Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESKİ Mayıs ayı Genel Kurul Toplantısı İbrahim Arslan başkanlığında toplandı. Meclis toplantısında ESKİ Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı ile ilgili plan bütçe komisyon raporu ile ESKİ Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. Her iki rapor da AK Partili Meclis Üyelerinin ret oyu vermesi nedeniyle oy çokluğuyla kabul edildi.
GEREKEN ÖNLEMLER ALINMALI
Karşı oy gerekçelerini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, '2020 Yılı Kesin hesap raporunu incelediğimizde gider bütçesinin gerçekleşme oranının gerçekleşme oranının yüzde 70 olduğumu ve 2019 yılına göre de yüzde 15 oranında düşüş olduğunu görüyoruz. ESKİ'nin kaynak problemi olmamasına rağmen iptal edilen 110 milyon liralık ödeneğin de doğru olamadığını düşünüyoruz. ESKİ dış ilçeler de dahil olmak üzere bütün şehrin içme ve kullanma suyunu temin etmek, gerek atık suların arıtılması gerekse yağmur sularının tahliyesini sağlamakla görevli kurumun yapacak çok yatırımı olduğunu belirtmek istiyoruz. ESKİ'nin gider bütçesinde gerçekleşme oranı da her yıl düşmekte ve geriye gitmekte. 2018'de yüzde 90 olan gerçekleşme oranı, 2019'da yüzde 80, 2020'de de yüzde 70'e düşmüştür. Bu düşüş ve performans düşüklüğünün nedenleri araştırılmalı ve gereken önlemler alınmalıdır' dedi.

YATIRIMLAR GERİLEDİ
Gelir bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 82 olduğunu hatırlatan AK Partili Durmuş, 'Nitekim sermaye giderlerinin toplam gerçekleşme içindeki oranının yüzde 14 olması yapılan yatırımların ne kadar gerilediğini gösteren bir rakamdır. Gelir bütçesinin gerçekleşme oranı da yüzde 82'dir. Ayrıca şehrimize değer katan bir marka olan Kalabak Su damacana su krizi nedeniyle pazar payını ciddi bir şekilde etkilediği görülmektedir' diye konuştu.
YÜZDE 24 KAYIP KAÇAK VAR
ESKİ'nin Büyükşehir Belediyesi'ne 10 milyon 367 bin lira para aktardığını söyleyen AK Partili Durmuş, 'Bu kadar yapılması gereken yatırım varken bu paranın belediyeye aktarılmasını doğru bulmuyoruz. Ayrıca eski Büyükşehir belediyesine 2020 Yılı sonu itibariyle 63 milyon lira borç vermiştir. Bu borçların ödenmediğini anlıyoruz. ESKİ'nin Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği 95 milyon liralık alacaklarının tahsili önem arz etmektedir. Bunların tahsil edilmesi yatırımlar açısından önemlidir. Bu alacakların tahsilinin yapılması 141 milyon 467 bin lira borçların ödenmesinde çok önemli katkısı olacaktır. Ayrıca borçların 2019'da göre 50 milyon lira artması da dikkat çekicidir. ESKİ tarafından yapımına 2009 yılında başlanan Ilıca Barajı'nın isale hatlarını tamamlayıp 2022 yılı yatırım programına alınmalıdır. Sisteme giren suyun yüzde 24.2'si faturalandırılamamaktadır. Bu yüzde 10'lar seviyesine çekilmelidir. Her ne kadar bu oran yüzde 5 oranında gerileme olsa da hala kayıp kaçak oranı yüksektir' şeklinde konuştu.
ESKİŞEHİR'DE AKSAMA OLMADI
ESKİ'nin 2020 yılı bütçe çalışmalarının titizlikle yapıldığını vurgulayan CHP Meclis Üyesi ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Burada önemli olan ESKİ'nin halka sağlıklı ve düzenli bir biçimde kullanma ve içme suyu temini görevini yerine getirip getirmediği. Eskişehir'de bu konuda büyük bir aksama görmedik. Düzenli çalışma sonucunda sularımız sürekli akar halde bulundu. Bu nedenle ben bütün ESKİ çalışanlarına teşekkür ediyorum. Suyun sağlığı konusunda da hiçbir tereddüt söz konusu değil. Hem ESKİ'nin kendi bünyesindeki laboratuvarlar hem sağlık müdürlüğü laboratuvarları bunu teyit etmekte. Damacana sorunu ile ilgili 2020 yılında küçük bir olumsuzluk yaşadık. Bunun sorumluları zaten gereğini yaptı' ifadelerini kullandı.
PARA AKTARMASI YASALDIR
ESKİ'nin Büyükşehir Belediyesi'ne para aktarmasının yasal bir uygulama olduğunu belirten CHP'li Kurt, 'Çevreye gösterilen duyarlılığı tüm halkımıza yaymanın formülünü ESKİ bulmalıdır. Eğitim çalışmaları ve halkı bilinçlendirme çalışmaları artırılmalı. Bu konuda hobi bahçeleri ve kayıp kaçak konusunda ciddi adımlar atılmalıdır. Özellikle köyden mahalle haline gelen mahallelerimizde hem su bedelini en düşük oranında almak hem de en yüksek oranda hizmet sunmak gibi bir çelişki var. Ankara'dan oturduğun yerden yasa yapınca böyle oluyor. Oysa bu işleri yerel yönetimlerin kendi inisiyatifine bırakmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Mevsim sulama mevsimi. Bu mevsimde en önemli sıkıntı kullanma suyumuzun sulama suyu olarak kullanılıyor olması. Türkiye'nin yasal düzenlemeleri elden geçirmeli. ESKİ'nin gelirlerinden Büyükşehir Belediyesi'ne kaynak aktarması kadar doğal bir şey yoktur. Yasaldır. Bunun hesabı da hem ESKİ'nin bütçesinde hem Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinde ortaya konmaktadır. Ama ESKİ'nin harcamalarında çok yüksek oranda artışlar söz konusudur bu harcamaların büyük bölümü yakıt, elektrik ve kimyasallar olmak üzere tamamen belediyelerin denetimi dışında fiyat oluşumu nedeniyle hesapsız bir biçimde farklı noktalara geldiği görülmektedir' dedi.
DİJİTAL ORTAMDA DOLDURULABİLİR
Daha sonra söz alan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan ise Alpu'nun Yunus Emre Mahallesi'nde şebekeye kaçak bağlanan evden ilaçlama tankerine su çekilirken içme suyu hattına zirai ilaç karışmasına ilişkin herhangi bir kasıt olup olmadığına dair araştırma yapılmasını önerdi. Özcan, sumatiklerde uzun kuyrukların önüne geçilmesi adına su kartlarına dijital ortamda su yüklemesi yapılması için bir çalışmanın hayata geçmesi gerektiğini de ifade etti.

TERS VAKUM MESELESİDİR

Son olarak konuşan ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, fikir belirten ve eleştiri sunan meclis üyelerine teşekkür etti. Alpu'da yaşanan olayla ilgili bilgi veren Özen, yaşanan olayın ters vakum hadisesi olduğunu ifade etti. Özen, 'Alpu ile ilgili bir tespitte bulunayım. Şebeke hattımıza, ana hattımıza bir müdahale yok. Zaten olması da çok zor. Burada müdahale olan yer abone hattı. Çiftçilikle uğraşan arkadaşlarımız bilirler. Ana hattınızdan abonenize bağlarsınız. Yani su saatinize gelir. Genelde de kırsal yerlerde su saatleri evin içindedir. O su saatinden önceki abone hattından meydana gelen bir vakadır. Kendi bahçesinde olan bir hadisedir. Bunlarla ilgili fotoğraflarımızı da paylaşabiliriz. Burada hatta meydana gelen ters vakum meselesidir. Hortumu asla bidonlara, depolara daldırma yöntemi ile suyu boşaltılmaz. Hatta hortum deponun içine dahi girmez, oradaki ilaca dahi değmezdi. Burada tamamen bir ihmal var. Kasıt demek istemiyorum' diye konuştu.
SÜREÇ YARGIYA İNTİKAL ETTİ
Sürecin yargıya intikal ettiğini söyleyen Özen, 'Bununla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımıza gerekli dosyalar, elimizdeki bilgiler belgeler eşliğinde müracaat yapılmıştır. Konu adli yargıdadır. Kaymakamlığımız da aynı konuda soruşturma başlatmıştır. Hukuki süreç devam etmektedir. Kasıt demeyelim de oradaki ihmal o sırada sokakta meydana gelen, başka bir yerde meydana gelen bir patlama basıncı geriye doğru itmesiyle, ters vakum dediğimiz şekilde meydana gelmiş. Biz bunun önlemini bütün hattın yenilenmesi olarak aldık. Hiç kimsenin hayatını riske atmayalım. Ayrıca o su içtiğini iddia eden vatandaşlarımızdan da herhangi bir zehirlenme olayı olmadı' şeklinde konuştu.
7/24 MOBİL EKİPLER ÇALIŞTI
Su kartlarını dijital ortamda doldurmaya yönelik çalışma yaptıklarının müjdesini veren Özen, 'Su kartlarına dijital olarak yükleme yapılması konusunda bir öneri gelmişti. Bu konuyla ilgili bir sistem çalışması yapıyoruz. Pandemi sürecinde 7/24 on mobil ekibimiz hiç kimseyi mağdur etmedi. Yükleme yapmak için, avans vermek için, borcunu tahsil etmek için 7 gün 24 saat çalışıldı ve 10 mobil aracımız bu konuda görev yaptı' dedi.
2028 HEDEFİNDEN İYİYİZ
Kayıp kaçaklar hakkında da konuşan Özen, 'Bakanlık Türkiye'deki 81 vilayete göndermiş olduğu genelgede 2023 senesine kadar en fazla yüzde 32 seviyesinden yüksek olmamalı diyor.2028 yılına kadar ise yüzde 25 rakamını yakalayacaksınız diyor kayıp kaçak konusunda. Bakın biz Eskişehir olarak 2028 hedefinden iyiyiz, bırakın 2023'ü. Ama gönül ister ki bunu yüzde 15'lere çekelim. Dünyada yüzde 10'a ulaşmış tek bir ülke var o da Danimarka. O da çok ciddi bütçeler harcamış. Avrupa'da yüzde 25'ler çok normal olarak karşılanıyor' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim