İmza töreni Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Ortak Hizmetler Grup Başkanı Bekir Ata Yılmaz, İnsan Kaynakları Başkanı Oya Tansu ve Teknoloji Yönetimi Müdürü Dr. Eyüp Serdar Gökpınar'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Protokolün imzalanmasının ardından TUSAŞ Teknoloji Yönetimi Müdürü Dr. Eyüp Serdar Gökpınar tarafından Türk Havacılık Sanayii (TAI) ve TUSAŞ'ın tanıtımını amaçlayan bir sunum yapıldı.

'Eskişehir bir havacılık şehridir'

'Eskişehir Anadolu Üniversitesi gerçekten devletimize çok büyük destekler veren ayrıca, dünyada havaalanı olan tek üniversite' diyerek sözlerine başlayan Teknoloji Yönetimi Müdürü Dr. Eyüp Serdar Gökpınar, TAI ve TUSAŞ ile ilgili şunları söyledi: 'Aslında Eskişehir bir havacılık şehridir. Ülkemiz 1940'lı yılların sonlarına doğru artık uçakla ilgili uçak geliştirme, özgün uçak yapma defterini büyük oranda kapattı. Bu defterin yeniden açılması 1970'li yıllarda TUSAŞ'ın kurulmasıyla gerçekleşti. TUSAŞ bir üst seviye şemsiye firmadır ve bu firmanın altında 1984 yılında F-16 uçaklarının Türkiye'de üretilmesi amacıyla, ortak geliştirme şirketi olarak TAI kurulmuştur. Buradaki amaç daha da büyük bir sahanın öngörülmesidir. Yani bir uçak fabrikası, bir motor ve bir de radar fabrikası kurmak. 1984 yılında yabancıların da ortaklığıyla TUSAŞ üstte TAI de ona bağlı olarak kurulmuştur. Üretimler belli bir noktaya geldikten sonra ise Nisan 2005'te TAI ve TUSAŞ birleşmiştir.'

'Havacılık ve uzay alanında iki ana iş kolu olan TAI ve bir de tabi ki bizim büyük ortağı olduğumuz TUSAS Motor Sanayi (TEI), TUSAŞ çatısı altında yer almaktadır.' diyen Dr. Gökpınar, ayrıca savunma sanayii alanında ilk 100 firma içinde ASELSAN ile birlikte TUSAŞ'ın da yer aldığını belirterek, Türk İhracat Meclisinde de ihracat şampiyonu olduklarının altını çizdi.

TUSAŞ'ın 'Hürkuş, Atak' gibi özgün ürünlerinin bulunduğunu söyleyen Dr. Eyüp Serdar Gökpınar, bu araçları tanıtarak ilk uçuşlarının videolarını konuklarla paylaştı.

'Temel amacımız ülkemize katkı sağlamak'

Gökpınar'ın sunumun ardından Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan düşüncelerini şöyle aktardı: 'Anadolu Üniversitesi yaklaşık 30 yıldır havacılık eğitimi veren bir üniversitedir.1986 yılında Havacılık Okulumuz kuruldu. Geçen yıllarda havacılık sektörüne gerek teknik düzeyde gerekse pilot olarak birçok eleman yetiştirdik. Biz biraz daha havacılığın eğitim cephesinde kalıyoruz. Aslında farklı cepheler de olsak aynı hedefe doğru yürüyoruz. Türk havacılık sektörüne katkı sağlamak adına siz kendi uçağımızı, kendi helikopterimizi yapmayı amaçlarken; biz de kendi elemanlarımızı yetiştirmek konusunda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ama tabi ki sizin bir avantajınız şirket olmanız. Biz hala bir kamu kurumu olmanın zorluklarını yaşıyoruz.'

Havacılıkta şimdiye kadar daha çok eğitim boyutunda göründüklerini ama 2010 yılından bu yana Havacılık Mükemmeliyet Merkeziyle araştırma boyutuna da girmiş bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Gündoğan, 'İki büyük projemiz var, bunlar; havacılık ve raylı sistemler. Bu projelerimize çok önem veriyoruz çünkü Eskişehir buna çok müsait bir şehir. Bunlar bizim için çok büyük değerler. Eskişehir özellikle hava ve demir yolunda ulaştırma sektörüyle özdeşleşmiş bir şehir.' dedi.

Rektör Gündoğan, TUSAŞ ile Anadolu Üniversitesi arasındaki ilişkiyi çok önemsediğini söyleyerek şunları ekledi: 'Birçok üniversiteyle iş birliği yapmışsınız, bundan sonra da yapacaksınız ama Anadolu Üniversitesiyle olan iş birliğinin biraz daha farklı olmasını arzuluyorum. Çünkü biz 30 yıldır bu anlamda bir şeyler yapıyoruz ve bu alanda ilk eğitim veren kurumuz. Önümüzdeki dönemde mutlaka sizlere katkılarımız olacak. Sizin de katkılarınıza ihtiyacımız olacak. Bundan sonraki dönemde daha somut birtakım şeyler gerçekleştireceğiz. Mutlaka sizin projelerinize de katkı sağlayacağız. Sonuçta temel amacımız ülkemize katkı sağlamak.'

Editör: TE Bilisim