Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2016-2017 (bir yıl önce) Akademik Yıl Açılış Töreninde; '2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde 'önce eğitim' dedik. Ardından sağlık, adalet, emniyet dedik. Bu dört temel taş üzerinde ülkemizi yükselteceğiz dedik' diye konuşmuştu.

RENGİ DEĞİŞTİ
2002 yılından bu yana 15 yıl geçti. Bu dört temel taşın hepsi de yerinden oynadı. Bırakın ülkemizin bu temel taşların üzerinde ülkemizin yükselmesini neredeyse her bir taş bir yere savruldu. Cumhurbaşkanı 15 yıl aradan sonra 2017 Akademik Yıl Açılış Töreninde tüm rektörleri makamında toplayarak 'Eğitim-öğretim ve kültürde gelişme sağlayamadık' dedi. Oysaki daha beş gün önce Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Eskişehir AK Parti Tepebaşı İlçe Kongresinde 'Eğitimde Türkiye'ye çağ atlattık, bizim doğalgazımız, petrolümüz, elmas madenimiz yok ama elmastan değerli bir eğitim sistemimiz var' dedi. Akademik yıl açılış töreninde ön sırada Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da vardı. Cumhurbaşkanı, eğitim-öğretim ve kültürde gelişme sağlayamadık deyince 'Eğitimde çağ atlamış olmamızdan' Erdoğan'ın haberinin olmamasına üzüldü, biraz rengi değişti. Eğitim öğretim ve kültürde gelişme sağlayamadığımıza göre iyi insan da yetiştiremedik. İyi insan yetiştiremeyince de tabi ki ülkemizi yükseltemedik. Tabi bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızı suçlamak doğru olmaz. Eğitimin başına getirdiği Bakanı 'Eğitimde Türkiye'ye çağ atlattık' diye kandırıyorsa ne yapsın.

YARGIYA GÜVEN %30'LARA DÜŞTÜ
Cumhurbaşkanımızın ülkemizi üzerinde yükselteceği temel taşlardan biri de adaletti. Gelelim Adalete. Adalet kurumları vatandaşın en güvenmediği kurumlar haline geldi. 2016 yılında Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 'Geçmişte yargıya güven yüzde 70 idi, şimdi yüzde 30'lara düştü' dedi. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 2017 Ocak Ayında yaptığı bir konuşmada; 'Milletimizin yargıya olan güveninde istediğimiz noktada olamadığımızı buradan ifade etmek isterim' dedi. CHP, yaptığı 'Adalet Yürüyüşü' ile toplumun tüm kesimlerinden destek alarak kendine geldi. Düğmeleri olmadığı halde siyasilerin önlerinde cüppelerini elleriyle iliklemeye çalışan Hakim ve Savcılar olduğu sürece adalete güven daha da aşağılara düşecek. Bu temel taş da ülkemizin yükselmesine katkı sağlayamadı. Toplumda huzur, güven ve emniyeti sağlayacak olan Emniyet Genel Müdürlüğünden 20 binden fazla emniyet personeli FETÖ terör örgütü üyesi olduğu için atıldı. Demek ki emniyetimiz de emniyette değilmiş. Siz en iyisi sağlığınıza dikkat edin, sağlıklı olun. Sağlık kuruluşlarına da düşmeyin.

******

SÜPER LİG'DE YARDIMCI ANTRENÖRLER REVAÇTA


Eskişehirspor'da Sergen Yalçın istifa etti. Alpay Özalan Eskişehirspor'da olduğu gibi Samsunspor'da da başarılı olamadığı için istifa etti. Süper Lig'de son yapılan teknik direktör değişikliklerinde yardımcı antrenörlerin revaçta olması dikkat çekiyor.

TUNA VE BULUT
Göztepe yeni sezona Şenol Güneş'in yardımcı antrenörlüğünü yapan Tamer Tuna ile başladı. Tuna yönetiminde Göztepe ligde başarılı sonuçlar alıyor. Göztepe; 'Şenol Güneş'i alamıyorsam, onun yanında yetişen Tamer Tuna'yı alırım' dedi. Ve bu görüşü sayesinde başarılı oldu. Yeni Malatyaspor'a ES ES'ten ayrılan Sergen Yalçın'ın teknik direktör olacağı öne sürülüyordu. Ama Yeni Malatyaspor Göztepe'nin modelini uyguladı. Medipol Başakşehir'in başarılı Teknik Direktörü Abdullah Avcı'nın yardımcı antrenörlüğünü yapan Erol Bulut ile anlaştı. Yeni Malatya da 'Abdullah Avcı'yı alamıyorsam, yardımcısını alırım' dedi. Bülent Uygun ile yollarını ayıran Osmanlıspor'da İrfan Buz ile anlaştı. Antrenörlüğe Almanya'da başlayın Buz, Türkiye'ye 2013-2014 sezonunda geldi. Ve bu sezon Bursaspor'da Cristoph Daum'un yardımcı antrenörlüğünü yaptı. Daha sonraki yıllarda Bursaspor, Gençlerbirliği ve Yeni Malatyaspor'da teknik direktörlük yaptı. İrfan Buz'da yardımcı antrenörlükten gelen bir isim.

TEPEDEN GELMEDİLER
Fatih Terim Seep Piontek'in, Mustafa Denizli Derwall'in, Şenol Güneş Ahmet Suat Özyazıcı'nın, Rıza Çalımbay Mustafa Denizli'nin, Yılmaz Vural Özkan Sümer'in yardımcı antrenörlüklerini yaptı. Abdullah Avcı İstanbulspor'da uzun yıllar yardımcı antrenörlük yaptı. Galatasaray altyapısında çalışırken U-17 Genç Milli Takımını Dünya Dördüncüsü yaptı. Bu başarıdan sonra Başakşehir'de görev almaya başladı. Ersun Yanal uzun yıllar Denizlispor'da yardımcı antrenör ve altyapıda çalıştıktan sonra birinci adam oldu. Okan Buruk, A Milli takımda Abdullah Avcı'nın yardımcı antrenörlüğünü yaptı. Yani bu isimler Sergen Yalçın, Alpay Özalan, Rıdvan Dilmen, Bülent Korkmaz gibi futbola bıraktıktan sonra tepeden birinci adam olmadılar. Real Madrid ile tüm kupaları toplayan Zinédine Zidane Real Madrid B Takımını çalıştırdıktan sonra iki yıl Carlo Ancelotti'nin yardımcı antrenörlüğünü yaptı. Tamer Tuna, Erol Bulut ve İrfan Buz'un göreve gelmeleriyle Süper Lig'de artık yardımcı antrenörlerin revaçta olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bence olması gereken de bu. Artık futbolu bırakıp, bir teknik adamın altında çalışmadan teknik direktörlük yapma dönemi sona ermeli...

******
NOSTALJİ

İSTANBUL'A İLK UÇUŞ

Tarih: 29 Kasım 1997. Yer: Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havaalanı. Türkiye Hava Yolları'nın İstanbul-Eskişehir-İstanbul hattının ilk uçuşu öncesi açılış töreni yapılıyor. Bu hat Türk Hava Yolları'nın 100'ncü hattı olarak açıldı. O yıllarda ülkeyi Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi koalisyonunun oluşturduğu 'ANASOL D Hükümeti' yönetiyordu. 20 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafta Demokrat Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, dönemin Demokrat Türkiye Partili Ulaştırma Bakanı merhum Necdet Menzir, dönemin Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kozlu, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, dönemin Tepebaşı Belediye Başkanı Ömer Eker, Demokrat Türkiye Partisi İl Başkanı Orhan Kesikoğlu, dönemin Emniyet Müdürü Aydın Genç yer alıyor. Törene katılan protokol üyeleri Eskişehir'den İstanbul'a ilk uçak seferlerinin başlamasının büyük mutluluğunu yaşadı.

FOTO ŞAKA

Eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı:
İsmetciğim, sana gerçekten Türkiye'yi eğitimde çağ atlatmış bir Bakanlık teslim ettim.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: Ben de sana güvenip, Eskişehir'de böyle söyleyerek, kendimi gülünç duruma düşürdüm. Allah'tan Cumhurbaşkanı konuşunca gözüm açıldı. Bana enkaz bırakmışsın ya!..
Eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Ben de Müsteşarın yalancısıyım. Onun her dediğini yaparsan, benim şu anki halime düşersin.

FIKRA

MEMUR FIKRASI

ABD, İngiliz ve Türk maliye bakanları bir araya gelmiş. Kamu çalışanlarının durumlarını görüşmektedirler. ABD Maliye Bakanı der ki: Bizim araştırmalarımıza göre kamu görevlilerimizin bir aylık geçimi için
1000 dolar gerekiyor. Biz onlara 1500 dolar veriyoruz. Bunun 1000 dolarını çeşitli ihtiyaçlarına harcıyorlar, 500 dolarını nereye harcıyorlar bilemiyoruz. İngiliz Maliye Bakanı sözü alır: Bizim araştırmalarımıza göre kamu
görevlilerimizin bir aylık asgari geçim endeksi 1000 Sterlin. Biz çalışanlarımıza 1400 Sterlin veriyoruz. 1000 Sterlin'i çeşitli ihtiyaçlarına harcıyorlar. 400'ünü ne yapıyorlar bilmiyoruz. Bizim Maliye Bakanı sözü alır: Bizim kamu çalışanlarının asgari bir aylık geçimi için 4000 TL gerekiyor. Biz 2000 TL veriyoruz. Gerisini nereden buluyorlar bilemiyoruz.'