Milli Eğitim Bakanlığı'nın Atama Yönetmeliği yüzünden 'çok sayıda öğretmen 8-10-15 veya daha fazla yıldır kırsal ilçe ve köylerde' görev yapıyor. Çok istemelerine rağmen bir türlü kent merkezine gelemiyor.

AİLELER PARÇALANIYOR
Özellikle kadın eğitimciler merkezde boş kadro olmadığı için 'eş durumundan bile' gelemiyorlar. Bundan dolayı aileler parçalanıyor. Erkek bir yerde, kadın başka bir yerde yaşamak zorunda kalıyorlar. Sistemin çarpıklığı yüzünden '2-3 yıllık öğretmenler dışarıdan kent merkezindeki okullara gelirken', kırsaldaki eğitimciler 'en ücra kırsal köylerde' görev yapmak zorunda kalıyor. Bu konuda ne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt'ın ne de Atamadan Sorumlu Şube Müdürü Osman Cebeci'nin kusuru yok. Bu adaletsizlik tamamen sistemden kaynaklanıyor. Cırıt ve ekibi sisteme rağmen Eskişehir'deki eğitimcilerin bu durumlarını çözebilmek için büyük uğraş veriyor.

3600 EK GÖSTERGE
ÇÖZÜM OLABİLİR
Eğitimcilere '3600 ek gösterge verilmesiyle' bu tıkanıklık bir nebze de olsa giderilebilir. Çok sayıda eğitimci 'emekli olmak için 3600 ek göstergeyi' bekliyor. Bunun verilmesi halinde çok sayıda eğitimci emekli olacak. Böylece kadrolar boşalacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu boş kadroları duyuruya çıkarmadan yıllarca kırsal köylerde mağdur edilen öğretmenlerle dolduracak. Boş kadrolar daha sonra duyuruya çıkarılacak. Dışarıdan gelecek 2-3 yıllık öğretmenler kent merkezinde değil, kırsal köylerde görev yapacak. 10 yılın üzerinde en ücra köylerde çalışan eğitimciler kent merkezindeki okulda görev yapmanın mutluluğunu yaşayacak. Aileler dağılmayacak...

-----------------------------------------------------------------------------
SAĞLIKTA YANIT BEKLEYEN SORULAR

23 Ağustos'ta Görünüm'de kaleme aldığım 'Yunus Emre Devlet Hastanesi Teslim Alındı mı?' başlıklı yazımda TOKİ'nin yeni yapılan binayı teslim almadığı iddialarına yer vermiştim.

MÜHENDİSLER KURULU
NEDEN İMZA ATMADI?
Bu yazımdan sonra bu konuyla ilgili çok sayıda telefon ve elektronik posta aldım. Beni arayan sağlıkçılar; hastane teslim öncesi görevli müdür ve iki teknisyenin planladığı ve gerçekleştirdiği bir çok projede 'Yunus Emre Devlet Hastanesi Mühendisler Kurulu tarafından imzalanmadığı' ve bunlara İl Sağlık Müdürlüğünde görevli bir mühendisin imza attığı iddia ediliyor. Peki 'Mühendisler Kurulu ve Hastane Başhekimi' neden imza atmıyor? Burada 'eksik teslim edilmelerden dolayı oluşacak zararı kim' ödeyecek? 8,5 ay önce 'yeni yapılan binadan yıkılacak eski hastane binasına çelik konsriksiyondan tüpgeçit yapıldığını' da kaleme almıştım. Bu gereksiz tüpgeçit ihalesinin de 'alalacele doğrudan teminle yapıldığını' belirtmiştim. Yazımda şu görüşleri dile getirmiştim; 'Bu projeyi kim yaptı? İhaleyi kim aldı? Bu tünelin gerekliliğine kim karar verdi? Ülke bir kriz ortamından geçerken bu vurdumduymaz, savurganlık sağlık hizmetini daha iyi sunmak için mi? Yoksa bu tüpgeçit yapımında başka bir şeyler mi var? Bunun için yeni hastanenin projesini yapan mimardan fikir ve sanat eserleri kanunu kapsamında izin alınması gerekiyor. Peki bu izin alındı mı? Şayet izin alınmamışsa; mimar mahkemeye verirse bu bedeli İl Sağlık Yönetimi ve Başhekim vermeyecek mi? Eskişehir kamuoyu bu soruların yanıtını bekliyor.' Bu işin arkasında da Yunus Emre Devlet Hastanesini 'tek imzayla teslim alan sorumlu müdürün' olduğu iddia ediliyor.

TESLİMDEN SONRA
HARCAMA YAPILDI MI?
Tüpgeçit konusuyla ilgili '8,5 ay önce yazdığım yazıya' İl Sağlık Müdürlüğünden yanıt gelmedi. Bu konuda 'kimse açıklama yapmadı veya yapamadı.' AK Parti 'Eskişehir Teşkilatı ve milletvekilleri bizim bu iddialarımızla ilgili' araştırma yaptılar mı? Gereksiz şekilde yapılan tüpgeçit ile ilgili bir işlem yapıldı mı? Koskoca Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin 'yüz milyonluk bir yatırımı eksik alel acele teslim aldığı' doğru mu? Mühendisler Kurulunun imza atmadığı ve bunun gibi bir çok proje için 'uygunsuz dediği' doğru mu? Projelerde Yunus Emre Devlet Hastanesinde kadrolu onlarca mühendis varken neden İl Sağlık Müdürlüğü Mühendisi imzalıyor? Milyonluk tesisleri bir kişinin teslim alması ile kabul oluyor mu? Gerçekten eksiksiz teslim alındı mı? Yüklenici 'firmanın tesliminden sonra hastane kaç lira daha inşaat harcaması' yaptı? Eğer eksik yerler 'hala devletin parası ile yapılıyorsa kamu birilerinin yüzünden zarara uğratılmış' olmuyor mu? Bu yeni hastane binasının teslimi konusunda TOKİ, İl Sağlık Müdürlüğü ve Milletvekilleri ne diyor? Meşhur 'yat gezisi sonrasında' bir çok inşaat yapılmış. Bunların hepsinin 'firma lehine olması' tesadüf mü? Projelere imza atmayan 'hastane mühendislerinin hastane müdürü ile konuşmadıkları' belirtiliyor. İl Sağlık Müdürü sayın Uğur Bilge, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin 'teslim alınması ve alalecele yapılan tüpgeçit ile ilgili' kamuoyuna açıklama yapmalıdır. Sağlıktaki 'tüm işlerin sağlıklı şekilde yapılmasını' sağlamalıdır....
-----------------------------

TEPEBAŞI'NDA OTURAN ÖĞRENCİLER NE OLACAK?

Sınavla okullara yerleşemeyen öğrenciler adrese dayalı kayıt sistemi ile daha önce niteliksiz ilan edilen Anadolu Liselerine, meslek ve imam-hatiplere yerleştirildi. Bu sistemde 'amaç öğrencilerin %90'nın adresine en yakın okula kayıt' olmasıydı. Nüfus Müdürlüklerinden 'adres taşıma olayları nedeniyle öğrencilerin büyük çoğunluğu' adresine en yakın okula kayıt yaptıramadı. Başka mahallelerde oturan ve başarı puanı yüksek öğrenciler istedikleri okullara yerleşti. Yüzde '90 hedefi fos' çıktı. Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Salih Zeki, Ahmet Kanatlı, Orhan Oğuz Anadolu Liseleri gibi başarılı eğitim kurumlarına 90 puanın altında öğrenci kayıt olamadı. Bu okulların kayıt bölgesindeki 90 puan alan öğrenciler, dışarıdan adres taşıma olayları yüzünden evlerine en yakın Anadolu Liselerine kayıt olamadı. TEOG'un yerine 'getirilen bu sistem geçen yıl olduğu gibi bu sene de' çöktü. İlimizde '130 civarında öğrenci istedikleri okula' yerleşemedi. Onlar oluşturulacak komisyonlar tarafından kontenjanları boş olan okulllara gönderilecek. Ancak ilimizde boş kontenjanı olan iki Anadolu Lisesi var. Bunlar Gündoğdu Mahallesi'nde bulunan Süleyman Şah ile 75. Yıl (Sultandere) Mahallesi'ndeki Hüseyin Erçelebi Anadolu Liseleridir. Her iki okulda Odunpazarı bölgesinde. Tepebaşı bölgesindeki okullarda boş kontenjan yok. Peki Tepebaşı bölgesinde oturan bir öğrenci bu okullara nasıl gidecek? Tepebaşı bölgesinde oturan öğrenciler 'şehrin bir ucundaki okullara gitmek zorunda kalacakları için' mağdur olacak. Öğrencilerin 'tercih etmediği için boş kalan Tunalı Anadolu İmam-Hatip Anadolu Lisesi' Anadolu Lisesine çevrilmesi durumunda bu mağduriyet giderilir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bunu yapamıyorsa, Tepebaşı bölgesindeki üç Anadolu Lisesi'nde (Muzaffer Çil, Prof. Dr. Orhan Oğuz, Gazi Mustafa Kemal Paşa) kontenjanları 10'ar öğrenci arttırmalıdır.
--------------------------------------------
FOTO ŞAKA

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı:
Kemal Bey şu hassas dönemde sizde Devlet Bahçeli gibi Cumhur ittifakına girmelisiniz.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Böylece Genel Kurmay, MİT MHP'de olduğu gibi CHP'yi de Erdoğan'a bağlayacaksınız. Ama yemezleeeer!!!
-------------------------------------------
FIKRA
SEKREKTER KAFAYI YESİN

Hayli yaşlı Mrs. Johnson, meşhur bir ressama portresini yaptırmağa karar vermiş.
'Portreme elmas küpeler, pırlanta kolye, yakut ve zümrüt karışımı şık bir broş ve ona uygun bir taç eklemenizi istiyorum..' demiş..
'Fakat..' demiş ressam, 'Sizin böyle bir takı setiniz yok ki..!'
'Biliyorum..' demiş Mrs. Johnson, 'Sağlığım iyi değil.. Kocam sekreteri ile kırıştırıyor, ben ölünce herhalde onunla evlenecek.. İsteğim o şırfıntının 'Bu takıları acaba evin neresinde saklamışlar?.' diye kafayı yemesi..!'