ES TV'de yayınlanan Haber Masası programında Meltem Karakaş Kaya'nın sorularını yanıtlayan Eskişehir Seyyar, Tuhafiye ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen, yerel seçimler sonrasında esnafın ekonomik durumunu anlattı. 'Her seçim döneminde gerçekten esnaf, işlerimiz olsun, açılsın seçimde bir hareketlilik yaşansın diye bekliyor diyerek sözlerine başlayan Şen, 'Ama ülkemizde son beş yılda oldukça ciddi sık seçimler oldu. Bu seçimler esnafımızı beklentiye soktu fakat seçim öncesi de sonrası da esnafımız beklediği işi bulamadı. Biz artık seçim değil ticaret bekliyoruz, hareketlilik bekliyoruz, para kazanmak istiyoruz. Seçimlerin esnafımızı olumlu yönde etkilediği söylenemez. Bu seçimler demokrasi adına olmazsa olmaz, seçimler yapılmalı ama seçimler maalesef ülkemizin ekonomisini ciddi manada etkiliyor' diye konuştu.
PARA KAZANMAK İSTİYORUZ
Seçimlerden önceki belirsizliğin güvensizlik ortamına dönüştüğünü ifade eden Şen, 'Böyle bir ortamda da insanlar alışveriş etmekten tereddüt duyuyor. Bu tereddütlerde tedirgin davranıyorlar, frene basıyorlar. Dolayısıyla beklediğimiz şey seçimlerden sonra gerçekleşmedi. Seçimler bitti artık rehavet ortamı kalkar ama arkasından İstanbul seçimleri yapıldı. Artık ülkemizin gündeminden seçim çıktı tabi ekonomik sıkıntı hala var ülkemizde. Seçim de bunun üzerine etki ediyor. Dolayısıyla bu ekonomik sıkıntıyı atlatamadığımız sürece de halkımızın güvenle alışveriş etme ortamı oluşmuyor. Biz şunu bekliyoruz: Yaz sezonunda bizim ülkemizde insanlar düğünlerini yazın yapıyor. Yıllardır bizlerin ticareti yazın yoğunlaşıyor. İnsanlar çıkıp dolaşıyor, alışveriş yapıyor. Ama şu anda öyle bir ortam oluşmuyor. Alışverişte bir sirkülasyon yok. Esnafımız yazın iş yapıp kışın ekonomik anlamda biraz daha rahat ediyorlardı ama öyle bir ortam şu an mevcut değil' şeklinde konuştu.
GÜNÜ KURTARIR DURUMDALAR
Esnafın beklediği ticareti yapamadığını dile getiren Şen, 'Kışa göre esnafın durumu iyi ama esnaf şunu istiyor: Yazın rahat ticaret yapalım, üç beş kuruş kenara bırakalım. Kışın da bir aksilik olursa bu bizim tedariğimiz, yedek akçemiz olur. Ödemeleri buralardan yapalım. Esnaf bunu düşünüyor. Ama bugün ki ticareti günü kurtarır durumda. Bizim halkımız çok duygusal en ufak bir olayda alışverişi askıya alıyor. Esnaf da ticaretini beklediği gibi yapamıyor' ifadelerini kullandı.
TURİST KATKI SAĞLIYOR
Eskişehir'e gelen yerli ve yabancı turistlerin esnafa faydasının olduğuna dikkat çeken Şen, ' Son zamanlarda Eskişehir Türkiye'nin en gözde şehirlerinden biri oldu. Bu şehir çok farklı ve yaşanabilir bir şehir. Gelen turistler yatılı kalıyor çoğu zaman. Bunlar küçük esnafımıza katkı sağlıyorlar. Esnaflarımla yaptığım sohbetlerde bunu duyuyorum hep. Dolayısıyla biz turistlerimize yabancı ağırlıklı ve uzun süreli kalma ortamı yaratmalıyız. Bunu ayarlayan tur şirketleri bunlara eğilmeli. Gelen turistlerin şehrimize çok katkısı var. Hele uzun soluklu tatillerde Odunpazarı ve belli bölgelerde aşırı yoğunluk oluyor, bazen otellerde yer bulunmuyor. Eskişehir'e gezmeye gelenler hiçbir şey olmasa bile karnı acıkıyor lokantada yemek yiyor, simit alıyor, met helvası alıyor. Dolayısıyla şehrin ekonomisine katkı sağlıyor. Eskişehir marka bir şehir oldu. Bunu kabul etmek lazım. Esnafım diyor, geldi benden çorap aldı, giysi aldı. Bizim esnafımızın turiste yatkınlığı var. Yabancı biri geldiği zaman sorduğu yere kadar götürür ya da tarif eder güler yüzüyle. Eskişehir halkının kültür yapısı gerçekten üst seviyede. Bu da çoğu zaman gelen insanların bir daha gelmesini sağlıyor. Gittiği yerlerde anlatıyor çünkü' dedi.
ÖĞRENCİNİN VARLIĞI ÖNEMLİ
Öğrencilerin de esnafa önemli katkısı olduğunu söyleyen Şen, 'Eskişehir çok güvenli bir şehir. Şimdi gecenin 02.00'sinde kız erkek fark evladımız her yere istediği yere gidebiliyor. Ortam rahat. O da gittiği yerde Eskişehir'i anlatıyor. Esnafı iyi, sıcakkanlı, insanları güler yüzlü. Esnaf da bunun farkında. Öğrencilerin olması da esnafa katkı sağlıyor. Esnafımız da kazanıyor şehrimiz, herkes kazanıyor. Küçük esnafın lokantasına girdiğiniz zaman ya da giyim satışı yapan esnafımız gayet güler yüzlü. Gelen herkese öğrenci, yerli halk, turist demiyor güler yüzüyle yaklaşıyor' diye konuştu.
TURİSTLER YATILI KALMALI
Turistlerin şehirde yatılı olarak kalmasının yollarının aranmasını gerektiğini vurgulayan Şen, 'Öğrenci de dört yıl burada yaşıyor. Dört yıllık bir turist gibi düşünebiliriz. Turist bacasız bir fabrika. Öğrencilerimizin de yüzde yüz katkısı var. Bu geliştirilebilir. Gelen turistler günü birlik geliyor ama onların kalması lazım. Yazılıkaya, Sivrihisar, Sakaryabaşı gibi birçok yer var. Yatılı gelindiği zaman buralarda gezilebilir. Belediye başkanlarımızın Eskişehir'de yaptıkları çok güzel yerler var. Bunların şehrin ekonomisine katkıları var. Eskişehir'in ekonomik ve kültür seviyesi diğer illere göre çok daha yüksek' şeklinde konuştu.
MUTLULUK EKONOMİYLE ALAKALI
'Ekonomik kalkınmayla ilgili hareket etmemiz lazım' diyen Şen, 'Küçük esnafım adına konuşuyorum, gerçekten artık seçim bitti üretimle oluyor her şey. Üretim başladığı, ticarethanelerin canlandığı, halkın gelir seviyesinin yükseldiği bir ortama girelim. Seçimi hiç konuşmayalım. Beş yıllığına belediye başkanlarımızı seçtik. Genel seçimleri de yaptık. Tabi bu icraatlarla da olan bir şey. Hükümetimizin küçük esnaf adına, piyasanın canlanması adına seçim hiç olmayıp esnafı nasıl canlandırabiliriz ya da ticareti nasıl hızlandırabiliriz onu düşünmeli. Tabi bu halkımızın da ekonomik gelirinin iyi olması gerekiyor. Genel giderlerini sağladıktan sonra güvenle alışverişini yapmalı. Bu da hep üretimle oluyor. Dolayısıyla hükümetimiz de artık seçimin olmadığını deklere etmesi lazım. Bundan sonra hedefin üretimin artması ve vatandaşın gelirini artıracağını ifade etmeli. Bu küçük esnafın ayakta durması da demek. Vatandaşın da rahatlaması demek. Ekonomik kalkınmayla ilgili hareket etmemiz lazım. Mutluluk ekonomi ile alakalı çünkü' ifadelerini kullandı.
AVM YASASI DEĞİŞMELİ
Eskişehir'de AVM'lerin şehir merkezine yürüyüş mesafesinde olmasını eleştiren Şen, 'AVM'lerden esnafımız memnun değil. Halkımıza her zaman küçük esnaftan alışveriş yapmasına dair ifadelerde bulunuyorum. AVM Yasası'nın çıkartılması lazım. Ama böyle bir yasa da maalesef hükümetimizin gündeminde yok. Şehrimizde AVM'ler yürüme mesafesinde. Bu yürüme mesafesindeki AVM'ler esnafın işini ciddi manada etkiliyor. Ben şunu söyledim hep de söyleyeceğim. AVM'lere gidin, bakın, gezin ama bizim küçük esnafımızı da unutmayın. Bir esnafa da uğrayın. Fiyatlarımız ekonomik, günün konseptine uygun. Eskişehir esnafımızın kalitesi iyi. Güleryüz, kalite, hizmet, günün modeli var. Evinizden çıkarken bir giysi alışverişiniz olduğunda şu esnafa da bir uğrayayım desinler. Esnafımızı tercih edin. Yapılacak her türlü alışveriş döngü olarak Eskişehir esnafına, şehre katkı olacaktır. AVM'ler şehrin merkezinde. Gerçekten AVM Yasası'nın değişmesi lazım. AVM'leri geçtim cep marketler oluşmaya başladı. Bir cep markette gıda, zücaciye, tekstil, beyaz eşya her şey var. Ama küçük esnafımızın köyünde ürettiği organik balı getirip müşterisine satmak istese engel olunuyor. Bu da işte ticarette fırsat eşitliğinin olmadığını gösteriyor. Küçük esnafı koruma anlamında yazık oluyor. Küçük esnafımızı koruma yasası çıkartılmalı' dedi.
İNTERNET ZARAR VERDİ
İnternet alışverişinin esnafa zarar verdiğini anlatan Şen, 'İnternette de çok ciddi manada etkiliyor. Bununla ilgili de bir yasa düzenlemesi yapılmalı. İnsanlar da internet alışverişinde ürün alabiliyorlar. Ama sipariş verdiğiniz ürünle hiç alakası olmayan bir ürün de gelebiliyor, arızalı çıkabiliyor. Hem paranıza yazık oluyor dolayısıyla istediğiniz ürünü de alamıyorsunuz. Gönderiyor bir ayakkabı ama internete koyduğu ayakkabıyla çok alakasız. 50 liralık ayakkabı istiyorsunuz 75 liralık ayakkabı geliyor. İnternet alışverişi çok sağlıklı değil. Halkımızda şöyle bir şey var: Gördüğü ürünü illa elleyecek, kalitesine, modeline bakacak öyle alışveriş yapacak. Ama internet alışverişinde öyle bir ortam yok. Dolayısıyla ciddi manada da zarar eden halkımız var internet alışverişinde. Gidin ne güzel esnaftan alışverişinizi yapın. Sosyalleşiyorsunuz da aslında. Bir esnafın dükkanına girdiğiniz de 'Önce bir otur, çay, su ister misin?' diyor. Sonra yardımcı oluyor. Bunu hiçbir yerde bulamazsınız. Çarşıya çıktınız 50 liraya ihtiyacınız oldu. Hemen diyorsunuz şurada Ahmet abi vardı gidip ondan 50 lira alayım. Ya da çocuğunuzu bir yere bırakacaksınız iki dakika bir esnafımıza emanet edebilirisiniz. Kendi çocuğu gibi bakar' diye konuştu.
KAYIT DIŞI TİCARET AZALDI
Kayıt dışı ticaret yapmaya çalışanların belediye ekiplerince önlendiğini ve eskisi kadar çok olmadığını söyleyen Şen, 'Bir dönem çok ciddi manada kayıt dışı ticaret yapmaya çalışan vatandaşlar vardı hele ki bayram üstü. Ama belediyelerle bayram üstü ortaklaşa çalışarak zabıtalarla bunların önlemini aldık. Sağlık durumu belli olmayan gıda maddesi ya da giyim malzemesini bir arabanın üzerinde satmaya çalışıyorlar. Bunlardan alışveriş etmeyin. Güvenilir değil çünkü. Son 3 sendir kesinlikle belediye zabıtalarımız bunlara müsaade etmiyor. Esnaf olarak belediyeye çok teşekkür ediyorum' dedi.
HAMAMYOLU ESNAFI DAHA İYİ
Hamamyolu'nun formatının değişmesinin esnafa katkı sunduğuna dikkat çeken Şen, 'Hamamyolu gerçekten görselliğiyle şehrimizin ortasında marka bir bölge. İnsanların vakit geçirdiği, alışveriş yaptığı yoğun bir bölge. Formatı da değişti. Güzel oldu. Şimdiki formatında insanlar sandalye bulup oturmada zorlanıyor. Bu da oranın güzelliğinden kaynaklı. Dinlenme açısından güzel oldu. Böyle bir alanda da ticaret oluşuyor. Esnafımız ticaret yapıyor. Esnafımızın durumu Hamamyolu bölgesinde fena değil. Ama belirttiğim gibi genel ekonomik sıkıntılardan kaynaklı beklediği ticareti yapamıyor' diye konuştu.
EKONOMİK TALEPLER
Esnafın taleplerinden söz eden Şen, 'Esnafımızın genelde ekonomik krizden kaynaklı talepleri oluyor. Kredi kullanımı ile ilgili talepleri oluyor. Eskişehir'de kredi kullanımı ile ilgili 2 tane kurumumuz var. Onlar da esnafa yardımcı oluyor. Bankalarla ilgili sıkıntıları oluyor. Banka memurlarıyla görüşüyoruz. Belediyelerle ilgili sıkıntıları, ya da talepleri oluyor. Orada köprü oluyoruz. Üretim yapmak isteyen esnaflarımıza yardımcı oluyoruz. Milletvekilleri, bakanlarla görüşüp bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Esnafın bize anlattıklarını gerekli mercilere ulaştırıyoruz' ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim