez sağ siyasetinin önemli isimlerinden Bekir Sıtkı Saraç listede 'kendisine ancak yirmiüçüncü sırada' yer bulabildi. İYİ Parti kontenjanından Dilek Ayraç otuzbirinci sıraya yazıldı. CHP tarafından gazetelere gönderilen meclis üyesi listesinin 'ondördüncü sırasındaki ismin küçük harflerle yazılması' dikkatimi çekti. Burada yazılan ismin 'son dakikada değiştirilerek, başka bir ismin 14.sıraya yazıldığı izlenimi' yarattı. 14. sırada küçük harflerle yazılan isim genç Avukat Barış Can Yörük'tü. Eski Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük'ün yeğeni olan Barış Can Yörük ilk başta listeye yazılmış. Liste şekillendikten sonra 'Ahmet Ataç'ın isteği doğrultusunda İl Başkanı Abdülkadir Adar tarafından' listeden çıkarılmış. Duruma Başkan Yılmaz Büyükerşen müdahale etmiş. Barış Can Yörük 'son dakikada tekrar listeye' yazılmış. Bu ismin yazılıp, yazılmaması konusunda Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyesi arasında 'küçük bir gerilim' yaşanmış. Bugün halen belediye meclis üyesi olan ondört isim (Nuray Akçasoy, Hasan Tutucu, İbrahim Kökdere, Hasan Hüseyin Bolat, Erdoğan Aydoğmuş, Ahmet İlker, Turgut Doğandor, Metin Gündoğdu, Nazan Erşahin, Yaşar Tepekaya, Hatice Canan Adlım, Niyazi Çetin, Zeynep Çetin, Bekir Sıtkı Saraç) aday listesinde yer aldı. CHP'nin halen meclis üyeliği yapan çok sayıda ismi tekrar aday yapması partide eleştirilere neden oldu. Odunpazarı'nda Kazım Kurt'a karşı liste çıkaran İYİ Parti'den Tepebaşı'nda seçilebilecek yerden sadece bir ismin yazılması dikkat çekti...
-----------------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:
Nabi Hocam Harun Bey bugün görevli olduğu için Erzurum'a gitmiş.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı:Harun Bey bugün bizle yanyana gelmemek için kendine görev yazdırmıştım.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ben 'reisin talimatı doğrultusunda gitti' diye biliyordum.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay: Reisimiz Eskişehir'e Bakanların geldiği gün mü hep Harun Bey'e talimat veriyor?
-------------------------------------------------------
FIKRA
SAĞDAN SOLA OKUMA

Coca Cola'nın pazarlama temsilcilerinden biri Ortadoğu'daki görevinden büyük bir hayal kırıklığıyla dönmüş.. Niye başarılı olamadığını da arkadaşlarına anlatmış..
'Beni Ortadoğu'ya ilk gönderdiklerinde iki sorun vardı.. Arapça bilmiyordum. Halkta da okuma yazma öyle yüksek değildi... Bu yüzden onlara vermek istediğim mesajı yan yana 3 resim halinde düzenledim. Birinci resimde bir Arap, çölde kumların üstünde sürünüyor, susuzluktan kavrulmuş, ölüyor. İkinci resimde kumlar arasında bulduğu Coca Cola'yı içiyor. Üçüncüde adam dipdiri, ayakta.. Canlı ve neşeli..'
'Ee.. Harika fikir.. Anlamadılar mı?..'
'Anladılar tabii. Sorun da bu. Araplar sağdan sola okurlarmış meğer!..'