Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün TBMM Grup Toplantısında beklenen açıklamayı yaptı.

GÜÇLÜ ADAY
2004-2014 yılları arasında Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapan Burhan Sakallı'nın Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunu açıkladı. AK Parti 30 Mart 2014 seçimlerinde olduğu gibi Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in 'karşısına güçlü bir aday' çıkararak, seçimde 'iddialı olduğunu' ortaya koydu. Dört dönem üst üste seçim kazanan Yılmaz Büyükerşen karşısında seçimi kazanabilecek adayı çıkarmak zordu. Eskişehir'de 'tanınan, bilinen, sevilen ve halkta oy olarak karşılığı olan' bir isim ancak Büyükerşen'e rakip olabilirdi. Harun Karacan ve Nabi Avcı milletvekili olmaları nedeniyle aday gösterilmeleri zordu. Kamuoyunda isimleri geçen Metin Güler, Hasan Gönen, Halil Ünal gibi isimler Büyükerşen'in 'kalibresinde' değildiler. Onları aday yapmak seçimleri 'bugünden kaybetmek' anlamına geliyordu.

ODUNPAZARI ADAYINI
YUKARIYA ÇEKECEKTİR
AK Parti'nin Eskişehir içinden Burhan Sakallı dışında 'başka bir seçeneği' yoktu. Görünüm'de devamlı olarak AK Parti'nin Eskişehir'de seçimleri kazanmak istiyorsa Büyükerşen karşısına 'Harun Karacan ve Burhan Sakallı'dan birisini çıkarması' gerektiğini yazdım. AK Parti Genel Merkezi de yaptığı anketlerde bunu görmüş olmalı ki Sakallı'yı aday yaptılar. Mihalıççıklı olan Sakallı, 10 yıllık Odunpazarı Belediye Başkanlığı döneminde 'kentimizde iz bırakan projeler' yaptı. İlk başta 'Odunpazarı Evlerini Yaşatma Projesini' hayata geçirdi. O'nun sayesinde bugün Odunpazarı Evleri'ne 'turist akını' var. 'Ihlamurkent, Vadişehir Toplu Konutları, Şelale, Şehr-i Derya ve Alaaddin Parkı projelerini' kente kazandırdı. Sakallı yerel seçimlerde kendisini anlatmak, tanıtmak zorunda kalmayacak. Bugüne kadar yaptığı ve bundan sonra yapmayı düşündüğü 'projelerle seçmenin karşısına' çıkacak. Büyükşehir'de Burhan Sakallı ismi, AK Parti'nin Odunpazarı ve Mihalıççık adayını da 'oy olarak yukarıya' çekecektir.

******
CHP'DE 'ABİ İL BAŞKANI MODELİ'


CHP'de aylardır partinin Rabia Akman İl Başkanlığındaki yönetim ile yerel seçimlere girmeyeceği kulislerde yüksek sesle seslendiriliyordu. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in bazı isimlere İl Başkanlığı teklifleri yaptığı belirtiliyordu. Bu konuyla ilgili Görünüm'de çok sayıda yazı kaleme aldım. Akman İl Başkanlığında CHP'nin yerel seçimlere girmeyeceğini ifade ettim. CHP Genel Merkezi İl Başkanı Rabia Akman ve İl Yönetim Kurulunu görevden aldı. Yerine eski İl Başkanlarından Abdülkadir Adar'ı atadı. Bu 'görevden alma ve atama kararı' benim için sürpriz değildi. Beklenen oldu. CHP 31 Mart yerel seçimlerine 'Abi İl Başkanı' modeliyle girecek. Abdülkadir Adar İl Başkanlığından daha çok 'abilik' yapacak. Yıllarını partiye verdiği için CHP'de sevilen ve sayılan bir isim olan Adar güçlü bir yönetim oluşturacaktır. Çünkü partiye yıllarını vermiş, büyük emekler harcamış, seçimlerde nasıl çalışmasını bilen CHP'liler her ismin altında çalışmak istemez. Bu isimleri Adar gibi güçlü bir İl Başkanı aynı çatı altında buluşturur. Adar'ın kuracağı yeni yönetimde Aydın Ünlüce, Tepebaşı İlçe eski Başkanı Vural Yörük, Mustafa Taşlak, Yavuz Öztürk, Salim Erginyer gibi isimlerin yer alacağı kulislerde konuşuluyor...


****

EŞİNİ GÖREVDEN ALIP
KOCASINI ATADILAR



Recep Taşel CHP'nin önemli isimlerindendir. Partide sevilen ve takdir edilen Taşel'in dün kendi sosyal paylaşım hesabında 'CHP İl Yönetiminin görevden alınmasıyla' ilgili yaptığı paylaşım dikkatimi çekti. Taşel paylaşımında şu ifadeleri kullandı; 'O değil de; ailenin kadınını görevden alıp, kocasını atamak... Bir tek bizim partide olurdu, oldu yeminle... Geçmiş olsun Esma Adar abla, başarılar dilerim Abdülkadir Adar ağabey.' Abdülkadir Adar'ın eşi Esma Adar görevden alınan İl Yönetimindeydi. CHP Genel Merkezi Esma Adar'ın da aralarında bulunduğu İl Yönetimini görevden aldı. Yerine Esma Adar'ın kocası Abdülkadir Adar İl Başkanlığına atandı. Sevgili Taşel yaptığı paylaşımla bu 'ilginç olayı çok güzel hiciv' etmiş!..

*****
NOSTALJİ
CEVDET SELVİ
ÖRGÜTLE BULUŞTU


18 yıl önce. Yıl 2000. Yer CHP Eskişehir binası. Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyeleri Cevdet Selvi, Türkan Miçoğulları, Bülent Baratalı CHP Eskişehir Örgütü ile buluşuyor. Dönemin CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Arslan MYK Üyelerini takdim ediyor. Bu toplantıdan kısa bir süre sonra Cevdet Selvi CHP Genel Başkan Yardımcısı oluyor. Selvi 2 yıl sonra 2 Kasım 2002'de CHP Eskişehir Milletvekili seçildi. 2007'de Kocaeli Milletvekili oldu. Petrol-İş Genel Başkanlığı da yapan Selvi, 1987-1991 yılları arasında SHP Eskişehir Milletvekilliği de yapmıştı. 22 Nisan-23 Mayıs 1999 ve 11 Mayıs-22 Mayıs 2011 tarihleri arasında iki defa CHP Genel Başkanlığına da vekalet etti. (Her ikisinde de Deniz Baykal'dan koltuğu devraldı.)

******

ECEVİT'İN SÜNNETÇİ ZİYA'SI

CHP Milletvekili Jale Nur Süllü yıllar önce Eskişehir'de SHP ve DSP Teşkilatlarının kurulmasında öncülük eden Hacı Ziya Çalışır'ı evinde ziyaret etti. Süllü, sol siyasetin önemli figürü Çalışır ile yaptığı sohbette onun tecrübelerinden yararlandı. Eskişehir sol çevrelerinde 'Sünnetçi Ziya' olarak tanınan Çalışır, merhum Bülent Ecevit'e çok yakın isimdi. Ecevit ona çok değer verip, görüşlerini dikkate alırdı. O yıllarda Eskişehir'de merhum Süleyman Demirel'in 'Terlikçi Vasfi'si vardı. Ecevit'in de 'Sünnetçi Ziya'sı. Köy Enstitüsü mezunu olan Ziya Çalışır sağlıkçı olarak Eskişehir kırsalında çalıştı. İşinde başarılı olduğu için 'herkesin çocuğunu sünnet ettirmek' için yarıştığı bir isimdi. Devlet Memuru olduğu için resmi olarak SHP ve DSP'nin kurucuları arasında yer almasa bile, yönetimleri şekillendiren isimdi. 1990'lı yılların sonlarına doğru Rahşan Ecevit ile arası açılınca DSP'den uzak kaldı. Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Çalışır ile Yenigün Gazetesi Yazarı İnan Çalışır'ın babası olan Ziya Çalışır, ilimizde ilk özel haç organizasyonunu yapan isimdir.

******
FOTO ŞAKA

Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Nabi Hocam şu 26 numaralı formanın hatırına 26 milyon lira verin, Burhan Sakallı'yı Büyükşehir Belediye Başkanı yapayım.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı: Halil bana bankamatik muamelesi yapmayı bırak artık! Bu iş ES ES'e para vermekle olsaydı, Büyükerşen dört seçim üst üste seçimi kazanır mıydı?


******
FIKRA
SEN ÖLDÜN
Bir savaşta o kadar çok insan kaybolmuş ki, doktorlar savaş meydanını dolaşır, yatanlara şöyle bir dokunurlarmış. Asker gözünü açıp kıpırdarsa 'sedye', sesini çıkartmazsa 'deniz' derlermiş.. 'Denizciler' den biri yolda gözünü açmış:
'Nereye götürüyorsunuz?'
'Sen öldün, denize atacağız!'
'Görmüyor musunuz ölmedim yahu!'
Sıhhiye çavuşu kızmış:
'Sus lan, doktordan iyi mi bileceksin!'