Dağtekin'e konuştu

1965 yılında kurulan Eskişehirspor'un kurucu yönetim kurulunda yer alan, iki dönem başkanlık yapan ve şu an ise Yüksek Divan Kurulu Başkanı olan Aydın Begiter, ES TV Spor Koordinatörü Murat Dağtekin'e konuştu. Eskişehirspor'da yok olma sürecinin 2015-16 sezonu sonunda Süper Lig'den düşmesiyle birlikte başladığını belirten Begiter, 'Küme düştüğümüz için 100 milyon TL gelirden olduk. 45-50 futbolcu dosyası göreve gelen yönetimlere miras kaldı. Son yıllarda transfer yasakları geldi, puan silmeler, borç bataklığı, bir kulübü boğmak için, yani batırmak için ne gerekiyorsa Eskişehirspor'un başına geldi…

Sonunda bıraktı gitti

Mesut kardeşimizin (Mesut Hoşcan) bunu bilerek yaptığını sanmıyorum. Kasten yapmadı haşa öyle bir düşüncem yok. Bir ego taşıdı ben bilirim, ben yaparım diye. O kadar ikaz ettik anlatamadık. Sonunda bıraktı gitti ve diğer arkadaşlar uğraşmaya devam ediyor. Küme düştükten sonra bir sonraki sezon Göztepe final maçı ayrı bir talihsizlik oldu. Penaltıyı atabilseydik çok farklı olurdu. Olmadı başaramadık. Fakat eski yönetim zamanında gönderilen futbolcuların alacak dosyaları karara bağlandı ve yabancı oyuncuların dosyaları FIFA tarafından gelmeye başladı. Son 4 sezonda 7 dönem transfer cezası, 21 puanın silinmesi var…

3. Lige düştük

Kulübün bu sezon 15 puan silindi. Taktımın artık ligde kalması imkansız. Bu sene nerede gittik dersek 2. Lig. Üstümüzde Süper Lig ve 1. Lig var. Yani 3. Lig. Geçmişte de Eskişehirspor 3. Lige düştü ama o zaman borç yoktu. Transfer yasağı yoktu. Süper Lige kadar çıkmıştık. Fakat şimdi durum çok farklı. Ödenemeyecek büyüklükte borç yükü. Her geçen gün yeni dosya geliyor. Bu sezon biraz iyi gitmeye başlayınca tehditler gelmeye başladı. Sonunda da küme düşmemize kadar neden olan cezalar alındı.

Bu kadroyu korumak lazım

En büyük tehlike ise bu sezon elimizdeki mevcut kadroyu tutamamak. Sözleşmesi biten oyuncuları menajerler rahat bırakmayacak. Aylardır para alamayan oyuncular var. Yarın parayı veren kulüp olursa gidebilirler. Kimse bu oyunculara neden gittin diyemez. Ayrı bir konu ise kesinleşen 2 dönem transfer cezası var. Bu kadroyu korusak bile, 2. Ligden çıkmamız kolay değil. Açıkça söylemek gerekirse dilim varmıyor söylemeye ama, bir Sakarya, bir Kocaeli, bir Mersin İdmanyurdu, Gaziantep gibi amatör kadar giden bir yol var. Bu dosyalar ve borç olduğu sürece.

Borçları kapatacak kimse yok

1960 yılında oğlum doğdu, 1964 yılında kızım, 1965'de ise Eskişehirspor doğdu. Üçüncü evladım gibidir. Çok güzel günler yaşadık. Aydın Begiter'i Begiter yapan Eskişehirspor Kulübüdür. Nankörlük yapamam. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de maddi manevi elimden geldiğince destek olmaya hazırım. Fakat öyle bir duruma geldik ki, birkaç kişinin parasıyla kurtulamayacak bir duruma geldik. Bugün para olsa 190 milyon borç 40-50 milyona kapanır. Bunun içinde çok farklı şeylerin olması lazım. Böyle bir para ve bu borçları kapatacak kimse yok' diye konuştu.

Siyasi çekişmeler…

Kulübün şehirde yaşanan siyasi çekilmeler yüzünden de kaybettiğini sözlerine ekleyen Begiter, 'Biz yaşanmadan bazı tedbirler alınmalı dedik. Geçtiğimiz günlerde eleştirildim. Bu kulüp stadyumuna sponsor bulamadı, isim sponsorluğu bulunamadı. Eğer 7-8'er milyon alınabilseydi, çok farklı olurdu. Eskişehirspor büyük camia. Eskişehir'de bunu yapabilecek firmalar vardı. Maalesef siyasiler destek olmadı.

Eskişehirspor şanssız

Eskişehirspor'a ciddi sponsorluklar yapacak insanlar vardı ve halen de var. Şahısların veya yönetimlerin üstlenmesiyle Eskişehirspor kurtulamaz. Siyasi baskı olması lazımdı. Diğer kulüpler siyasi baskıyla destek aldı. Eskişehir maalesef bu konuda şansız. Siyasi çekişmelerin arasında kalan bir şehir ve kulübümüz var' dedi.

Artık iş işten geçti

Son yıllarda Eskişehirspor'u yaşatmamak için uğraşanlar olduğunu ve bu yüzden kulübün yok olmanın eşiğine geldiğini de sözlerine ekleyen Begiter, 'Alacaklı bazı futbolcular ve avukatlar yumurtlayan tavuğu kesmek istiyorlar. Bu kulüp yaşarsa alacaklarını alabilirler. Eğer bu kulüp yok olursa o zaman yumurtadan olacaklar. Takım bir yerden para bulur öder diye arka arkaya dosya gönderiliyor. 47 dosya var. Bunlardan 8-9'u FIFA'dan kesinleşen cezalı dosyalar. Parasını ödesen bile cezadan kurtulamayız. Artık iş işten geçti. Kulüp tükendi ve bu yüzden alacaklılar paralarını alamayacak. Bunu da hak ettiler. Çünkü kulübün yaşamasına izin vermediler' diye konuştu.

B planının ayıp tarafı yok

Eskişehirspor'un bu süreçten sonra kendisine yeni bir yol haritası çizmesi gerektiğini ve geçtiğimiz aylarda gündeme getirdiği B Planı ve bu yüzden aldığı eleştirilere de cevap veren Begiter, 'Eskişehirspor Kulübü yok olmanın eşiğine getirildi. Bu günleri yaşayacağımızı herkes gibi biliyordum. Yarınları da tahmin etmeye gerek yok. Ben B planı demiştim. Bunun ayıp tarafı yok. Üzülecek tarafı yok. Anadolu Üniversitesi ile konuşulabilir. Mevcut futbolcular amatöre dönerek bu takım alınabilir. Anadolu Üniversitesi ile birleşilmesi lazım. Sayın rektörle konuşulması lazım. Kendisi yapıcı biri. Anlayış gösterir. Şimdi Bal liginden başlanması gerekiyor. İsim bulunur, bir şekil ayarlanır. Bunu üzülerek söylüyorum. Keşke böyle bir şey olmazsa. Arma ve forma dirilecekse bu şekilde dirilirsin.

Küllerimizden doğarız

Oturduğun yerden birbirimize yeteriz, küllerimizden doğarız, 3. Lige düşelim amatöre düşelim. Kendimize yeteriz diye bir şey yok. Bakın nereye gidiyoruz. Ben bunu söyledim diye yine kızanlar olacak. Gerçekleri değiştiremezsin. Borçlar duruyor. Dosyalar sırada, Durum ortada. Eskişehirspor için kaçınılmaz bir son var. Eskişehirspor'un düştüğü gerçeği ortada. Bu süreçte yapacağımız şey mevcut kadroya sahip çıkmak. Artık başka şehirden takım almak yok. Eskişehir'den bir takımla yola çıkmak gerekiyor.

Tarih tekerrürden ibaret

Geçmişte Eskişehir'in kadrosu Akademidendi. Tarih tekerrürden ibaret. Rektöre durumu iyi anlatım, Anadolu Üniversitesi ile yola çıkmaktan başka çare yok. Küllerimizden doğacaksak işte böyle doğabiliriz. Ayrı bir ruhla yola çıkılmalı. 56 yıl sonra Üniversiteden yeni bir takımla yola çıkılmalı.

Buna çok üzülüyorum

Bunu söylemek kolay değil. Hele benim için. Bu kulübün kurucu üyesi ve eski başkanıyım. Beni kahreden en önemli şey taraftarımız. Bugün 3-4 bin kişiye maç oynayan takımlar var. Biz nerede olursak olalım 10 binden fazla taraftarla oynarız. Hele biraz yükselelim 20 bin kişi oluruz. Buna üzülüyorum.

4-5 yılda Süper Lig'e

Türkiye'de şöyle bir taraftar bana göre yok. Çektikleri cefaya rağmen yılmayan bir gücümüz var. Taraftarı dağıtmadan yönetimler yeni bir program oluşturup 4-5 yıl içinde tekrar Süper Lige çıkılabilir. Yeni bir yol için seçilmişler, atanmışlar, oda başkanları rektörlerin katılacağı bir toplantıda, Eskişehirspor için yeni bir reçete, yeni bir yol haritası hazırlanmalı. Ben bunu organize etmeye hazırım. Böyle bir formülle, yeni bir ruhla üniversiteden ikinci bir Eskişehirspor'u yaratalım.

Editör: TE Bilisim