Eskişehir'de hastanelerde yapılan koronavirüs testinin ardından hastalara verilen ilaçla ilgili olarak birtakım iddialar ortaya atıldı. İddiaya göre, muayene sırasında, henüz test sonuçları çıkmadan koronavirüs ilacı reçete ile hastalara veriliyor ve hastane içindeki eczanelerden de hemen hastalara teslim ediliyor. Daha sonra ise hastalara, 'Testiniz negatif çıkarsa bu ilacı kullanmayın' deniliyor.
Bakanlığın Rehberi Takip Ediliyor
İddialarla ilgili görüşünü aldığımız Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nesrin Aksoy Ekici, hekimlerin yaptığı işlemin 2020 Kasım ayında Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı Covid Tanı ve Tedavi Rehberi ile doğru orantılı olduğunu ifade etti. Hastanelerdeki pek çok hekimle görüştüğünü söyleyen Ekici, 'Onların söylediği şey şu: Kasım 2020'de yayınlanan Sağlık Bakanlığı'nın Covid Tanı ve Tedavi Rehberi var. Oradaki bilgilere dayanılarak bir silsile takip edildiği, bir takım işlemlerin yapıldığı, PCR testinin yapılıp evet dört saat sonra filan çıktığı için sonuç, hastaların eve yönlendirildiği, pozitif çıkan bazı hastalara da bu antiviral ilacın ellerine verilerek gönderildiği fakat bu hastaların çoğunun testi çıkmamış olsa bile, hekimin bilgisi ve tecrübesi dahilinde PCR testi negatif çıksa da kliniği ile yani kan tetkikleri Covid olasılığı olan hastalar olduğu söylendi bana Covid polikliniği yapan hekimler tarafından. Şöyle bir söyleme rastlamadım: Sen bu ilacın al evine git de, testin negatif çıkarsa kullanmazsın gibi bir söylem söz konusu değil. PCR testi pozitif çıkanlara zaten filyasyon ekipleri aynı işlemi yapıyorlar' dedi.
Klimik Derneği Çalışma Yaptı
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise, temaslı kişilerin olası pozitif vakalar olduğu, bu nedenle ilaç kullanmasında bir sakınca olmadığı belirtildi. İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklaması ile ilgili konuşan Ekici, 'Bakanlığın rehberinde bu yönde bir eğilim ve itiyat var. Bunu genelde klinisyen arkadaşlar çok hoş görmüyor. Şu anda Klimik Derneği'nin yönetiminde olan enfeksiyoncu arkadaşlarım yakınlarda bir açıklama yaptılar. Onların dediği, Covid hastalığına yakalanmamış olduğunu öngördüğümüz kişilerde ya da çok hafif vakalarda akciğer tutulumunun olmadığı, herhangi bir kan tablosunun bozulmadığı bunlarda ilaç kullanımının gerek olmadığına dair görüşler var. Klimik Derneği'nin bir çalışma yaptığı ve bu çalışmayı da bir ay sonra yayınlanacaklarını biliyorum. Sırf temaslı diye Covid olasılığı olmayanlara ilaç başlanmıyor. Zaten temastan beş altı gün sonra pozitif çıkıyor kişi. Hemen o gün test yaptırsan da pozitif çıkmıyor' diye konuştu.
Test Çıkmadan İlaç Veriliyormuş
Hastaların Covid test sonucunun çıkmadan ilaç verildiği doğru mu sorusuna Ekici şu şekilde cevap verdi: 'Onda da saat farkı varmış arkadaşların söyledikleri şunlar. Gündüz saatlerinde özellikle sabah saatlerinde müracaat eden vakalarda test sonucu 3, 4 saat içinde çıktığı ve gün içinde filyasyon ekiplerinin sistemine düşüp PCR pozitifler, evlerinde hemen ulaşılabilir olduğu için gün içinde sıkıntı yok. Ama akşam geç saatlerde Covid polikliniğine müracaat eden oradaki klinisyen arkadaşın yüksek olasılık Covid tanısı koyduğu kişi, PCR testi diğer gün çıkacağı için bu Covid olası vaka olarak ilaç verilen hastalar var. Evet ama bunun hepsi değil. Her akşam her polikliniğe gelen 100 kişi, 1000 kişi kaç kişiyse her birine üst solunum yoluenfeksiyonu da ekarte ediliyor. Her ateş, her ishal Covid değil. Oradaki hekimin bilgisi çerçevesinde Covid olası vakalara test çıkmadan ilaç veriliyormuş' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim