Çuhadar CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 2014 Yılı bütçesi hakkında Sivil Toplum ve Demokratik Kitle Örgütlerine gönderdiği mektupla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

TBMM TARAFINDAN DENETLEMEDEN YASALAŞTI

TBMM'nin bütçe hakkını etkin bir şekilde kullanabilmesi için uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun bir yapı kurulmasının öngörüldüğünü hatırlatan Çuhadar, AKP hükümetlerinin kamu mali yönetiminde kurallılık, saydamlık ve öngörülebilirlik adına kendi dönemlerinde olanlar da dahil olmak üzere atılmış adımları birer birer yok etmeye başladığını iddia etti. Çuhadar 'AKP Grubu'nun kabul edilen bir önergesiyle 2012 yılında Sayıştay'ın Uluslararası Sayıştaylar Birliği (INTOSAI) denetim standartlarına uygun performans denetimi yapma yetkisi kaldırıldı. Bunun nedeni, hükümetin Sayıştay'ın 2010 yılında hazırlayarak TBMM'ye sunmaya hazırlandığı altı konudaki performans denetimi raporlarında yer alan, kamu kaynaklarının verimlilik, etkililik ve ekonomik ilkelerine uyulmadan savurganca kullanıldığına ve yüksek miktarda kamu zararına neden olduğuna ilişkin bulguları TBMM'den ve kamuoyundan saklama isteğiydi. Bununla yetinmeyen AKP hükümeti, daha sonra 4 Temmuz 2012 tarihinde kabul edilen 6353 sayılı kanunla bu kez mali işlem ve faaliyetlerin yasalara uygunsuzluğunun INYOSAI denetim standartlarında uygun olarak denetlenmesi olanaksız hale getirildi. Sayıştay yönetimi bu yasayı gerekçe göstererek kamu idarelerinin 2011 yılı harcamalarına ilişkin denetim sonuçlarını kapsayan 132 adet Sayıştay raporunu TBMM'ye sunmadı. Bunun sonucunda AKP hükümetinin 2013 yılı bütçesi ile 2011 yılı kesin hesabı Sayıştay raporları olmadığından TBMM tarafından denetlemeden yasalaştı' ifadelerini kullandı.

YENİ KANUN TEKLİFİ

Çuhadar, 'Başta CHP'nin muhalefeti olmak üzere, diğer muhalefet partileri ile Sayıştay denetçilerinin ve medyanın yoğun tepkisi üzerine söz konusu teklifin yasalaşması yönünde bir adım atılamadı. Ancak bu kez de iktidar, TBMM'de hiçbir uzlaşma arayışına girmeden kendi çoğunluğuna seçtirdiği Sayıştay üst yönetimini devreye soktu. Sayıştay üst yönetimi hükümetin arzusu üzerine genel uygunluk bildirimi ile birlikte sunulan Sayıştay raporlarından TBMM'ye gönderilen 2012 yılı kesin hesap kanun tasarısını ilgilendiren yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin denetim bulgularını çıkardı. Böylece parlamentonun sağlıklı denetim hakkı elinden alınmış oldu. Biz CHP olarak, milletin bütçe hakkına 2014 bütçesinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sürecinde de sahip çıkacağız. Milletimizin de bizi desteklemesini ve Meclis'ine emanet ettiği bütçe hakkına sahip çıkmasını bekliyoruz. İktidarın bu yetki tecavüzü ve hak gaspını millete duyurmakta sadece bize değil, vergi verenler olarak size de büyük görev düştüğüne inanıyoruz' dedi.

HOCANIN ADAYLIĞIYLA İLGİLİ BİR SIKINTI YOK

Çuhadar basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çuhadar, 'Büyükşehir Belediye Başkanlarını genel başkanlar açıklıyor, bana izin verirlerse açıklarım ama uygun düşmez. Ayın 22'sinde Parti Meclisi toplantısı var. Orada açıklanacak. Hocanın adaylığıyla ilgili bir sıkıntı yok. Ancak çok sıkarlarsa büyükşehir belediye başkanını ben açıklayacağım' diye konuştu.

ANKETTEN KİM ÇIKARSA ONUN DEVAM EDİLECEK

Kırgınlık olmaması için kamuoyu yoklaması yapılmasını istediklerini söyleyen Çuhadar, 'Odunpazarı'nda 5 aday arkadaşımız var, en ufak bir şikayet yok. Partinin aldığı bir karardır bu. Biz örgüt olarak partinin bayrağını zafere ulaştırmayı hedeflerken kalkıp ben Ayşe'yi beğenmedim, Fatma olsun mantığı olmaz. Ön seçim keşke olsaydı ama biz dedik ki kırgınlık olmasın. Aldığımız kararda ilçe örgütlerimizle, hocamla, teşkilat içinde her şeyi konuşarak yapıyoruz. Çok hassas bir bölge Odunpazarı, burada iki seçim kaybettik. Yoklamadan hangi arkadaşım çıkarsa, bayrağı o taşıyacak. Anket daha devam ediyor' diye konuştu. (Tuğçe Mertler)

Editör: TE Bilisim