Eski Bakanlar Orhan Oğuz, Gündüz Ökçün, Hasan Polatkan, Seyfi Öztürk, Kemal Zeytinoğlu, Yıldırım Aktuna, Cemal Büyükbaş, Ziya Kandilci, eski Eskişehir Belediye Başkanı Hicri Sezen, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski Genel Kurmay Başkanı Doğan Güreş, eski Malatya Belediyesi Başkanı Hamit Fendoğlu, eski milletvekilleri İsmet Angı, Mustafa Balcılar, Fevzi Yalçın, Necati Albay, Dr. Halil Akkurt, Recep Birsin Özen (Gaziantep), Muharrem Tozçöken, Zeki Ünal, Aziz Zeytinoğlu, eski Valiler Celalettin Cerrah, Feti Aytaç, Doğan Pazarcıklı, Yusuf Yavaşcan, Devlet Sanatçıları Hikmet Şimşek, Mehmet Özberk, sanatçılar Cüneyt Arkın, Metin İnselel, Ergun Uçuçu, Milli futbolcu Rasim Kara. Bu ünlü isimlerin hepsi Eskişehir Atatürk Lisesi mezunu.

SULTANİ MEKTEBİ
Eskişehir'in en köklü okulu olan Atatürk Lisesi'nin kuruluşu çok eski yıllara uzanır. Osmanlı döneminde kurulan 'Rüştiye Mektebi' orta öğretim okulu olarak görev yaptı. Sonra bu isim 'İdadi Mektebi' olarak değişikliğe uğradı. Bugünkü liseler ayarında öğretim görevini sürdürdü. Yine bir süre sonra bu isim de değiştirilerek 'Sultani Mektebi' olarak adlandırıldı. İdadi Mektebi şimdiki Yasin Çakır Un Fabrikasının bulunduğu yerde ahşap büyük bir bina imiş. Bir süre sonra, bu okul şimdiki Orduevi'nin arkasında ve yakın yıllara kadar Gazi İlkokulu adıyla faaliyet gösteren ve sonradan yıkılma tehlikesi olduğu için yıkılan ahşap büyük bir binaya taşındı. İstiklal Savaşına kadar görevini orada sürdürdü. 1920 yılında şehrin Yunan işgaline uğraması üzerine kapandı. 2 Eylül 1922'de Eskişehir'in düşman işgalinden kurtulmasından sonra 'Sultani Mektebi' aynı binada Eskişehir Orta Mektebi adı ile yeniden kurularak görevini sürdürdü. 1929-1930 öğretim yılında lise ihtiyacı belirince okul, Odunpazarı otobüs durağı karşısındaki (halen müze olarak kullanılan) binaya taşındı. 1930-1931 öğretim yılından itibaren de lise kısmı açılarak Eskişehir Lisesi adı ile ilk mezunlarını 1932-1933 öğretim yılı sonunda verdi.



ATATÜRK ZİYARET ETTİ
21 Ekim 1932 Perşembe Atatürk yanında kalabalık bir zevat ile şimdiki Odunpazarı otobüs durağı karşısındaki binada bulunan Eskişehir Lisesi'ni ziyaret etti. Okul Müdürü Semih Kuman ve nöbetçi öğretmenler Hüsnü Soyer ve Nurettin Beyler okul girişinde Ata'yı büyük bir heyecanla karşıladılar. Atatürk bu ziyaretinde sınıflarda öğrencilerle ve ders programları ile ilgilenip öğrencilere çeşitli sorular sordu. Aradan bir yıla yakın bir zaman geçtikten sonra 16 Ocak 1933'de Atatürk trenle Eskişehir'den geçerken istasyonda duraklama esnasında; Vali İsmail Hakkı Bey, Belediye Başkanı Kamil Kaplanlı, Hava Alayında görevli Sabiha Gökçen, Lise Müdürü Semih Kuman, Edebiyat Öğretmeni Cemal Duru, Gazeteci Faruk Şükrü Yersel, parti müfettişi Osman Işın, Temyiz Mahkemesi üyeleri ve bazı daire müdürlerinden meydana gelen heyeti kabul etti. Bu toplantıda Büyük Önder, lisenin eski binasından, bugün halen kullanılan ve o zaman 'Hükümet Konağı' olarak yapılmış bulunan yeni binaya taşınması yolundaki dilekleri kabul etti. İsteğin yerine getirilmesi için ilgililere emir verdi.



4 MART'TA LİSEDE TOPLANACAKLAR
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 26 Şubat 1933 tarih ve 17889 sayılı tezkeresi üzerine; Bakanlar Kurulu'nun 04 Mart 1933 tarih ve 13949 sayılı kararı ile Hükümet Konağı olarak yapılan bina Eskişehir Lisesine verildi. Böylece Eskişehir Lisesi 1934-1935 ders yılı başında yeni binasına taşındı. Halen kullanılmakta olan bu binanın temeli İstiklal Savaşı'ndan çok önce atılmış, fakat savaş yıllarının sıkıntısı içinde tamamlanması çok uzun sürmüştür. Okul, 1952 yılında ilk mezunlarından Hasan Polatkan'ın yardımlarıyla kalorifer tesisatına kavuştu. Eski mezunlar Hükümet Konağı olarak yapılan binanın Eskişehir (Atatürk) Lisesine verilmesinin 85'nci lise olarak kuruluşunun 87'nci yıldönümünde buluşacak. Tertip Komitesi Üyeleri 'Erdinç Düzarat, Tümay Aksu, Erol Özuğur, Aydın Sofuoğlu, Hacer Özgün' organizasyon için son hazırlıkları tamamladıklarını belirtti. 3 Mart Cumartesi günü buluşup, yemek yiyecek olan mezunlar 4 Mart Pazar günü Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyup,saygı duruşunda bulunacak ve buradan toplu halde okula yürüyecekler. Okulda toplanacak olan eski mezunlar burada anılarını tazeleyecek.



******

SARIŞIN VE GÜZEL KADIN ESİAD'DA

Yıl 1995. 23 yıl önce. Yer: Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başbakan Tansu Çiller Eskişehir ziyareti sırasında ESİAD'a da uğruyor. Çiller ile birlikte çekilen tarihi fotoğrafta o dönemki ESİAD Başkanı Orhan Kesikoğlu, DYP Eskişehir Milletvekili ve aynı zamanda DYP GİK Üyesi olan İbrahim Yaşar Dedelek, Derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri, Nevzat Altınel, Gürdal Abacı, Serdar Taci Zengin, Mehmet Arapoğlu, Selim Çolpan ve Derneğin Genel Sekreteri Servet Uğuzman yer alıyor. Gazeteci merhum Yavuz Gökmen'in 'Sarışın ve Güzel Kadın' diye hep yazdığı Çiller, Eskişehir'e her gelişinde büyük rüzgar estirirdi. Gerçekten o yıllardaki ESİAD imza attığı işlerle hep kent gündeminde yer alıyordu. Kentimizin önemli sorunlarının çözümünde etkin oluyordu. Şehrin tüm milletvekillerinin Eskişehir paydaşında bir araya getiriyordu.




*****

FOTO ŞAKA

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Cumhurbaşkanım Cumhur ittifakında biz olmazsak, yüzde 51'i bulamazsın. Biliyorsunuz, BBP oyları sayesinde referandumdan 'Evet' çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Evet oyları senin ya da Bahçeli'nin ise benim oylarım nerede? Oylar benim ise sizin oylarınız nerede?



******

FIKRA

MEMUR FIKRASI


ABD, İngiliz ve Türk maliye bakanları bir araya gelmiş. Kamu çalışanlarının durumlarını görüşmektedirler. ABD Maliye Bakanı der ki: Bizim araştırmalarımıza göre kamu görevlilerimizin bir aylık geçimi için
1000 dolar gerekiyor. Biz onlara 1500 dolar veriyoruz. Bunun 1000 dolarını çeşitli ihtiyaçlarına harcıyorlar, 500 dolarını nereye harcıyorlar bilemiyoruz. İngiliz Maliye Bakanı sözü alır: Bizim araştırmalarımıza göre kamu
görevlilerimizin bir aylık asgari geçim endeksi 1000 Sterlin. Biz çalışanlarımıza 1400 Sterlin veriyoruz. 1000 Sterlin'i çeşitli ihtiyaçlarına harcıyorlar. 400'ünü ne yapıyorlar bilmiyoruz. Bizim Maliye Bakanı sözü alır: Bizim kamu çalışanlarının asgari bir aylık geçimi için 5000 TL gerekiyor. Biz 2500 TL veriyoruz. Gerisini nereden buluyorlar bilemiyoruz.'