Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, asgari ücrete gelecek olan zammın yansımalarının olacağını belirterek, “İşçilik maliyetlerinin yanı sıra, yani Bağkur ve SSK primlerine gelecek zamlar tamamen üretimdeki maliyetlerimizin artmasına sebep olacaktır. Tabii ki etiketlere yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları devam ediyor. Komisyon dün ikinci toplantısını gerçekleştirirken vatandaş, asgari ücret zammının piyasaya nasıl etki edeceğini merak ediyor. Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, asgari ücret zammıyla birlikte işçilik maliyetlerinin de artacağına dikkat çekerek, “Mutlaka etiketlere yansıması olacaktır. Üretmiş olduğumuz mal ve hizmetlerde sadece işçilik maliyeti artışından öte; yeniden değerlendirme oranları, yani Bağkur ve SSK primlerine gelecek zamlar tamamen üretimdeki maliyetlerimizin artmasına sebep olacaktır. Tabii ki etiketlere yansıyacaktır. Ancak esnaf ve sanatkarlar, kanaatkar bir kesim olduğu için biz bugüne kadar hep azami olarak zamlar yaparak halkımızın yanında olduk. Bundan sonra da öyle olacağımız kanaatindeyiz” dedi.

KIDEM TAZMİNATLARI YÜKÜ ARTIYOR

Kıdem tazminatlarının esnaf ve sanatkarlar üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirten Birsen, “Hem sanayi sektöründe işçilerin hem ticaret yapan kesimin yanında istihdam ettiğimiz işçilerimizin kıdem tazminatları yükü mutlaka sanayicimizin, esnafımızın, ticaret yapan insanların üzerinden alınmalı. Alınmazsa istihdam yaratmada önemli sorunların doğabileceğini tahmin ediyoruz. Hakikaten kıdem tazminatı yükü işverenin, esnafın, sanayicinin üzerinde demokrasinin kılıcı gibi durmakta. Dolayısıyla o firmanın veya işletmenin yükünü daha da artırmaktadır. Devletimiz katkısıyla, işverenimizin çalıştırdığı işçinin primini o yıl içinde yatırdığında kıdem tazminatı fonuna yapacağı takviyeyle, işçi çalıştıran ve istihdam sağlayanların üstünden bu yük alınmalı. Dolayısıyla bu tür bir faaliyet gösterildiğinde istihdama da katkısı olacağı inancındayım. İşsizliği daha azaltacak tedbirlerin hükümetimiz tarafından alınması gerekiyor. Bizim endişemiz bu” açıklamasını yaptı.

Asgari ücret zammının alım gücünü artıracağını ve piyasalara yansıyacağını söyleyen Birsen, alınacak tedbirlerle enflasyonun mutlaka durdurulması gerektiğini söyledi.

“Enflasyonun mutlaka kontrol altına alınarak ve piyasa istikrarının tekrar sağlanarak bunun çözülebileceği inancındayız” diyen Birsen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Eskişehirli iş insanına şeref belgesi Eskişehirli iş insanına şeref belgesi

EKONOMİDE İSTİKRAR SAĞLANMALI

“2024 yılı için tek zam düşünülüyor. Alınacak tedbirlerin tek zammı karşılayıp karşılamayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Önümüzdeki dönemde gerekli tedbirler alınmazsa, enflasyonun daha yükseklere tırmanmasıyla insanlar almış ücretle geçimini sağlayamayacağından yine mecburen ara zam verilmek durumunda kalınacak. Bunun da giderek kartopu gibi büyüyerek devam etmesinden yana değiliz. Mutlaka tedbirlerin acilen alınarak, enflasyonun durdurularak istihdamın artırılması yönündeki çalışmalarla bu işin üstesinden gelmeliyiz. Tedbirlerin önümüzdeki yıl ve 2025 yılında daha net bir şekilde piyasalara yansıtılacağı düşünülüyor. İnşallah o şekilde olur. Fiyat istikrarını yakalamamız lazım. İstikrar önce esnafa lazım. Sattığımız malı yarın aynı fiyattan alamamanın endişesi içindeyiz. Raflarımız boşalıyor, sermayemiz eriyor. Biz istikrarın bir an önce sağlanması yönünde taleplerimiz var.”

Kaynak: M. ANIL AKSOY