Aykanat, 'TMMOB kanundaki ilgili hüküm, 1983 yılında yani 12 Eylül darbe döneminde, 12 Eylül faşizminin ruhuna uygun olarak eklenmiş ancak ne o dönemde ne de ondan sonraki hükümetler döneminde uygulamaya alınmıştır. Askeri vesayeti ortadan kaldırmakla övünen bir siyasi iktidarın, bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütü üzerinde 12 Eylül düzenlemesini esas alan bir vesayet ilişkisi tesis etmesini kabullenmemiz mümkün değildir. AKP iktidarının 12 Eylülcüleri aratmayacak derecede, otoriter ve faşizan yaklaşıma sahip olduğu şimdiye dek defalarca görülmüştür. Bugün karşı karşıya kaldığımız durum bunun son ve dramatik örneğidir. Mühendis, mimar, şehir plancıları buna izin vermeyecektir. 12 Eylül yasalarından antidemokratik yol ve yöntemlerden medet uman AKP iktidarı aslında kendi sonunu hazırlamaktadır' dedi.

'Bakanlar Kurulu sessiz sedasız bir karara imza attı'

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, TMMOB ve bağlı Meslek Odalarının AKP iktidarının topyekûn saldırı dalgasının önde gelen hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

En son Taksim Gezi Parkı olaylarından sonra saldırıların iyice arttığını, TMMOB'nin sesini kesemeyen AKP iktidarının yeni adımlar attığını belirten Aykanat, 'Başbakan Erdoğan'ın özel yaşama müdahale anlamına gelen ve öğrenci evlerini hedef gösteren konuşmasının yarattığı tartışma ortamında, Bakanlar Kurulu sessiz sedasız bir karara imza attı. Kararın, TMMOB ve bağlı Meslek Odalarının yeni bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya kalacağının habercisidir' dedi.

Bakanlar Kurulu'nun 12 Eylül hukukunu işleterek Meslek Odalarının ' mali ve idari denetime' tabi tutulacağını hükmettiğini belirten Aykanat, ' Bu doğrultudaki ilk karar, Orman Mühendisleri Odası'nın mali ve idari açıdan denetiminin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na verilmesi oldu. TMMOB'ye bağlı 11 odanın ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denetimi altına alınmasıyla ilgili kararın da bugün yarın açıklanması bekleniyor' şeklinde konuştu. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim