Başkan Kurt ve Aydıngör'ün imzaladığı protokole göre; deprem, sel-su baskını, heyelan, yangın, göçük gibi doğal afetler başta olmak üzere; dağ ve diğer doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında; yerleşim yerleri içinde oluşan büyük kazalarda veya arama ve kurtarma gerektiren olay meydana geldiğinde; olay yerine ulaşmasında, her türlü arazi bilgilerinin sağlanmasında ve haberleşmelerinde, barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında Odunpazarı Belediyesi olanakları doğrultusunda DAK'a destek olacak. DAK; arama, kurtarma ve eğitim çalışmaları sırasında olanaklar ölçüsünde belediyenin bina ve tesislerini kullanabilecek. Belediye ve DAK, yetkili oldukları konularda teknolojinin ve bilimin getirdiği her türlü bilgi, eğitim, uygulama ve teknik konularda yardımlaşacak.

SİVİL SAVUNMA KANUNUNA UYGUN EĞİTİM VE İŞBİRLİĞİ PROGRAMLARI UYGULAYACAK
DAK; olanakları ölçüsünde belediye tarafından hukuk düzeni içinde ön görülmüş çağrı usulleri ile davet edildiği tüm operasyon ve faaliyetlere katılacak; ayrıca ortaklaşa düzenlenen faaliyet ve operasyonlarda belediyenin sevk ve idaresini kabul edecek. Ortak hükümlerin de yer aldığı protokolde, Odunpazarı Belediyesi ve DAK; 'Deprem, sel-su baskını, heyelan, yangın, göçük gibi doğal afetler başta olmak üzere; dağ ve diğer doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında; yerleşim yerleri içinde oluşan büyük kazalarda veya arama ve kurtarma gerektiren olaylara ilişkin olarak 7126 sayılı Sivil Savunma Kanununa uygun olarak eğitim ve işbirliği programları uygulayacak.

DOĞAL FELAKETLER ARAMA KURTARMA EKİPLERİNE İHTİYAÇ OLDUĞUNU GÖSTERDİ
Protokol töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, DAK ile Odunpazarı

Belediyesi arasında daha önce yapılan işbirliği protokolünün süresinin dolduğunu söyledi. İmzalanan yeni protokolle Odunpazarı Belediyesi'nin DAK ile gerçekleştirdiği işbirliğinin devam edeceğini belirten Başkan Kurt, 'Son zamanlarda doğal felaketlerin çoğalması ve Türkiye'nin yönetilememesinden dolayı Dorlion Arama Kurtarma Ekibi gibi pek çok ekibe ihtiyaç oldu ortaya çıktı. Son bir yılda gerek orman yangınları gerek sel felaketi gerek kar yağışı nedeniyle maruz kaldığımız riskleri giderebilmenin yolu, daha çok önlem almak ve düzgün bir işleyiş kurmaktır. Ancak, bunu gerçekleştiremeyen hükümet, arama kurtarma çalışmalarında sivil toplumu teşvik ederek bir derece de olsa doğru bir iş yapmaktadır, ama asıl olan devletin işidir, kamunun işidir. DAK gibi Odunpazarı Belediyemiz de bir arama kurtarma ekibi kurdu, OBAK. OBAK, geçtiğimiz hafta Türkiye genelinde akredite oldu. Dolayısı ile Eskişehir kendi sıkıntılarını, kendi çözecek noktaya doğru ilerliyor. Ben Eskişehir'de bulunan tüm arama kurtarmacılara hem de bugün bizimle protokol imzalayan DAK yetkililerine teşekkür ediyorum. Kolay gelsin diyorum ve başarılar diliyorum' dedi.

'TÜRKİYE'DE OLASI OPERASYONLARA OBAK İLE BERABER KATILACAK VE BERABER ÇALIŞACAĞIZ'

Başkan Kurt'tan sonra söz alan DAK Başkanı Abdullah Aydıngör, kendilerine her zaman destek veren Başkan Kurt'a teşekkür etti. Aydıngör, konuşmasında şu sözlere yer verdi: 'Her cana bir nefes olmak için yola çıktığımız arama kurtarma organizasyonunda her zaman bize destek olan Başkanımız Kazım Kurt ve Odunpazarı Belediyemizle protokolümüzü güncelledik. Protokol için kendilerine teşekkür ediyoruz. Belediyemizin de yeni bir ekibi var, Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi. Onlar da bizim gibi AFAD tarafından akredite oldular. Türkiye'de olası operasyonlara beraber katılacak ve beraber çalışacağız. OBAK'a da hayırlı olsun diyorum.'

Editör: TE Bilisim