CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği İl Şubesi tarafından düzenlenen Eskişehir Aydınlanma Buluşması'na katılmak ve bir dizi ziyarette bulunmak üzere kente geldi. Kılıçdaroğlu'nu Ankara yolundaki polis uygulama noktasında CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, CHP il ve ilçe örgütleri yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda partili karşıladı. Ziyaretlerine Batman'da PKK'lı teröristlerin hain saldırısı sonucu şehit düşen Eskişehirli Jandarma Uzman Çavuş Neşet Gök'ün Emek'teki baba eviyle başlayan Kılıçdaroğlu, şehidin ailesi ve yakınlarına baş sağılığında bulundu. Kılıçdaroğlu tam şehit evinden çıkış yaptığı sırada Şehit Neşet Gök'ün yakını Ahmet Şen 'Senin ittifak yaptığın kişiler yeğenimi öldürdü' diye çıkıştı. Bu sırada korumalar ve partililer Ahmet Gök'ü uzaklaştırmak isterken, şehidin amcası müdahaleye tepki gösterdi.



BÜYÜK HİZMETLER
Taziye ziyareti sonrası partililerle öğle yemeği yiyen Kılıçdaroğlu, programına Eskişehir Aydınlanma Buluşması'yla devam etti. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Şubesi tarafından Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen Eskişehir Aydınlanma Buluşması'na katılım büyük oldu. Programda konuşan Kılıçdaroğlu, 'Köy Enstitülerinden yetişenler bu topluma çok ama çok büyük hizmetler verdiler. Onlar hemen hemen hayatın her alanında önemli görevler üstlendiler. CHP'nin Genel Başkanı olarak şunu rahatlıkla ifade ederim, nerede bir eğitim sorunu varsa, o sorunu çözmek için eğiticilerle beraber olmak ve onlara her türlü desteği vermek bizim görevimizdir' diye konuştu.

DÜNYA MARKASI
Eskişehir'e geldiği zaman memnuniyetle ayrıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, 'Bursa ile Ankara arasında Eskişehir'i çöldeki bir vaha gibi tanımlıyorum. Nehri tertemiz, yeşillikler, kütüphaneler, sanat eserleri var. İnsanlar sokakta rahatça gezebiliyorlar. Dolayısıyla Eskişehir'i sadece orta Anadolu'nun değil dünyanın markası haline getiren hocamız aramızda, kendisine teşekkür ediyorum. Eskişehir'e büyük hizmetleri var hocamın. O nedenle diyoruz, 'Hocam Eskişehir size teslim' diyoruz. Üniversiteyi üniversite yaptı. Kenti kent yaptı. Bilimi bilgiyi hemen hemen herkesin rahatlıkla ulaşacağı bir ilgi alanı haline getirdi. Anadolu Üniversitesi içerisinde, Osmangazi Üniversitesi, Kocatepe Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Bilecik Üniversitesi, Açıköğretim'in kaynağını yeşertip büyüten hocamızdır. Dolayısıyla hocamız bu konuda Eskişehir'e ve Türkiye'nin eğitim sistemine en önemli katkılarda bulunan bir kişidir. Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerimizi de şükranla anmak istiyorum. Her iki belediyemiz de ellerinden gelen bütün çabaları gösteriyorlar. Kültür, sanat etkinlikleri, parklar, müzelerle beraber Eskişehir çöldeki bir vaha gibi duruyor. Eskiden Bursa'ya yeşil Bursa denirdi. Şimdi Bursa'nın unvanı beton bursa. Yeşil Bursa neresi? Yeşili kültürüyle kaynaştıran Eskişehir. Adı eski ama yepyeni güzel bir kent Eskişehir. O açıdan Eskişehir'i bir kültür kenti haline dönüşmesine büyük katkılar veren başta hocam olmak üzere bütün belediye başkanlarıma şükranlarımı sunuyorum' diye konuştu.



YENİDEN İNANACAĞIZ
Türkiye Cumhuriyeti milli eğitim sisteminin içler acısı halde olduğunu söyleyen Başkan Büyükerşen, 'Eğer bu devlet kaos içerisindeki bu eğitim sistemiyle bile ayakta durabiliyorsa, bunu Köy Enstitülerine ve Köy Enstitü mezunları sizlerin yetiştirdiği kuşaklara borçludur. Bu insanlar sayesinde Türkiye Cumhuriyeti ekonomik yönden zayıf ve fakir bir devletten güçlü, aydınlık, Atatürk ilke ve devrimlerinin koruyucusu bir devlet haline gelmiştir. Kendimi son derece şanslı addediyorum. Zira Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerin elinde büyüdüm' dedi. Büyükerşen, bir dileğinden bahsederek 'Hamidiye'deki okul hala duruyor. Tarlalarıyla, vakıf imkanlarıyla hala duruyor. Bugün o mülkiyeti elinde tutan daireler kurumlar tarafından izin verilirse bir müze haline getirilmeli ve o müze yeni yetişen kuşaklara ziyaret ettirilmelidir. Eğitime elbet bir gün Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında yeniden inanacağız, ona millilik vasfını kazandıracağız' diye konuştu.

ÖNÜMÜZ AÇIK
'Köy Enstitülerinin yeni kuşakta nasıl yürüyebileceğini çalışan derneğiniz Eskişehir'de çok ciddi bir toplantı yapıyor' diyen Başkan Kurt, 'Köy Enstitüsünün bulunduğu Hamidiye Köyünden bir annenin çocuğu olarak Köy Enstitüleri düşüncesiyle yetiştik. Türkiye çağdaş, demokratik, laik ve bilimsel bir eğitime ancak ve ancak sosyal demokratların iktidarıyla kavuşacak. Bu noktada birlikte mücadele etmeye var isek önümüz açıktır' dedi.

KÜLTÜR İMECESİ
Başkan Ataç ise Köy Enstitüleri'nden kültür imecesi diye bahsederek, 'Bildiğiniz gibi Köy Enstitüsü büyük bir imecedir. Prof. Dr. İbrahim Yasa şöyle diyor; imece Anadolu birliğinin ve Anadolu insancılığının yaşam ve gönül bağıdır. Cumhuriyetin temeli olan kültür kavramına uygarlaşarak yaşatabilmemiz için bir kültür imecesi arıyorsak işte Köy Enstitüleri. Temelden kurulmuş, her biri imeceleşerek çevrelerini uygarlaştıran kurumlar haline gelmiştir' ifadelerini kullandı.

OMUZ OMUZA
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Şube Başkanı Ayhan Türkseven de 'Köy Enstitüsü güneşinin doğduğu, imecenin başladığı topraklarda karanlığa inat omuz omuza mücadele kararlılığımız var' dedi. Konuşmaların ardından Türkseven, Kılıçdaroğlu'na plaket sundu. 'Öncesi ve Sonrasıyla Çifteler Köy Enstitüsü' kitabıyla Yunus Nadi Ödülleri'ne layık görülen Köy Enstitülü İlyas Küçükcan kitabını Kılıçdaroğlu'na hediye etti. Program Kılıçdaroğlu ve partililerin Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nden Büyükşehir Belediyesi'ne yürüyüşüyle devam etti. Kılıçdaroğlu'nun Eskişehir programı Köy Enstitüleri Derneği Kurucu Üyesi Bircan Bircan'ın evine taziye ziyareti ile sona erdi. HM

Editör: TE Bilisim