Sevgili okurlar; yeryüzüne insan olarak gelmemizin neticesi, Allah'a şükür bir de Müslüman olarak gelmemizin bir kıymeti var.
Her yönüyle insan olarak yaşarken İslam'ın güzelliklerini öğrenip onunla hayatımızı idame ettirmek hem dünya saadetini hem de ebedi alem olan sonsuz hayatı bize kolay kılacaktır.
Öncelikle iyi bir dünya hayatı için alemlere rahmet olarak gönderilen sevgili peygamberimizin şu hadisini iyi yaşamamız gerekir. İşte o söz: 'Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için yaratıldım.'
Dünyanın yaratılmasının sebebi olan Hz. Muhammed AS bile kendisinin dünyaya gönderilişinin sebebini güzel ahlakı tamamlamak olarak bildiriyor.
İşte burada özellikle gençlerimize düşen görev hayatlarının tüm safhasında o yüce insanın ahlaki yaşantısını örnek almaktır.
Şehrimiz bir öğrenci şehri olarak gençlerin öncelikle toplu olarak yaşanan yerlerde; tramvayda, yolda, alışveriş merkezlerinde büyüklerine yer vermede, konuşmada, yaşlı olanlara yardımda, Müslüman Türk milletinin örf ve adetlerini en iyi şekilde göstermesi gerekir.
Peygamberimiz iyi huyun ibadet olduğunu, kötü huylu bir insanın kadın olsun erkek olsun cennete giremeyeceğini beyan ediyor.
Anne, baba ve aile ortamından uzak, Hz. Muhammed AS'nın 'İlim Çin'de de olsa gidin alın' hadisini düstur ederek okumaya gelen gençlerimiz okuduğu sürece misafir olduğunu unutmadan ve ahlaki erozyona uğramadan tekrar ailesine ve topluma dönmek zorundadır.
Gecenin ilerlemiş saatlerinde cadde ortasında adeta nara atarak ve hoş olmayan bir üslupla bağırarak sokaklarda gezmek biz Türk Milletinin gençliğine yakışmamaktadır.
Yine peygamberimiz Hz. Muhammed AS, 'Hiçbir anne ve baba evladına güzel ahlaktan daha kıymetli bir miras bırakamaz' diyor.
Bakın burada bir İslam aliminin şu güzel sözünü hatırlayalım; 'Gezdim Halebi Yemen'i ettim ilmi talep, ilim en geride imiş illa edep illa edep'
Bir insanın yetişme tarzı, çevresi, hangi toplumda nasıl yaşamış ise hayatının büyük bir bölümünde o şekilde devam ediyor.
Mesela kahvehaneyi çok seven nice insanları kalp krizi masada yakalıyor ve kahvede hayatı son buluyor. Meyhaneyi çok seven bir kişinin hayatı da meyhanede bitiyor. Ama bize Kuran'ı öğreten ve 45 yıl mihrapta görev yapan rahmetli hoca efendinin de hayatı mihrapta (Hocanın namaz kıldırdığı yer) hayatı son buldu, orada vefat etti.
Yine Peygamberimiz AS 'Kişi sevdiği ile beraberdir' buyurarak sevdiğimiz ve beraber olduğumuz kişi ile ahirette haşr olacağımızı (dirileceğimizi) ifade buyuruyorlar.
Bizdeki ata sözü de gayet manidar 'Arkadaşını söyle kim olduğunu söyleyeyim'
Büyün bunların ışığı altında tertemiz bir hayatı tercih etmemiz için beraber olduğumuz veya olacağımız kişilerin de temiz ve ahlaklı olmasına dikkat ve gayret etmeliyiz. Allahüteala bizi de iyi kulları ile dost edinip ahirette onlarla olmamızı nasip etsin.