Eskişehir’de aile içi ve kadına şiddet vakalarının 1 yılda bin 954’ten yüzde 30’luk düşüşle bin 359’a gerilediğini aktaran Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Anadolu Gazetesi Muhabiri Abdullah Güçlü’ye yaptığı özel açıklamada, “Önceden aldığımız tedbirler sayesinde olumlu sonuçlara ulaşıyoruz. Kadını korursak tüm toplumu ve onun geleceğini koruruz” dedi.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Haftası’na girerken, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı aile içi ve kadına şiddet vakalarının istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 2022 yılında aile içi ve kadına yönelik şiddet vakalarının sayısı bin 954 olarak belirlenirken, 2023 yılının Kasım ayına kadar bin 359 vaka gerçekleşti. Vakalarda 1 sene içerisinde yüzde 30’luk düşüş gerçekleşmiş oldu.

19 Mayıs coşkusu doyasıya yaşandı 19 Mayıs coşkusu doyasıya yaşandı

“ETKİLİ VE HIZLI netice”

Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede atılan adımları anlatan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcılarının sayısı artırıldığını kaydetti. Aynı mağdurların bulunduğu farklı vakaların da aynı Cumhuriyet Savcıları tarafından incelendiğini belirten Yeldan, “Böylelikle daha etkili ve hızlı sonuç alınmaya başlandı. Şiddet suçları ile mücadele kapsamında paydaş kurumlar ile sık sık bir araya gelinerek koordinasyon toplantıları düzenledi. Koordinasyon toplantıları ile uygulamalarda yapılan hatalar ve ortaya çıkan sorunlar masaya yatırıldı. Şiddet Önleme Merkezi ve Çocuk İzlem Merkezi’nin faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde nüfuz etmesi noktasında yeni stratejiler belirlendi” şeklinde konuştu. 

“YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜREN SONUÇ”

 Israrlı Takip suçuna özel çalışmalar yürütüldüğünü ve toplumu bilgilendirici içerikler oluşturulduğunu aktaran Başsavcı Yeldan, “Aile içi ve kadına şiddet suçlarına yönelik başlatılan çalışmalar neticesinde yüzümüzü güldüren bir sonuç aldık. 20 Ekim 2023 tarihinde Eskişehir genelinde hiçbir aile içi ve kadına yönelik şiddet suçu işlenmedi. Çalışmalarımız devam edecek” dedi.

“KURUMLAR ARASI KOORDİNASYON ÖNEMLİ”

Etkili sonuç almak için kurumlar arasındaki koordinasyona azami düzeyde önem verdiklerinin altını çizen Başsavcı Yeldan, “Şiddet suçları ile mücadele kapsamında paydaş kurumlar ile sık sık bir araya gelinerek koordinasyon toplantıları düzenledi. Koordinasyon toplantıları ile uygulamalarda yapılan hatalar ve ortaya çıkan sorunlar masaya yatırıldı. Şiddet Önleme Merkezi ve Çocuk İzlem Merkezi’nin faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde nüfuz etmesi noktasında yeni stratejiler belirlendi” ifadelerini kullandı.

ISRARLI TAKİBE ISRARLI YAKLAŞIM

12 Mayıs 2022’de kabul edilen 7406 sayılı Türk Ceza Kanununun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 27 Mayıs'ta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle bir suç olarak düzenlenen “Israrlı Takip Suçu” hakkında Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca özel bir çalışma da başlatıldı. Suç hakkında toplumun bilgilendirilmesi amacıyla ‘Musallat Olma Huzurumu Bozma’ sloganıyla hazırlanan kamu spotları kentteki büyük caddelerde bulunan ekranlarda ve tramvay içlerindeki duyuru ekranlarında vatandaşlara gösterimine sunuldu. Hazırlanan el broşürleri kamuya açık alanlarda ve adliye binasında vatandaşlara dağıtıldı. Israrlı Takip suçuna ilişkin Türkiye'deki ilk çalıştay da Eskişehir'de gerçekleştirildi. Yapılan düzenleme ile 'Israrlı şekilde fiziken takip etmek, haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak' fiillerinin, mağdurda ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da mağdurun kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olması hali, Israrlı Takip suçu kapsamına alındı.

“CAYDIRICILIK ÖNCELİĞİMİZ”

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Israrlı Takip suçu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Israrlı Takip suçunun düzenlenmesindeki temel amaç, özellikle toplumda kadına yönelik şiddet içeren olaylar gerçekleşmeden, olaya neden olan kişinin cezalandırılarak mağdurun korunmasıdır. Israrlı takibin devamında mağdurların daha ağır sonuçlarla karşılaşabileceği gerçeği üzerinden, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçuna oranla cezaların artırılarak, Israrlı Takip suçunun Türk Ceza Kanununda başlı başına bir suç tipi olarak düzenlemesi ile mağdura yönelik huzursuz edici eylemlerin daha ağır suçlara dönüşmeden engellenmesi amaçlanmış ve büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan ısrarlı takip mağdurları koruma altına alınmıştır. Israrlı takibin suç türü olarak belirlenmesi, yeni suçların işlenmesine engel olacaktır" şeklinde konuştu. Suçun temel cezasının 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak belirlendiğinin altını çizen Yeldan, şöyle devam etti: “Israrlı takip suçunun çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi, mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması ve hakkında uzaklaştırma kararı verilen fail tarafından işlenmesinin suçun nitelikli hali olarak düzenlenmiş olup verilecek ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olarak belirlenmiştir.”

“438 DOSYA HAKKINDA SORUŞTURMA SÜRÜYOR”

 Israrlı Takip suçunun Resmi Gazete’de yayımlanması ile yürürlüğe girdiği tarih olan 27 Mayıs 2022'den 2023 yılının Kasım ayına kadar Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bin 573 soruşturma dosyasının açıldığını açıklayan Başsavcı Yeldan, “Bu dosyaların 825’inde bulunan şüpheliler hakkında iddianame düzenlenerek dava açılmıştır. 234 dosyada ise takipsizlik kararı verilmiş olup, 438 dosya hakkında da soruşturma işlemleri devam etmektedir” dedi.

 “TEDBİRİ İHLAL EDEN AZALDI”

Aile Mahkemeleri tarafından verilen disiplin hapisleri ile ilgili istatistiklere de değinen Yelda, “Aile içi ve kadına yönelik şiddet suçları ile ilgili olarak Aile Mahkemesi tarafından verilen tedbir kararlarını ihlal edenler hakkında yine Aile Mahkemesince disiplin hapsi kararı verilmektedir. 2022 yılında tedbir kararını ihlal ederek hakkında disiplin hapsi kararı verilerek cezası infaz edilen kişi sayısı 230 iken bu sayı 2023 yılına gelindiğinde yüzde 33,04 azalarak 154 olmuştur” diye konuştu.

“MAĞDURLAR CESARETLENDİ”

 Özellikle kadına yönelik gerçekleştirilen şiddet olaylarında şiddet mağduru kadınların ifadeleri Uzman Psikologlar tarafından alınarak mağdurların şüpheliler ile karşı karşıya gelmelerinin önlendiği ve ikinci kez mağdur olmalarının önüne geçildiği Adli Görüşme Odaları’nda 2022 yılında 56 şiddet mağduru kadının ifadesi alınırken, 2023 yılında bu sayı yüzde 133,93 artarak 131 oldu. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, “Uygulamaların olumlu neticesini gören ve bilinçlenen mağdurlar, korkularını yenmeye ve haklarını aramaya başladı” dedi.

ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASI SIKLAŞTIRILDI

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verilerine göre Aile Mahkemeleri tarafından mağdurlara verilen tedbir kararı türlerinden biri olan, şüphelilerin mağdurlara yaklaşmamasını sağlayan ve kadına yönelik şiddet olaylarının önlenmesinde en etkin araçlardan biri olan elektronik kelepçe uygulaması sıklaştırıldı. 2022 yılında 27 adet kelepçe takılırken, 2023 yılında bu sayı yüzde 396,30 artarak 134 kelepçe takıldı.

“HER SABAH VAKALARI BİZZAT İNCELİYORUZ”

Sürekli tekrar eden şiddet olaylarının bulunduğu soruşturma dosyalarını, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ve Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri yürüterek iddianamelerini bizzat kendileri hazırladı. Her sabah kadına yönelik şiddet vakalarını kendisi ve vekilleri ile inceleyip takibini yaptıklarını kaydeden Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, “Gerekli takipleri yapıyor ve önleyici tedbirlerimizi ivedilikle alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Abdullah Güçlü