2023-YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sürecinde açıklanan kontenjanlara göre üniversitelere bu yıl 388 bin ön lisans, 465 bin lisans öğrencisi kabul edilecek. Açıköğretim ve diğer kontenjanlarla beraber bu sayı 1 milyon 111 bin olacak.
BARAJ YOK, SIRALAMA VAR!..
2023 yılında herhangi bir baraj puanı uygulanmıyor. Ancak adaylar, Hukuk, Mimarlık, Tıp, Öğretmenlik,Eczacılık, Mühendislik,Diş Hekimliği gibi bölümleriçin başarı sıralamalarına göre tercih yapmak zorunda.
Örneğin; Hukuk için en düşük 125bin, Tıp için en düşük 50 bin, Öğretmenlik için en düşük 300 bin sıralamasına girmek gerekiyor.
Belirlenen başarı sıralamasına ulaşamayan adaylar bu bölümleri tercih edemiyor.
ÖSYM, öğrencilerin sınav puanlarına,'Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)' üzerinden ekleme yaparak, adayların tercih/yerleştirme puanlarını ve başarı sırasını belirliyor.
İşte tam burada'adaletsiz bir çark' dönmeye başlıyor…
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) ETKİSİ…
YKS sisteminin adalet ve hakkaniyet açısından en zayıf tarafı Ortaöğretim Başarı Puanı(OBP) uygulamasıdır.OBP nasıl belirleniyor?
'Öğrencinin 100'lük sistemde başarı puanı(diploma notu) '5' ile çarpılıyor çıkan rakam da '0.12' ile çarpılıp öğrencinin sınav puanına ekleniyor.
Bir öğrencinin alacağı asgari OBP katkısı 30, azami OBP katkısı ise 60 puan olabiliyor.'Örneğin; İki farklı liseden mezun olan ve aynı sınav puanını alan öğrencilerden birinin diploma notu 100, diğerinin 90 olduğu durumda, 100 olan yerleştirme puanına 60 ek puan alırken 90 olan 54 ek puan alıyor.
2023-YKS'de 10 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan almıştı.Ancak,sınava katılan adayların OBP'leri eklendikten sonraki yerleştirme puanlarının yığınsal dağılımına baktığımızda 510 ve üstü yerleştirme puanına sahip öğrenci sayısının tam 34 bin 394 kişiye ulaştığını görüyoruz.
'HORMONLU NOT' İDDİALARI…
OBP'nin, yerleştirme ve sıralamada bu ölçüde etkili olması, okul notlarının verilmesiyle ilgili sorunu da beraberinde getiriyor.
Okul başarı puanlarını emek ve özverili çalışmalarıyla hakkıyla alan başarılı öğrencilerimizin sınav puanları doğal olarak hayli yüksek oluyor. Kurumsallaşmış ilkeli ve nitelikli eğitim veren özel okulların sayısı da oldukça fazla. Ancak özel okulların birçoğunda başarı puanları genellikle 90- 100 arasında seyrederken,devlet okullarında 50'den 100'e kadar her not verilebiliyor.
Sadece 5 puanlık fazladan(!) not bile,bir öğrenciyi on binlerce başka öğrencinin önüne geçirebiliyor. Böylece, farklı okullarda okuyan ve sınavda aynı puanı alan iki öğrenciden biri diploma notundaki farktan dolayı kendisiyle aynı sınav başarısını gösteren öğrencinin yerleştirildiği bölüme giremiyor.
İLKESEL OLARAK DOĞRU…
Öğrencilerin okul puanlarının hesaba katılması ilkesel olarak yanlış değil. Ancak,
bu kuralın doğru uygulanması, bazı okullar tarafından bol keseden verilen şişkin notlarla istismar ediliyor.
Çok sayıda öğrencinin, YKS'de derslere göre elde ettiği düşük net sayıları ile yüksek ortaöğretim başarı puanları arasındaki büyük çelişkiler olmasısorunun varlığını kanıtlıyor.
Bu durum özel okullardan başlayan vegiderek tüm okullarımızdaki öğretmenler üzerinde büyük bir not yükseltme baskısının oluşmasına da neden oluyor.
Adil ve hakkaniyet ölçüleriyle ilkeli not değerlendirmeleri yapan okullardaki öğrencilerin adeta cezalandırıldığı; 'öğrencileri müşteri gibi görenler' yüzünden büyük bir haksızlık döngüsüne dönüşen mevcut OBP uygulaması acilen yeniden düzenlenmelidir…